Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kereta Rosak Di Tengah Jalan? Enam Perkara Penting Yang Perlu Anda Lakukan!

Car Owners' Guides

Kereta Rosak Di Tengah Jalan? Enam Perkara Penting Yang Perlu Anda Lakukan!

Pernah terperangkap dalam situasi kereta rosak di tengah jalan raya? Tak tahu apa nak buat? Jangan risau, kami ada tips yang boleh anda ikuti. 


Kerosakan kereta secara tiba-tiba itu amat menyakitkan hati. Apatah lagi apabila anda berseorangan ketika ia berlaku. Nak tahu apa yang sepatutnya kita lakukan bila berada dalam situasi seperti ini? 

1. Jangan Panik!

Ketika berada dalam situasi ini, tarik nafas panjang dan elakkan diri anda daripada panik.

Pertama sekali, Jangan sesekali panik melampau sehingga hilang kawalan diri. Jika anda terlalu panik, anda berkemungkinan tidak boleh berfikir secara jelas. Hadamkan situasi sekeliling terlebih dahulu sambil menarik nafas panjang. Sekiranya hari hujan lebat ditambah dengan keadaan trafik yang padat, anda mungkin boleh memikirkan semula rancangan anda untuk turun menolak kereta tersebut.

2. Buat Panggilan Kecemasan

Anda boleh membuat panggilan kecemasan menggunakan telefon anda ataupun telefon kecemasan yang disediakan di lebuhraya.

Hubungi panel insuran dan beritahu lokasi dan masalah yang anda hadapi secara terperinci. Ini akan membolehkan mereka menghantar bantuan secepat yang mugkin. Kemudian hubungi ahli keluarga dan rakan-rakan untuk maklumkan kepada mereka tentang situasi anda. Sekiranya anda berada berhampiran kawasan tempat kerja, hubungi rakan sekerja untuk bantuan. 

Telefon kecemasan yang disediakan di lebuhraya berkebolehan untuk mengesan kedudukan anda dan menghantar bantuan.

Sekiranya anda menggunakan lebuhraya, dan malang tidak berbau, telefon bimbit anda tidak mempunyai rangkaian, gunakan telefon kecemasan yang telah disediakan di lebuhraya. Operator di sebalik telefon kecemasan itu juga mampu mengesan kedudukan anda berdasarkan telefon kecemasan yang anda gunakan.

3. Tolak Kereta Anda Ke Tepi Jalan Supaya Tidak Mengganggu Lalu Lintas

Tolak kereta anda ke tepi jalan supaya tidak menghalang lalu lintas.

Untuk menjamin keselamatan anda, kereta anda dan pengguna jalan raya lain, dapatkan bantuan untuk menolak kereta anda ke tepi jalan bagi tidak menghalang lalu lintas. Di Malaysia, tanpa perlu meminta, bantuan biasa akan dihulurkan. Jangan sesekali menolak kereta anda secara berseorangan. Perkara ini amat tidak digalakkan kerana menolak kereta ini merupakan kerja untuk dua orang. Pastikan anda mempunyai seorang untuk menolak, dan seorang lagi bagi mengawal stereng kereta dan brek. Pastikan anda tidak menolak kereta menggunakan bahagian yang bermungkinan boleh kemik ataupun patah seperti spoiler dan bumper kereta.

Untuk menolak kereta, turunkan handbrake dan hidupkan kunci. Walaupun kereta tidak boleh hidup, tapi jika anda hidupkan kunci, kunci stering turut akan terbuka dan membolehkan anda untuk mengawal kereta. Turunkan juga tingkap pemandu untuk berkomunikasi dengan tukang tolak. 

4. Utamakan Keselamatan Anda!

Penggunaan jaket keselamatan serta kon mampu membuatkan kenderaan lain peka tentang keadaan anda.

Selepas berhenti di tepi jalan, pastikan anda mempunyai peralatan keselamatan seperti kon dan jaket keselamatan yang mampu untuk memantulkan cahaya bagi membolehkan pengguna jalan raya lain nampak kelibat anda dengan jelas walaupun pada waktu malam. Namun, sekiranya anda berseorangan di waktu malam dan kereta anda rosak di kawasan berhutan atau sunyi, anda dinasihatkan untuk kekal duduk dalam kereta dan mengunci pintu kereta untuk mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku terhadap diri anda. Hubungi talian kecemasan 999 untuk mendapatkan bantuan selanjutnya.

