Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

5 Jenis Tayar Kereta Terbaik 2021 – Mana Satu Pilihan Anda?

Buying Guides

5 Jenis Tayar Kereta Terbaik 2021 – Mana Satu Pilihan Anda?

Pemilihan tayar kereta yang sesuai sedikit sebanyak mampu meningkatkan taraf pemanduan. Pemilihan tayar yang salah boleh meninggalkan kesan pada gaya pemanduan seperti tayar terasa keras ketika memandu, bunyi tayar yang bising serta penggunaan bahan api yang berlebihan.


5 Jenis Tayar Kereta Terbaik 2021

Korang tahu tak dalam pasaran sekarang, terdapat banyak tayar tidak berkualiti yang dijual dengan harga yang mahal. Oleh itu, jangan tertipu! Mahal tak semestinya bagus dan sesuai untuk anda. Setiap jenama tayar mempunyai pelbagai jenis dan fungsinya yang berbeza. Fahami jenis-jenis tayar terlebih dahulu supaya dapat mengoptimumkan pemanduan dan perbelanjaan anda.

Jenis dan fungsi tayar keretaTak tahu nak menilai tayar kereta? Mudah saja. Penilaian anda haruslah berpaksikan 5 keutamaan iaitu kos tayar, keselesaan, ketahanan, prestasi, dan penjimatan penggunaan bahan api. Pilihlah tayar berdasarkan keutamaan anda pada kenderaan yang dipandu.

Oleh itu, kami sajikan antara cadangan jenis tayar kereta yang terbaik sebagai pilihan anda berdasarkan kenderaan harian yang kita pandu atau sering lihat di jalan raya seperti Perodua Bezza, Perodua Myvi, Proton Iriz, Proton Saga dan Honda City.

1. Tayar Mampu Milik

tayar mampu milik, falken SN832i, Dunlop Formula D06

Tahukah anda, tayar mampu milik ini merupakan antara jenis tayar yang popular dalam kalangan pemandu? Mana taknya, tayar mampu milik ini sentiasa dalam keadaan ‘ready stock’ dimana anda tidak perlu menunggu. Dah la murah, ditambah lagi dengan kebolehan tayar yang lebih menyeluruh dan seimbang. Patut la ramai cari!

Walaupun kebolehannya lebih menyeluruh, namun kebolehan tersebut berada di taraf sederhana sahaja, bersesuaian dengan harga yang ditawarkan. Sebagai contoh, ianya sederhana dari segi pemanduan rancak dan lasak, penggunaan bahan api serta jangka hayat tayar itu sendiri.

Tayar Mampu Milik

Saiz (Inci)

Jenama

Anggaran harga

13

 

Falken SN832i

 

RM100 – RM125

14

RM140 – RM180

15

RM180 – RM 220

16

Dunlop Formula D06

 

RM 220 – RM240

17

RM250 – RM380

 

2. Tayar Tahan Lama / Lasak

Tayar tahan lasak, Goodyear duraplus 2, Assurance TripleMax 2, excellence

Nama pun tayar tahan lama, sudah semestinya tayar ini direka khas bagi penggunaan lasak dan memberi jangka hayat yang lebih panjang pada tayar. Selain itu, tayar ini juga mampu menjimatkan penggunaan bahan api. Hal ini membuatkan ramai berminat dengan jenis tayar ini.

Tetapi, walaupun tayar ini tahan lama, namun ianya mungkin tidak akan memberikan anda keselesaan dalam pemanduan serta pengendalian yang terbaik. Sanggupkah anda untuk memakai tayar yang tidak beberapa selesa tapi untuk jangka masa panjang?

