Wanita Perlu Tahu - Apa Itu POWER?

Insights

Wanita Perlu Tahu - Apa Itu POWER?

Sebelum memandu, wanita disarankan untuk memeriksa POWER kereta anda. Apa itu POWER? 


Kebanyakan wanita (termasuk penulis) kurang pengetahuan tentang penjagaan kereta, yang penting boleh hidupkan enjin dan pandu. Jadi kami senaraikan 5 langkah asas untuk wanita lakukan sebelum memulakan pemanduan dan memastikan kereta anda berada dalam kondisi yang terbaik. 

1. Petrol (Bahan api)  

Adakah kereta anda mempunyai petrol yang cukup dan jika tidak di mana anda merancang untuk mengisi minyak? Wanita juga dinasihatkan untuk tidak mengisi petrol pada waktu malam dan di tempat yang sunyi untuk mengelakkan berlaku jenayah yang tidak diingini.  

2. Oil (Minyak enjin)  

Periksa minyak enjin kereta anda untuk memastikan ia berada dalam keadaan secukupnya, jika kurang maknanya ada kebocoran dan perlu diperbaiki terlebih dahulu. Bagaimana mahu memeriksa paras minyak enjin? 

  1. Buka pengukur celup  
  2. Tarik pengukur celup dan lihat takat minyak. 
  3. Terdapat dua sukatan yang menunjukkan aras. Lubang kecil yang pertama menunjukkan aras minimum dan lubang kedua menunjukkan aras maksimum yang dicadangkan oleh pengeluar kereta. Dan juga bahagian hujung yang berpilin (twist) adalah normal.  
  4. Perhatikan takat minimum dan maksimum, jika paras minyak enjin berada di bawah takat minimum, tambah minyak hitam. 
  5. Manakala jika minyak kelihatan agak hitam dan pekat, sila tukar minyak hitam anda. Calitkan pengukur celup dengan tisu atau kain putih untuk melihat kepekatan minyak enjin. 

Bagi penjagaan enjin yang optimum, kebiasaannya minyak enjin perlu ditukar mengikut saranan pengeluar iaitu pada setiap 5,000 hingga 10,000km atau setiap 6 bulan, yang mana datang dahulu. Untuk lebih kepastian sila rujuk buku panduan kenderaan anda. 

3. Water (Air)  

Periksa dan tambah air (jika perlu) dalam radiator dan tangki pengelap cermin.  

Setiap kereta disarankan menggunakan campuran coolant dalam radiator. Jika tidak mahu radiator dan air dalam sistem penyejukan menjadi karat, anda harus menggunakan coolant. Kegagalan utk membuat servis radiator dan menggantikan coolant pada masanya akan menyebabkan masalah lain pada enjin seperti overheat, bocor pada hos, radiator tersumbat akibat pengumpulan karat dan macam-macam lagi.  Air dalam tangki pengelap cermin (wiper) digunakan untuk membasahkan cermin hadapan apabila terdapat habuk dan kotoran. Apabila digunakan pada permukaan cermin yang kering, wiper akan haus lebih cepat. Untuk prestasi wiper yang lebih baik, anda perlu mengisi air yang dicampurkan dengan sedikit cecair pencuci wiper pada tangki pencuci cermin kereta anda. 

4. Electric (Sistem elektrik)  

Periksa semua lampu termasuk lampu hadapan, lampu brek dan isyarat membelok bagi memastikan ia menyala dan berfungsi dengan baik. Perhatikan juga lampu yang menyala di odometer kereta dan ambil tindakan segera sebelum mula memandu.  

5. Rubber (Tayar)  

Pastikan keempat-empat tayar dan corak bunga pada tayar masih dalam keadaan baik dan mempunyai tekanan udara yang betul. Selain itu, getah wiper, jika sudah terlalu keras sebaiknya tukar yang baharu. Ia sangat penting terutamanya ketika musim hujan. 

Penjagaan pra pemanduan mungkin kelihatan rumit tetapi kesemua langkah di atas sebenarnya tidak memakan masa yang lama. Ini bagi memastikan kereta berada pada tahap optimum untuk pemanduan seharian anda. Yang penting, lakukan servis kereta secara berkala dan sentiasa peka dengan keadaan kereta anda.

Ingat POWER, ingat jaga kereta. Selamat mencuba! Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now