Tips Penjagaan Kereta: Berapa Kerap Perlu Anda Lakukan Alignment Tayar Dan Kenapa?

Car Owners' Guides

Tips Penjagaan Kereta: Berapa Kerap Perlu Anda Lakukan Alignment Tayar Dan Kenapa?

Kalau anda seorang pemilik kereta atau pengguna kereta, anda pasti pernah dengar tentang ‘alignment’ tayar atau pernah disuruh untuk untuk melakukan alignment pada suatu tahap kerana stereng kereta mula kelihatan senget meskipun kereta anda dalam keadaan lurus ataupun apabila kereta mula berubah arah ke kiri atau kanan jalan meskipun stereng telah diluruskan.


Jika anda pernah mengalami situasi tersebut, maksudnya alignment tayar kereta anda tidak lagi berfungsi seperti yang sepatutnya. Isu lain yang turut timbul adalah berapa kerap anda perlu servis dan betulkan alignment tayar kereta untuk memastikan ia sentiasa berfungsi dengan lancar dan selamat?

Tips Penjagaan Kereta,Alignment tayar,balancing,rotation

Apa itu alignment tayar (penjajaran roda)?

Alignment tayar ataupun penjajaran roda merujuk kepada pelarasan suspension sebuah kereta. Lebih tepat, ianya merupakan sistem penghubung yang menghubungkan stereng kenderaan dengan tayar-tayarnya dan membolehkan tayar untuk membelok.

Kunci utama proses alignment yang betul adalah menyesuaikan sudut tayar bagi memberi kesan yang lebih baik apabila tayar bersentuhan dengan permukaan jalan. Oleh itu, proses alignment tayar ini merupakan satu penyelenggaraan berkala penting yang tidak seharusnya diabaikan. Selain itu, memilih tayar yang sesuai dengan kereta anda juga penting.

Alignment tayar terdiri daripada pelarasan dan/atau pengekalan 3 aspek utama bagaimana tayar anda berfungsi di atas jalan:

  • Camber - Ini adalah sudut dalaman atau luaran tayar apabila dilihat dari bahagian depan kenderaan. Kecondongan yang terlalu banyak ke dalam (negatif) atau ke luar (positif) menunjukkan alignment yang tidak betul dan perlu diselaraskan. Bushing, bearing atau ball joints yang usang atau rosak juga boleh mempengaruhi tetapan camber.
  • Toe - Toe bermaksud berapa banyak tayar kereta terkangkang keluar atau masuk apabila dilihat daripada atas tayar. Toe ni terbahagi kepada dua iaitu Toe In (tayar terkangkang ke dalam) dan Toe Out (tayar terkangkang keluar).
  • Caster - Caster merujuk kepada sudut paksi stereng anda apabila dilihat dari sisi kenderaan anda. Sekiranya anda mempunyai caster positif, paksi stereng akan condong ke arah pemandu. Sebaliknya, caster negatif bermaksud paksi stereng condong ke arah hadapan kenderaan anda.

Tips Penjagaan Kereta,Alignment tayar,balancing,rotation

Ikutkan, terdapat banyak lagi yang boleh diperkatakan tentang alignment tayar ini. Tapi yang paling penting, anda perlu memahami bahawa penyelarasan roda/ tayar adalah aspek penyelenggaraan kenderaan yang tidak boleh sesekali diabaikan. Pendek cerita, macam mana tekunnya anda menukar minyak enjin, begitu juga lah anda perlu ambil perhatian terhadap alignment tayar ini.

Anda juga dinasihatkan untuk melakukan servis alignment tayar di bengkel kereta yang mempunyai peralatan yang sesuai dengan kereta anda. Bagi mereka yang masih menyelenggara kenderaan mereka di pusat servis (3S) berdaftar, berbincanglah dengan penasihat servis anda tentang waktu yang tepat untuk membuat alignment tayar.

Tips Penjagaan Kereta,Alignment tayar,balancing,rotation

Apa terjadi sekiranya anda mengabaikan servis alignment tayar?

Tayar bukanlah hanya sekadar donut hitam yang diperbuat daripada getah dan diletakkan pada rim. Sebaliknya, pelbagai kemajuan, kejuruteraan dan ujian telah dilakukan dalam penghasilan tayar dan mereka berfungsi dengan baik sebagai komponen kenderaan yang padu jika dijaga dan diselenggara dengan baik. Secara ringkasnya, semakin bahagia tayar anda, semakin selamat anda.

Kedudukan sudut tayar atau alignment yang tidak betul boleh menyebabkan tayar anda untuk haus dan rosak secara tidak sekata sekaligus menurunkan prestasi tayar dan kereta. Dalam maksud lain, kereta anda tidak akan berhenti, bergerak dan membelok seperti yang sepatutnya.

