Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Cara ‘Corner’ Dengan Betul – Teknik Brek, Pemegangan Stereng Main Peranan Penting

Insights

Cara ‘Corner’ Dengan Betul – Teknik Brek, Pemegangan Stereng Main Peranan Penting

Tidak dinafikan, kemalangan jalan raya di kawasan selekoh kerap sekali berlaku di Malaysia. Ini menimbulkan persoalan adakah majoriti rakyat Malaysia yang memandu sudah mengetahui cara yang betul untuk membelok di selekoh?


Secara logiknya, kemalangan jalan raya memang sesuatu yang sukar untuk dijangka. Walau bagaimanapun, risiko untuk terlibat dalam kemalangan boleh dikurangkan jika anda mengamalkan pemanduan berhemah yang merangkumi pengetahuan, kemahiran dan sikap.

Untuk kuasai teknik membelok di selekoh dengan betul, kena tahu cara pegang stereng dengan betul dulu. Berikut merupakan antara tips dan teknik memegang stereng dengan betul.

stereng,mercedes,corner,selekoh

Teknik Memegang Stereng

  • Jarak kedudukan tangan dan tubuh pemandu perlu berada di dalam keadaan selesa semasa memegang stereng. Kedudukan terlalu jauh dan terlalu rapat tidak digalakkan.
  • Tetapkan kedudukan stereng mengikut posisi yang sesuai.
  • Pegang stereng pada kedudukan yang disarankan sahaja (10/2) dan (3/9).
  • Pegang stereng dengan kemas, tapi jangan genggam terlalu kuat.
  • Jangan silang tangan ketika membelok, sebaliknya tolak stereng ke atas dan tarik ke bawah dengan menggunakan kedua-dua belah tangan untuk membelok.

Seterusnya, pemandu perlu tahu teknik menekan brek dengan betul. Walaupun menekan brek ini kelihatan mudah sebab hanya perlu memijak pedal brek, tapi tindakan menekan brek pada waktu yang salah juga berisiko membuatkan kereta anda hilang kawalan.

teknik menekan brek,pedal brek

Teknik Menekan Brek

  • Fokus pada pemanduan dan bersedia untuk menekan brek apabila kereta di hadapan menekan brek. Lebih baik tekan brek awal menggunakan daya yang sederhana bagi mengelakkan kereta berhenti secara mengejut.
  • Jangan brek mengejut kerana ia boleh mendatangkan risiko kenderaan anda dihentam dari belakang oleh kereta yang tidak sempat menekan brek.
  • Jangan tekan brek mengejut sambil pusingkan stereng kereta.
  • Tekan brek sebelum belok, bukan semasa belok

Untuk menekan brek dengan betul dan selamat, pemandu perlu fokus sepenuhnya pada pemanduan, khususnya kereta yang berada dihadapan. Sentiasa bersedia untuk menekan brek apabila kereta di hadapan menekan brek bagi memastikan kereta tidak dibrek secara mengejut. Brek mengejut boleh mendatangkan risiko kemalangan seperti dihentam dari arah belakang oleh kereta yang tidak sempat menekan brek.

teknik membelok,teknik menekan brek,corner

Ketika memasuki selekoh, jangan sesekali menekan brek secara mengejut. Tindakan tersebut boleh membuatkan kenderaan anda hilang kawalan terutama pada kelajuan tinggi. Ketika membelok, tayar kereta lebih mudah untuk mencengkam permukaan jalan jika ia hanya berdepan dengan satu tekanan dalam satu masa. Tindakan menekan brek semasa membelok akan memberikan tekanan berlebihan pada tayar dan boleh membuatkan kereta hilang kawalan.

Seeloknya, kurangkan kelajuan kereta dan gunakan gear rendah ketika melalui selekoh tajam. Jika kereta anda sedang bergerak laju, tekan brek dan perlahankan kereta sebelum memasuki selekoh dan lepaskan brek ketika membelok. Tindakan menekan brek sebelum selekoh boleh mengurangkan kebarangkalian kereta hilang traction control ketika membelok.

Genting highlands,corner,selekoh

Selain itu, mengambil selekoh pada kelajuan tinggi juga boleh mengakibatkan kereta terbabas atau berpusing terutama pada jalan basah. Jaga juga jarak kedudukan kenderaan anda dan kenderaan lain semasa membelok kerana segala pergeseran, walaupun kecil boleh buat kereta terbabas.

Kesimpulannya, kemalangan dapat dikurangkan jika majoriti rakyat Malaysia mengamalkan pemanduan berhemah yang meliputi pengetahuan, kemahiran dan sikap. Ilmu pengetahuan dan kemahiran memandu memang mudah untuk dipelajari, namun sikap pemandu berhemah perlu dipupuk dari awal.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now