7 Penjagaan Asas Kereta Yang Wajib Anda Tahu

Car Owners' Guides

7 Penjagaan Asas Kereta Yang Wajib Anda Tahu

Kalau tahu pandu kereta, wajib juga untuk kita tahu cara-cara penjagaan asas kereta bagi mengelakkan berlaku sebarang kerosakan pada kereta. Penjagaan ini juga bertujuan untuk memastikan pemanduan anda kekal lancar dan selamat daripada sebarang masalah.


Penjagaan asas kereta ini merupakan sesuatu yang mudah. Namun, jangan sesekali mengambil mudah tentang hal ini. Ikuti tips penjagaan asas kereta yang wajib anda tahu seperti berikut.

1. Minyak Enjin

Periksa minyak enjin sebulan sekali

Ini merupakan komponen yang penting untuk enjin anda. Untuk periksa keadaan minyak enjin anda, tarik dipstick dan lap mengunakan tisu atau kain sehingga kering. Masukkan semula dipstick tersebut dan keluarkan semula untuk menyukat kuantiti minyak enjin. Kaedah ini lebih tepat kerana pada bacaan pertama, minyak enjin berpotensi untuk merecik pada dipstick menyebabkan bacaan tepat sukar diambil.

dipstick digunakan untuk menyukat paras minyak enjin

Kalau kedudukan minyak melebihi paras, itu sudah memadai. Tetapi, sekiranya minyak tersebut sudah bertukar hitam dan kotor, dah sampai masa untuk tukar! Kalau tak tukar juga, komponen dalaman enjin lama kelamaan akan menjadi likat, pekat dan melekat. Nanti mulalah enjin anda berbunyi seperti orang bertukang ataupun dikenali sebagai bunyi tepet. Pastikan anda periksa keadaan minyak enjin anda sekurang kurangnya sebulan sekali dan pilik minyak enjin yang sesuai!

2. Coolant (penyejuk)

Coolant menghalang kereta anda daripada panas melampau

Coolant berfungsi untuk melindungi enjin daripada panas lampau (overheating) ketika cuaca panas, dan membeku (freezing) dalam cuaca sejuk ekstrem. Kalau tak jaga coolant ni, memang berasap enjin kereta anda sekiranya enjin dah panas. Untuk periksa coolant, buka penutup radiator dan lihat sama ada masih terdapat bendalir coolant atau tidak.

Jangan buka penutup ini jika enjin masih panas.

Jangan sesekali buka penutup radiator ini semasa enjin masih hidup atau pun ketika enjin masih panas. Terdapat tekanan udara yang kuat dari dalam akan menyebabkan air menyembur keluar. Periksa juga kuantiti coolant pada tangki simpanan. Kalau kurang, tambah! Anda dinasihati untuk flush keluar coolant lama dan ganti baru sekurang kurangnya dua tahun sekali. Bukan apa, coolant yang kotor mampu untuk merosakkan sensor enjin. Bila dah rosak, kena baiki. Bila nak baiki, duit lagi! Rujuk pengeluar kereta anda untuk mendapatkan nisbah tetapan dan paras coolant mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan.

3. Minyak Transmisi

minyak ini membersihkan dan menjaga permukaan logam gear daripada haus

Selain memastikan kelinciran pergerakan gear, minyak transmisi ini menghalang komponen logam dalam kotak gear daripada bergeser antara satu sama lain. Bukan itu sahaja, minyak ini turut membersihkan dan menjaga permukaan logam gear daripada haus. Kalau tak jaga, kekotoran yang terhasil boleh menyebabkan kesumbatan partikel di dalam penapis menyebabkan minyak gagal mengalir dengan sempurna.

tukar minyak ini selepas 30,000KM.

Minyak transmisi juga bukanlah sesuatu yang kritikal kerana anda hanya perlu menukar seelok-eloknya selepas lebih 30,000 km. Cara nak periksa seakan sama seperti minyak enjin. Tarik dipstick, lap, masukkan semula, tarik dan sukat. Pastikan enjin kereta anda telah dihidupkan terlebih dahulu. Sukatan minyak ini boleh diperiksa dalam dua suhu, iaitu sejuk dan panas. Minyak ini berubah sifat mengikut suhu, Pendek kata, ia mengembang bila enjin semakin panas. Untuk mendapatkan bacaan paling tepat, tunggu sehingga kipas radiator berpusing menandakan enjin telah panas. (suhu optimum dalam 149 F atau 65 darjah celcius. Kebiasaanya, ada dua lekuk pada perkataan HOT dan dua lekuk pada perkataan COLD. Kalau paras minyak berada dalam dua lekuk HOT, minyak transmisi anda mencukupi! Kalau tak cukup, tambah dan ulang proses ini.

