Perodua Sah Lancar Alza Baharu Tahun Depan – Diikuti Dengan 2 Model Facelift Baharu

Auto News

Perodua Sah Lancar Alza Baharu Tahun Depan – Diikuti Dengan 2 Model Facelift Baharu

Seperti yang anda tahu, Perodua bakal menamatkan penghasilan Perodua Alza sedia ada menjelang hujung bulan Januari 2022. Ini bermakna tiada lagi Perodua Alza pada Februari 2022 nanti. Tetapi jangan bersedih kerana hayat MPV mampu milik itu tidak terhenti setakat itu sahaja!


Walaupun ramai yang menjangka bahawa Perodua akan membawa masuk Alza kelak, namun langsung tiada pengesahan dari Perodua sebelum ini, tetapi kini tidak lagi. Ketika sidang media khas Media Drive Myvi 2022 di Johor minggu lalu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad akhirnya membuka mulut dengan mengesahkan ketibaan Perodua Alza baharu pada tahun hadapan.

Ketika ditanya mengenai rancangan Perodua untuk melancarkan Alza, Zainal berkata sekiranya dia menafikan khabar tersebut, nampak sangatlah beliau menipu. Yang pastinya, beliau mengesahkan Alza baharu akan dilancarkan pada tahun hadapan. Tetapi oleh kerana masalah COVID-19 yang masih membelenggu dunia, tarikh tetap untuk pelancaran model tersebut masih lagi tidak dapat ditentukan.

toyota avanza,daihatsu xenia,toyota alza,2022

Perodua tidak mahu terburu-buru melancarkan Alza baharu kerana mereka sedang melihat pada kebolehan dan keupayaan sumber dan pembangunan (R&D) mereka bagi memastikan pengguna dapat menikmati bukan sahaja kereta terbaik, tetapi juga servis yang terbaik.

Perodua Alza

Sebenarnya, Perodua Alza masih popular dan mempunyai peminatnya yang tersendiri. Model sedia ada Alza di pasaran sekarang masih lagi menerima dalam lingkungan 1,500 tempahan setiap bulan walaupun telah 12 tahun berada di dalam pasaran.

perodua smart drive assist,ASA

Zainal turut menyatakan bahawa Perodua merupakan sebuah pengeluar kereta tempatan yang bertanggungjawab yang mengamalkan konsep menjual sesuatu kenderaan selama 6-7 tahun sebelum melakukan pembaharuan sepenuhnya. Ini bagi memastikan pengguna Perodua dapat menikmati kenderaan dengan teknologi terkini pada harga mampu milik.

Ketika ditanya mengenai pelan Perodua untuk tahun hadapan, beliau berkata Perodua merancang untuk mengeluarkan 3 model baharu setiap tahun. Daripada 3 model itu, 2 daripadanya adalah facelift atau Minor Change (MC) serta 1 model baharu sepenuhnya (Alza).

perodua alza

Dari segi bisnes, sebenarnya tiada keperluan untuk Perodua memperkenalkan Alza baharu memandangkan Alza sedia ada masih mendapat permintaan tinggi. Namun Zainal menegaskan bahawa Perodua tidak akan membiarkan penggunanya menggunakan kereta yang lama atau ketinggalan dari pelbagai segi, terutama ciri keselamatan.

Jika anda terlepas berita sebelum ini, Perodua Alza baharu kelak dikatakan akan dibina berdasarkan Toyota Avanza serta Daihatsu Xenia yang baru sahaja dilancarkan di Indonesia. Yang pastinya, Alza baharu kelak akan lebih padat dengan ciri-ciri keselamatan aktif yang terkini seperti Perodua Ativa dan Perodua Myvi.

daihatsu xenia

Memandangkan Alza dah disahkan pelancarannya pada 2022, apa pula 2 model facelift yang bakal dilancarkan pada tahun hadapan?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now