Tayar Tahan Lama / Lasak

Saiz (Inci)

Jenama

Anggaran harga

13

 

Goodyear Duraplus 2

RM145

14

RM150 – RM200

15

Goodyear Assurance TripleMax 2

       

RM180 – RM 220

16

RM 220 – RM240

17

Goodyear Excellence

RM300 – RM500

 

3. Tayar Selesa

tayar selesa, Continental CC6, Michelin Primacy 4, tayar lembut

Berdasarkan pada nama jenis tayar ini, semestinya tayar ini memberikan keselesaan pada pemanduan. Ciri tayar ini lebih lembut berbanding tayar lain kerana ia direka khas untuk memberikan perjalanan yang lancar dan selesa. Bila tayar lembut dan empuk, pemanduan anda menjadi lebih senyap dan selesa.

Yang pasti harga tayar selesa ini lebih tinggi berbanding tayar mampu milik. Kalau nak selesa, terpaksa la belanja lebih! Bukan itu sahaja, tayar jenis ini tidak berapa sesuai untuk pemanduan lasak dan rancak di samping mempunyai jangka hayat yang agak pendek, namun ianya juga bergantung kepada cara pengunaan anda.  

Tayar Selesa / Lembut

Saiz (Inci)

Jenama

Anggaran harga

13

 

Continental CC6

 

RM135 – RM180

14

RM170 – RM200

15

RM180 – RM 275

16

Michelin Primacy 4

 

RM370 – RM470

17

RM390 – RM510

 

4. Tayar Eco

tayar eco, jimat minyak, Bridgestone EP150, EP300Tahukah anda, tayar ini direka khas untuk memberikan penjimatan minyak pada kenderaan anda? Sebab itu nama dia tayar eco! Tak cukup dengan itu, tayar ini juga boleh dibeli dengan harga yang lebih murah berbanding jenis tayar yang lain.

Tetapi, keadaan tayar yang keras mungkin akan memberikan bunyi bising ketika memandu. Kekerasan tayar tersebut turut boleh dirasai pemandu. Walaupun jimat minyak, namun tayar ini tidak sesuai untuk pemanduan lasak di samping mempunyai jangka hayat yang sederhana sahaja, tapi kena tengok caa anda memandu juga la kan.  

Tayar Eco

Saiz (Inci)

Jenama

Anggaran harga

13

 

Bridgestone EP150

RM135-RM155

14

RM140 – RM190

15

 

Bridgestone EP300

 

RM160 – RM 280

16

RM 200 – RM300

17

RM380

 

5. Tayar Berprestasi

Tayar berprestasi, Dunlop SP Sport j5, Bridgestone RE004, Michelin Pilot Sport 4Tayar ini sering menjadi buruan pemandu yang gemarkan pemanduan yang lebih rancak serta lasak. Mana tidaknya, tayar ini mampu memberikan kawalan pengendalian yang lebih sporty. Tayar ini mampu memberikan cengkaman terbaik dalam apa jua cuaca.

Oleh kerana tayar ini sentiasa memberikan cengkaman terbaik, tayar ini sering menghadapi masalah seperti cepat haus. Bila dah cepat haus, mesti kena selalu tukar. Nak tukar pula, tayar berprestasi berharga agak mahal pula. Bukan itu saja, keadaan dinding sisi tayar yang keras kadang kala menghasilkan bunyi bising seterusnya mengurangkan keselesaan.

Tayar Berprestasi

Saiz (Inci)

Jenama

Anggaran harga

13

 

Dunlop SP Sport J5

RM110-RM135

14

RM120-RM165

15

 

Bridgestone RE004

RM220 – RM250

16

RM330 – RM370

17

Michelin Pilot Sport 4

RM400 – RM510

 

tayar kereta, tekanan angin, bunga tayar, penjajaran tayarBerdasarkan jenis tayar yang diberikan, penting untuk kita faham tentang jenis-jenis tayar, permukaan jalan dan cara pemanduan. Ini bagi mengelakkan pembelian tayar yang tidak sesuai yang mampu menggugat pemanduan anda. Pemeriksaan tayar berskala seperti tekanan angin, penjajaran tayar serta bunga tayar perlu dilakukan bagi memastikan tayar anda sentiasa dalam keadaan tip-top!

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now