4. Minyak Brek

Minyak brek yang bersih dan berkualiti membantu sistem brek berfungsi dengan lancar

Minyak brek atau bendalir brek ini membuatkan sistem brek kereta anda berfungsi secara optimum agar brek dapat berfungsi dengan lancar terutama ketika kecemasan. Terdapat 3 jenis minyak brek yang diklasifikasikan sebagai DOT 3, DOT 4 dan DOT 5. Kepekatan ketiga-tiga minyak ini turut berbeza, di mana DOT 3 dan 4 digunakan pada kenderaan biasa manakala DOT 5 digunakan pada kenderaan yang menggunakan suhu yang tinggi seperti kereta lumba.

Untuk periksa paras minyak brek, pastikan minyak berada dalam keadaan penuh dan jernih. Kalau kurang, anda boleh tambah sahaja. Namun jika minyak dah kotor, terpaksalah buat flushing untuk keluarkan minyak lama untuk digantikan. Kalau tak dijaga, sistem brek tidak dapat berfungsi dengan baik dan menyebabkan kebocoran pada body pump, wheel pump serta master pump. Sekiranya brek anda tak cengkam walaupun pedal brek dah ditekan, itu disebabkan oleh kebocoran vakum.

5. Bendalir Power Steering

Jika tidak dijaga, masalah akan timbul di steering pump serta steering rack.

Power steering merupakan satu alat yang digunakan bagi meringankan putaran stereng ketika membelok. Tetapi jika tak dijaga dengan teliti, lama kelamaan akan mendatangkan masalah pada power steering seperti di steering pump serta steering rack. Nak baiki pun bukan murah!

Cara pemeriksaan bendalir ini lebih kurang dengan minyak brek. Pastikan bendalir mencukupi dan tidak kotor. Kalau dah kotor, kena hantar kedai la buat flushing. Anda disarankan untuk periksa minyak ini sekurang-kurangnya dua tahun sekali.

6. Bateri Kereta

bateri kereta penting untuk menghidupkan komponen eletrik kereta yang lain.

Sebagai komponen penting bagi sistem eletrik kenderaan, bateri kereta perlu diganti setiap dua tahun mengikut prestasi dan penjagaannya. Terdapat tiga jenis bateri kereta iaitu bateri sel basah, bateri sel kering (free maintenance), bateri gel serta bateri Absorbed Glass Mat (AGM). Pastikan anda periksa tahap air dalam bateri kereta (sel basah) setiap tiga bulan atau setiap 5000 km. Bersihkan juga terminal bateri anda serta tengok juga penebat bateri yang berfungsi melindungi bateri kereta daripada kepanasan haba enjin.

Untuk mengetahui keadaan bateri, cuba hidupkan enjin kereta anda. Jika ia mengambil masa 3-5 saat untuk hidup, itu normal. Kalau atas dari 5 saat, periksa bateri anda. Kalau bateri dah kembung, itu menandakan bateri sudah mencecah jangka hayatnya. Bunyi penggera kereta yang berbunyi tak menentu turut merupakan tanda bateri sudah tidak elok dan harus ditukar.

7. Tekanan Tayar

Angin yang tidak tepat akan mempengaruhi kesan pada bunga tayar anda

Tekanan angin pada tayar amat penting. Tekanan angin yang kurang atau lebih akan menyebabkan bunga tayar yang tidak sekata sekaligus mendatangkan bahaya ketika memandu. Seeloknya, pam tayar kereta anda 2 minggu sekali mengikut spesifikasi kilang yang telah ditetapkan.

Rujuk pada tekanan angin yang sesuai berdasarkan info pada tepi pintu pemandu

Tak tahu paras tekanan angin yang sesuai untuk kereta anda? Rujuk info pada pelekat yang diletakkan di bahagian pintu pemandu. Tayar yang kekurangan angin menggunakan lebih bahan api untuk bergerak. Jaga tekanan udara, dapat jimat minyak!

Semoga anda dapat memanfaatkan info penjagaan asas ini bagi menjamin pemanduan yang lebih lancar. Tak tahu, tanya. Dah tahu? Kongsi!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now