Perodua Tidak Bercadang Naikkan Harga Kereta – Rancang Turunkan Harga Alat Ganti

Auto News

Perodua Tidak Bercadang Naikkan Harga Kereta – Rancang Turunkan Harga Alat Ganti

Sebagai pengeluar kereta tempatan mampu milik, Perodua tidak merancang untuk menaikkan harga keretanya meskipun terdapat banyak cabaran yang dihadapi ketika ini.


Antara cabaran tersebut termasuklah gangguan dari segi penghasilan yang disebabkan oleh kekurangan bahan seperti cip semikonduktor, COVID-19 dan peningkatan harga bagi alat-alat yang terlibat dalam pembuatan kereta.

semi konduktor cip

Walaupun dikekang dengan cabaran-cabaran tersebut, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin menjelaskan bahawa syarikat tersebut akan berusaha sedaya upaya untuk meresap kenaikan harga tersebut dan tidak bercadang untuk memindahkan beban kenaikan harga itu kepada pengguna.

Sebaliknya, Zainal menjelaskan bahawa mereka sedang merancang untuk menurunkan lagi harga alat ganti bagi kereta keluaran Perodua. Ini sedikit sebanyak dapat membantu mereka yang sedang sesak pendapatan, tambah-tambah bagi mangsa banjir yang tidak mengambil insurans bencana alam.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin

Secara tidak langsung, tindakan ini bukan sahaja dapat memberikan harga terbaik kepada pengguna, malah ia turut membantu dalam menarik semula pengguna Perodua untuk kembali ke pusat servis Perodua yang berdaftar untuk melakukan servis.

Untuk rekod, Perodua telah menjual 190,291 kenderaan pada 2021, iaitu 13.6% kurang berbanding 220,163 kenderaan yang didaftarkan pada 2020. Meskipun mencatatkan penurunan, Perodua menjangkakan dapat meningkatkan bahagian pasarannya kepada 40.6% tahun ini dengan mendaftarkan 247,800 kenderaan berbanding 37.4% bahagian pasaran pada 2021.

showroom,bilik pameran,perodua KL

Pada tahun ini, Perodua meramalkan pasaran negara mampu mencatatkan sebanyak 610,000 TIV keseluruhan kerana syarikat tersebut percaya pasaran Malaysia mampu melepasi sasaran 600,000 TIV keseluruhan yang ditetapkan oleh Persatuan Automotif Malaysia. Sasaran Perodua adalah untuk menghasilkan sebanyak 265,900 unit kenderaan iaitu 37.5 % lebih tinggi berbanding 193,400 unit kenderaan yang dihasilkan pada 2021.

Peningkatan dalam pengeluaran secara tidak langsung akan membawa peningkatan pembelian alat ganti automotif sumber tempatan sebanyak 41.5% iaitu kepada RM7.5 bilion berbanding RM5.3 bilion yang dibeli pada 2021.

perodua myvi 2022

Untuk tahun 2022, permintaan bagi kesemua semua model Perodua masih kukuh, dengan Myvi mendahului dengan mencatatkan sebanyak 47,525 unit diikuti Axia 43,080 unit, Bezza 42,698 unit, Ativa 26,847 unit, Aruz 15,313 unit dan Alza 14,828 unit.

Merujuk kepada banjir yang berlaku pada Disember dan awal Januari tahun ini, Perodua telah menerima hampir 2,103 kes banjir di seluruh negara dan daripada jumlah tersebut, 366 kenderaan telah dibaiki dan dikembalikan kepada pemilik masing-masing.

perodua myvi 2022,banjir,total lost

Kemasukan kenderaan Perodua ke pusat servisnya adalah sebagai tindakan kepada Program Bantuan Banjir Perodua yang ditawarkan terdiri daripada diskaun 50% untuk alat ganti standard, kos buruh percuma untuk semua penggantian dan pembaikan serta perkhidmatan tunda percuma 24 jam melalui nombor hotline Perodua 1800-88-5555.

Selain itu, Kementerian Kewangan pada 7 Januari 2022 telah mengumumkan inisiatif baucar RM1,000 untuk membantu rakyat Malaysia yang kenderaan mereka rosak akibat banjir. Baucar diskaun automotif yang bertarikh luput pada 31 Mac 2022, boleh digunakan untuk membuat tuntutan terhadap pembaikan kenderaan persendirian yang rosak akibat banjir atau untuk menggantikan kenderaan yang mengalami kerosakan total lost.

Jika apa yang diramalkan Perodua untuk tahun ini bakal menjadi realiti, nampaknya tak lama lagi pengguna Perodua di seluruh negara bakal menikmati harga alat ganti kereta yang lebih murah berbanding harga yang ditawarkan ketika ini di samping tiada penambahan harga terhadap kereta yang sedia ada keluaran Perodua. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now