5 Tips Untuk Elak Ditipu Oleh Bengkel Kereta – Ilmu Asas Kereta Yang Perlu Anda Tahu

Car Owners' Guides

5 Tips Untuk Elak Ditipu Oleh Bengkel Kereta – Ilmu Asas Kereta Yang Perlu Anda Tahu

Sebenarnya, tips paling berkesan untuk mengelak daripada ditipu oleh mekanik di bengkel kereta adalah dengan tidak membawa kereta ke bengkel langsung. Tapi kalau tak dibawa ke bengkel untuk diservis atau dibaiki, macam mana pula nak jaga kereta tersebut?


Apabila kereta anda mengalami masalah atau rosak, memang tiada jalan lainlah selain membawanya ke bengkel kereta. Tapi bagi sesetengah pemandu yang tidak begitu mahir dengan selok belok kereta, pasti ada yang risau bahawa mereka akan ‘diketuk’ oleh mekanik yang tidak bertanggungjawab untuk mendapatkan keuntungan berlebihan.

tips elak ditipu mekanik,bengkel kereta

Tujuan artikel ini ditulis bukanlah untuk menyemai sikap buruk sangka dalam kalangan kita terhadap mekanik di bengkel, tetapi ia adalah untuk kebaikan anda sendiri supaya anda tidak akan terperangkap dalam situasi yang tidak diingini di mana anda terpaksa membelanjakan lebih wang untuk membaiki komponen yang masih elok.

Seharusnya sebagai seorang pemandu, anda tidak perlu risau tentang penipuan tersebut memandangkan bengkel merupakan tempat utama yang dikunjungi sekiranya kereta anda bermasalah. Untuk membantu anda supaya lebih yakin untuk melangkah ke bengkel kereta tanpa sebarang kerisauan, anda boleh ikuti beberapa tips berguna di bawah.

job sheet,job order,mekanik,bengkel,tips ditipu mekanik

1. Teliti Job Sheet

Job sheet atau job order merupakan sehelai kertas yang menghimpunkan segala maklumat tentang komponen yang harus ditukar serta segala kerja-kerja yang perlu dilakukan pada kereta. Selepas sahaja mekanik selesai periksa kereta anda, minta job sheet tersebut dan perhatikan setiap satu komponen serta harga yang dikenakan. Minta penjelasan secara menyeluruh mengenai masalah pada kereta anda.

ambil tahu tentang kereta,tips elak ditipu mekanik,bengkel kereta

2. Ambil Tahu Tentang Kereta

Jika mekanik nak menipu sekalipun, mereka hanya akan sasarkan pada golongan yang tidak ambil tahu tentang kereta. Jika anda ada ilmu tentang kereta, susah juga mekanik nak perdaya anda. Sebaiknya, anda perlu mengetahui beberapa penjagaan asas kereta seperti berikut:

 • Minyak transmisi – untuk gearbox manual, tukar setiap 50,000 km.
 • Minyak Auto (Auto Transmission Fluid) – tukar setiap 30,000 km.
 • Fuel filter – tukar dalam 40,000 km sekali.
 • Oil filter – tukar sekali setiap kali anda tukar minyak enjin.
 • Penyejuk radiator – tukar setiap 60,000 km.
 • Timing belt – bergantung pada jenis kereta.
 • Spark plug – boleh pakai sampai 30,000 km, kalau lebih takut electrode dah nipis.
 • Pam air – tukar setiap kali kedua tukar timing belt, Contoh, tukar timing belt setiap 80,000 km, tukar water pump setiap 160,000 km.
 • Penapis udara – kena tukar setiap 20,000 km atau bersihkan saja mengikut jenis.
 • Minyak hitam – ada dua jenis, sintetik atau bukan sintetik. Kalau sintetik, tukar setiap 10,000 km, bukan sintetik pula 5,000km atau 3 bulan.
 • Cluth plate – biasanya tukar bila berlaku clutch slipping. Disarankan tukar selepas 100,000 km.
 • Power steering fluid – Tukar baru setiap 60,000 km.
 • Bateri kereta – bergantung pada jenis dan cara penggunaan, ada yang sampai 18 bulan hingga 2 tahun.
 • Cecair brek – ganti baru setiap 60,000 km.

tanya soalan,tips elak ditipu mekanik,bengkel kereta

3. Tanya Soalan

Selepas memerhati job sheet serta mendengar penjelasan daripada mekanik, anda disarankan untuk bertanya soalan terhadap mekanik tersebut. Tanyalah apa-apapun tentang kereta seperti apa yang rosak, apa yang menyebabkan kerosakan, apa fungsi komponen tersebut, apakah penyelesaian yang dilakukan, harga dan macam-macam lagi. Jika anda tidak tahu sebelum ini, sekurang-kurangnya kini anda dah dapat ilmu baru yang berguna di masa hadapan.  

tips elak ditipu mekanik kereta,bengkel kereta

4. Tandatangan Selepas Segalanya Jelas

Tak salah untuk anda mengambil masa untuk bertanya sebelum menurunkan tandatangan anda tanda setuju untuk membenarkan proses baik pulih dilakukan. Apabila dah jelas segala-galanya dan anda berpuas hati dan faham tentang punca serta penyelesaian masalah pada kereta anda, barulah anda tandatangan job sheet tersebut. Sekurang-kurangnya, jika perkara sama berlaku dalam masa terdekat, anda boleh mempersoalkan mekanik terbabit memandangkan komponen tersebut baru sahaja ditukar dan ia direkodkan dalam job sheet sebagai rujukan.

tips elak ditipu mekanik,bengkel kereta

5. Jadi Pelanggan Tetap

Cari bengkel terbaik dari segi servis dan layanan yang anda pernah pergi dan jadilah pelanggan tetap di sana. Bila anda selalu datang ke bengkel sama, sukar untuk mekanik nak tipu sebab kalau ada apa-apa masalah, anda akan datang ke bengkel tu semula dan persoalkan segalanya. Segala rekod servis juga akan diketahui dengan jelas memandangkan ia dilakukan oleh bengkel sama. Bila anda dah ambil tahu tentang kereta, sukar untuk mereka nak tipu anda.

tips elak ditipu mekanik,bengkel kereta

Dengan mengikuti 5 tips yang dinyatakan, anda sedikit sebanyak telah mempersiapkan diri dengan ilmu pengetahuan asas tentang penjagaan kereta. Dengan ini, anda tidak akan mudah tertipu dengan taktik kotor sesetengah mekanik yang ingin menipu anda demi mendapatkan lebih keuntungan. Barulah boleh melangkah masuk ke dalam bengkel tanpa rasa risau! Kongsikan tips ini sekiranya anda rasa ia dapat membantu anda, ahli keluarga serta rakan-rakan di masa hadapan.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now