5. Sentiasa Peka Dan Bersedia

Kekalkan nyalaan lampu amaran bahaya selepas anda berhenti di tepi jalan.

Sekiranya anda perasan prestasi kereta anda semakin merudum dan menunjukkan tanda tanda untuk rosak, nyalakan lampu amaran bahaya dan tukar ke lorong paling kiri untuk memudahkan anda berhenti di lorong kecemasan sekiranya kereta anda rosak.  Ini dapat mengelakkan lalu lintas daripada bertukar kepada sesak akibat daripada kerosakan kereta anda yang menghalang lalu lintas. Kekalkan lampu amaran bahaya walaupun anda sudah berhenti di tepi jalan kerana lampu ini amat penting untuk memberi indikasi kepada kereta lain terhadap situasi kenderaan anda.

6. Insuran Kereta

Pastikan anda menghubungi syarikat insurans anda bagi khidmat tundaan kereta percuma.

Ramai yang masih tidak tahu bahawa khidmat tunda kereta ini boleh didapati secara percuma ataupun pada kadar yang lebih murah. Bagaimanakah caranya? Sebenarnya, ada dua pihak yang menyediakan khidmat tunda kepada anda secara percuma. Pertama, anda boleh mendapatkan tundaan percuma daripada pihak pengeluar namun ini bergantung kepada pihak pengeluar samaada mereka menyediakan servis ini. 

Anda dinasihati untuk mengambil pilihan kedua, iaitu khidmat tunda daripada syarikat insurans. Khidmat tunda mereka lebih fleksibel kerana anda akan mendapat khidmat tunda percuma bergantung kepada polisi insurans anda. Bukan itu sahaja, anda diberi kebebasan untuk memilih pusat servis yang disediakan oleh insurans atau boleh memilih bengkel pilihan anda sendiri. Tetapi sekiranya anda didatangi oleh lori tunda yang bukan anda hubungi, jangan gelabah. Hubungi syarikat insurans anda terlebih dahulu kerana semua keputusan berada di tangan anda. 

Akan tetapi jika anda boleh mengelakkan situasi di atas daripada berlaku kan lebih baik? Jadi bagi mengelaknya anda harus memastikan: 

1. Penyenggeraan Berkala

Senggara kereta anda mengikut jadual dan tempoh servis yang ditetapkan untuk prestasi yang lebih baik.

Untuk mengelakkan sebarang kerosakan secara tiba-tiba, amalkan penyenggaraan kereta anda mengikut jadual dan tempoh servis yang ditetapkan. Periksa benda asas seperti isian minyak enjin, penyejuk (coolant) dan bendalir pencuci (washer) dan pastikan anda menambah isipadu bendalir tersebut apabila isipadunya semakin berkurang bagi mengelak sebarang kebocoran berlaku tanpa pengetahuan anda. 

2. Telefon Bimbit Sebagai Senjata Utama

Telefon bimbit merupakan satu keperluan pada masa kini. Pastikan anda mempunyai bateri yang cukup!

Telefon bimbit kini menjadi senjata penting anda pada alaf ini. Pastikan bateri telefon anda sudah dicas penuh untuk mendapatkan bantuan. Penting juga bagi anda untuk memiliki pengecas bateri telefon mudah alih atau ‘powerbank’. Selain daripada menghubungi bantuan, anda boleh menggunakan telefon bimbit anda untuk mencari bengkel bengkel yang berhampiran. Anda boleh jumpa pelbagai jenis penyelesaian terhadap segala jenis masalah yang sedang anda hadapi. Jadi, gunakanlah internet dengan sebaiknya!

Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada semua. Yang paling penting, apabila situasi ini berlaku kepada anda, tidak perlu panik kerana setiap masalah ada penyelesaiannya! Sebaliknya, pastikan anda sudah bersedia dan serba tahu dari pelbagai aspek untuk mengendalikan situasi seperti ini dengan tenang sekiranya ia berlaku kepada anda. 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now