Penghasilan Alza Diteruskan Sehingga April 2022 – Generasi Baharu Alza Akan Dilancarkan Selepas Itu

Auto News

Penghasilan Alza Diteruskan Sehingga April 2022 – Generasi Baharu Alza Akan Dilancarkan Selepas Itu

Seperti yang diketahui ramai, Perodua akan menghentikan penghasilan Alza sedia ada pada hujung bulan Januari 2022. Walau bagaimanapun, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad mengesahkan bahawa penghasilan Alza sedia ada itu akan diteruskan sehingga hujung bulan Mac atau awal bulan April tahun ini atas sebab-sebab tertentu.


Tarikh tersebut terpaksa dianjakkan ekoran pelbagai masalah seperti Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan banjir yang berlaku tahun lalu yang menyebabkan penghasilan di kilang terpaksa dihentikan. Disebabkan masalah tersebut, Perodua terpaksa menganjakkan tarikh akhir penghasilan Alza itu selama 3 bulan lagi.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad

Tambah Zainal, sebaik sahaja model Alza sedia ada ini ditamatkan penghasilannya, ia akan terus digantikan dengan model pengganti MPV tersebut yang dibina berasaskan platform baharu Daihatsu New Global Architecture (DNGA).

Untuk pengetahuan anda, ini bukanlah kali pertama tarikh akhir produksi Alza ini ditangguhkan. Pada awalnya, Alza dilaporkan akan ditamatkan penghasilannya pada awal tahun ini kerana tidak melepasi undang-undang emisi ekzos yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia yang bakal beralih dari Euro 2 kepada Euro 4 menjelang 1 Januari 2022.

Perodua Alza

Walau bagaimanapun, Perodua telah berjaya memohon untuk meneruskan pengeluaran Alza sehingga penghujung bulan Januari 2022 meskipun undang-undang tersebut telah dilaksanakan pada ketika itu. Kini tarikhnya dianjakkan lagi sehingga April 2022.

Bos besar Perodua itu juga mengesahkan bahawa Alza generasi baharu tetap akan diperkenalkan pada tahun ini kerana Perodua masih kekal dengan perancangan awalnya iaitu melancarkan 3 model baharu setiap tahun. Daripada 3 model itu, 2 daripadanya adalah facelift atau Minor Change (MC) serta 1 model baharu sepenuhnya (Full Model Change).

produksi,kilang,perodua

Tambah Zainal, pelancaran model baharu Alza ini tidak boleh ditangguhkan ke tahun hadapan kerana mereka masih ada 3 model baharu lain untuk diperkenalkan pada tahun berikutnya. Beliau berharap supaya transisi antara Alza lama dan Alza baharu kelak akan berjalan dengan lancar.

Buat masa ini, masih ada 3,200 tempahan tertunggak bagi Perodua Alza yang perlu dijelaskan. Walaupun berada di penghujung usia, Alza masih gagah setelah mencatatkan jualan keseluruhan sebanyak 14,828 unit sepanjang tahun lalu.

Jika anda terlepas berita sebelum ini, Perodua Alza baharu kelak dilaporkan akan dibina berdasarkan Toyota Avanza serta Daihatsu Xenia yang baru sahaja dilancarkan di Indonesia. Yang pastinya, Alza baharu kelak akan lebih padat dengan ciri-ciri keselamatan aktif yang terkini seperti Perodua Ativa dan Perodua Myvi.

Di Indonesia, Xenia dan Avanza menerima unit janakuasa yang sama seperti Perodua Myvi facelift 2022 iaitu pilihan enjin 1.3L 1NR-VE dan 1.5L 2NR-FE bersama kotak gear D-CVT. Besar kemungkinan, pasaran Malaysia juga bakal ditawarkan enjin yang sama, tetapi hanya untuk versi 1.5L empat-silinder DOHC Dual VVT-i yang mampu untuk menjana 106 PS dan 137 Nm tork.

all new,daihatsu xenia

Terdapat juga spekulasi di mana Perodua Alza bakal menjadi model pertama Perodua yang bakal memperkenalkan teknologi sambungan Apple CarPlay dan Android Auto. Menurut Zainal, ia masih lagi dalam peringkat perancangan dan perbincangan. Tapi beliau juga tidak menolak kemungkinan bahawa Perodua mungkin bakal membuat kejutan dengan memperkenalkan sistem tersebut pada Perodua Alza baharu nanti.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now