Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Tiada Lagi Perodua Alza Menjelang Februari 2022 – Tak Lepas Undang-Undang Emisi Ekzos 2022

Auto News

Tiada Lagi Perodua Alza Menjelang Februari 2022 – Tak Lepas Undang-Undang Emisi Ekzos 2022

Tahukah anda selepas 12 tahun bertahan di dalam pasaran Malaysia, MPV mampu milik buatan Malaysia, Perodua Alza akan dihentikan pengeluarannya kelak?


Benar! Berdasarkan beberapa spekulasi yang melanda Perodua Alza sejak kebelakangan ini, kini ia semakin hangat setelah Perodua dilaporkan telah memberi notis kepada pengedar mereka bahawa Perodua Alza akan dihentikan pengeluaran pada penghujung Januari 2022.

Perodua Alza,MPV,Perodua

Ini kerana model tersebut tidak melepasi undang-undang emisi ekzos yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia yang bakal beralih dari Euro 2 kepada Euro 4 menjelang 1 Januari 2022. Pada asalnya, undang-undang tersebut dijadualkan akan dilaksana pada Oktober tahun ini namun telah ditangguhkan ke tahun hadapan.

kilang perodua

Walau bagaimanapun, Perodua telah berjaya memohon untuk meneruskan pengeluaran Alza sehingga penghujung bulan Januari 2022 meskipun undang-undang tersebut telah dilaksanakan pada ketika itu. Maksudnya, bermula Februari 2022, tiada satu pun model Perodua Alza akan dipasang manakala stok-stok yang telah siap dipasang masih boleh dijual sehingga habis.

Perodua Alza,MPV,Perodua,interior

Termasuk bulan ini, hanya tinggal 3 bulan sahaja hayat Perodua Alza sebelum pengeluarannya dihentikan sepenuhnya oleh Perodua. Berikut merupakan jumlah unit Alza yang bakal disiapkan pada 3 bulan terakhir hayatnya:

  • 2,820 unit akan dipasang pada November 2021
  • 2,283 unit akan dipasang pada Disember 2021
  • 1,100 unit akan dipasang pada Januari 2022

toyota avanza 2022,Daihatsu Xenia,kembar

Dengan ini, kita dapat simpulkan bahawa generasi baharu Perodua Alza hanya akan dilancarkan selepas tarikh berkenaan, dan bukanlah pada tahun ini. Antara spekulasi terhangat yang melanda Alza ketika ini, generasi baharu Perodua Alza dikatakan bakal menjadi kembar kepada Toyota Avanza 2022 dan Daihatsu Xenia.

perodua Myvi facelift 2022

Tapi masuk akal juga kenapa Perodua tak lancarkan Alza pada tahun ini memandangkan mereka sedang sibuk menguruskan pelancaran King Myvi facelift 2022 tidak lama lagi. Maklumlah, Myvi merupakan model mereka yang paling laku sepanjang zaman. Tambahan pula, jika benar khabar angin Alza bakal menyerupai Avanza dan Xenia, ia pasti mengambil masa untuk dijelmakan dalam bentuk Perodua memandangkan Avanza dan Xenia baru sahaja dilancarkan di Indonesia. Biasalah, Malaysia memang lambat sikit untuk dapat model baharu.

perodua Aruz,SUV

Dengan ini, Perodua Aruz akan jadi satu satunya kenderaan Perodua yang mempunya 7 tempat duduk selepas penamatan produksi Alza kelak. Ketika ini, Perodua Alza dikuasakan oleh enjin 1.5L DVVT DOHC EFI yang menghasilkan 104 PS dan 136 Nm yang digandingkan bersama pilihan transmisi 5-kelajuan manual dan 4-kelajuan automatik dengan harga bermula RM49,944 hingga RM60,525.

Perodua Alza,MPV,Perodua,enjin,

Jika anda dah lama berkira-kira untuk membeli Perodua Alza, inilah masanya untuk memiliki Alza sebelum pengeluarannya dihentikan!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now