Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Jenis Dan Harga Bateri Kereta Untuk Perodua Axia

Buying Guides

Jenis Dan Harga Bateri Kereta Untuk Perodua Axia

Bateri Perodua Axia anda buat hal? Jangan risau, kami di sini akan membantu anda dengan menyenaraikan jenis bateri kereta yang sesuai untuk kereta anda.


Sebelum kita pergi lebih jauh dalam topik bateri yang sesuai untuk Perodua Axia, penting untuk anda kenali jenis-jenis bateri terlebih dahulu tidak kira apa jenis kereta sekalipun. Bukan apa, penjagaan bateri ini merupakan salah satu penjagaan asas kereta yang wajib anda tahu. Ada pelbagai jenis bateri kereta seperti bateri sel basah, bateri sel kering, bateri gel dan bateri AGM.

bateri sel basah

1. Bateri Sel Basah

Bateri sel basah memerlukan penyelenggaraan secara berkala seperti penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Selain itu, tahap air bateri perlu berada pada tahap yang ditetapkan untuk memastikan jangka hayat yang lebih lama boleh dicapai. Kekerapan penambahan air suling bergantung pada keadaan cuaca dan penggunaan anda. Kebiasannya, sebulan sekali mesti kena periksa.

bateri sel kering

2. Bateri Sel Kering

Bateri ini turut dikenali sebagai bateri bebas penyelenggaraan atau maintenance free. Dengan bateri ini, Pemilik kereta tidak perlu tambah air dalam bateri, sebaliknya, pemilik hanya perlu memastikan sambungan terminal berada dalam keadaan baik dan terminal bateri diperiksa dari masa ke masa untuk mengelakkan sebarang kehakisan pada terminal bateri. Selalunya, bateri sel kering dijual pada harga lebih mahal berbanding bateri sel basah.

bateri Gel,bateri kereta

3. Bateri Gel

Bateri kereta jenis ini mampu bertahan lebih lama sehingga 5-10 tahun berbanding bateri biasa. Bateri ini merupakan bateri bebas penyelenggaraan sepenuhnya dan dilengkapi dengan gel elektrolit yang lebih tebal sekali gus menjadikan bateri ini lebih selamat, mesra alam dan dapat menahan dua kali lebih banyak kitaran pengecasan dan pelepasan. Oleh kerana jangka hayatnya lebih panjang, jadi harganya agak mahal berbanding bateri bebas penyelenggaraan yang lain.

bateri kereta AGM,Absorbed Glass Mat

4. Bateri Absorbed Glass Mat (AGM)

Bateri AGM menggunakan pelapik kaca poros yang berfungsi seperti span yang bertindak memerangkap elektrolit yang berbentuk cecair atau gel. Kelebihannya, ia bebas kebocoran hasil daripada penggunaan teknologi pengkapsulan asid, mempunyai jangka hayat yang lebih lama, mempunyai kadar rintangan yang lebih rendah, kadar tidak balas terhadap perubahan yang lebih cepat dan berfungsi dengan baik pada suhu sejuk.

perodua axia,jenis bateri kereta

Jenis Dan Harga Bateri Perodua Axia

Berdasarkan buku manual pengguna keluaran Perodua, Perodua Axia menggunakan bateri jenis NS40ZL/34B19L. Memandangkan Axia tidak dilengkapi dengan fungsi auto start/stop atau eco idle, model ini tidak memerlukan bateri jenis EFB (Enhanced Flooded Batteries) bagi menyokong segala sistem eletronik yang ada pada kereta tersebut seperti pada Perodua Myvi 2020. Berikut merupakan senarai beberapa jenis, jenama serta harga bateri yang boleh anda gunakan pada Perodua Axia.

NS40ZL Sel Kering:

Century Marathoner,bateri kereta

  • Century Marathoner – RM185

motolite heavy duty,bateri kereta,axia

  • Motolite Heavy Duty – RM170

amaron,bateri kereta axia

  • Amaron – RM205

GP MF bateri,perodua Axia

  • GP MF Platinum – RM195

varta,bateri kereta,perodua axia

  • Varta – RM200

yokohama gold,bateri kereta,perodua axia

  • Yokohama Gold – RM200

bosch sm power,bateri kereta,perodua axia

  • Bosch SM Mega Power – RM230

camel plus,bateri kereta,perodua axia

  • Camel Plus – RM195

NS40ZL Sel Basah

century power,bateri kereta,sel basah,perodua axia

  • Century Power – RM165

motolite heavy duty,bateri kereta,sel basah,perodua axia

  • Motolite Heavy Duty – RM145


Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now