Secara ringkasnya, alignment yang tidak sekata boleh menyebabkan banyak masalah lain yang boleh memberi kesan kepada bahagian lain pada tayar. Tetapan camber yang tidak betul boleh menyebabkan haus yang tidak sekata pada bahagian luar atau dalam permukaan tayar. Tetapan sudut toe yang tidak betul pula boleh menyebabkan kesan scrubbing atau feathering pada permukaan tayar. Dalam kebanyakan kes (lebih daripada satu), tetapan alignment yang tidak betul boleh menyebabkan kereta membelok sama ada ke kiri atau kanan jalan yang semestinya mendatangkan bahaya.

Tips Penjagaan Kereta,Alignment tayar,balancing,rotation

Adakah penjajaran melibatkan putaran tayar?

Ya, tayar hadapan perlu berfungsi dalam menghentikan, mengemudi dan memecut (sekiranya pacuan roda hadapan) kenderaan, seterusnya meninggalkan kesan haus pada tayar. Oleh itu, penting untuk anda rotate kedudukan tayar anda supaya keempat-empat tayar anda akan mengalami kadar haus yang sekata.

Rotation ini bermaksud untuk menukar kedudukan tayar anda. Terdapat dua jenis rotation yang sering dilakukan:

  • Menukar tayar kiri hadapan ke sebelah kanan hadapan, tayar kanan hadapan ke bahagian kanan belakang, tayar kanan belakang ke sebelah kiri belakang dan tayar kiri belakang ke sebelah kiri hadapan. Senang cerita, macam permainan musical chair lah dimana semua perlu menukar satu kedudukan ke sebelah kanan.
  • Jenis rotation lain yang biasa dilakukan ialah criss-cross iaitu: kiri depan ditukar ke sebelah kanan belakang dan sebaliknya.

Walau bagaimanapun, jenis rotation tayar ini bergantung kepada jenis tetapan tayar sesuatu kereta. Berbincanglah dengan juruteknik tayar pilihan anda tentang perkara ini.

Tips Penjagaan Kereta,Alignment tayar,balancing,rotation

Kereta saya bergerak lurus tapi kenapa stereng saya bergegar?

Sebenarnya, ini kebiasaannya tidak disebabkan oleh pelarasan tayar yang tidak betul, sebaliknya ia disebabkan oleh balancing tayar anda yang tidak betul.

Meskipun tayar kereta anda kelihatan cantik dan seakan sempurna, ianya tidaklah sempurna. Perbezaan berat tayar walaupun kecil ditambah dengan roda bermaksud mungkin ada variansi berat bagi pasangan tayar dan roda itu. Walaupun sesuatu tayar itu hanya menanggung beberapa ratus gram extra, tetapi apabila kereta anda berjalan, tayar yang menanggung beberapa ratus gram extra ini akan berputar beberapa ratus kali dalam seminit dan ia menyebabkan daya/ frekuensi berayun yang boleh dirasai sebagai gegaran pada kenderaan atau pada stereng kereta.

Oleh itu, balancing tayar dapat mengimbangi sebarang ketidakseimbangan berat dalam kombinasi tayar/ roda dan sering dilakukan bersamaan dengan penjajaran roda atau alignment tayar. Bagi mengimbangi tayar anda, juruteknik akan memasang tayar dan roda anda pada mesin pengimbang. Mesin tersebut akan memutarkan roda anda pada kelajuan tertentu bagi mengukur sebarang ketidakseimbangan daya, seterusnya membetulkan ketidakseimbangan tersebut.

Bagaimana caranya untuk anda membetulkan berat tambahan pada satu sisi roda dan tayar? Mudah sahaja, tambahkan jumlah berat yang sama di sisi lain (dipasang di roda), sehingga kekuatan masing-masing saling membatalkan.

Tips Penjagaan Kereta,Alignment tayar,balancing,rotation

Dah faham? Berapa kerap pula anda perlu membuat alignment, balancing dan rotation?

Pertama sekali, amat penting untuk anda melakukan semua perkara ini sekaligus. Berapa kerap perlu anda membuat alignment itu bergantung pada cara pemanduan anda. Kalau tak pasti, seeloknya buatlah alignment tayar setiap kali melebihi 8,000km hingga 10,000km ataupun sekurang-kurangnya enam bulan sekali bergantung kepada berapa kerap anda memandu kereta tersebut.

Sekiranya anda kerap memandu kereta di atas permukaan jalan yang teruk dan tidak sekata, anda dinasihatkan untuk melakukan aligment tayar setiap empat bulan sekali.


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News

Wanita Perlu Tahu - Apa Itu POWER?

Wanita Perlu Tahu - Apa Itu POWER?

Insights
Sebelum memandu, wanita disarankan untuk memeriksa POWER kereta anda. Apa itu POWER? Kebanyakan wanita (termasuk penulis) kurang pengetahuan tentang ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now