Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Gambar Perodua Alza 2022 Tersebar – Pelancaran Dianjak Ke Bulan Julai?

Auto News

Gambar Perodua Alza 2022 Tersebar – Pelancaran Dianjak Ke Bulan Julai?

Beberapa keping gambar yang menunjukkan deretan Perodua Alza 2022 di kilang pengeluaran Perodua telah tersebar di media sosial. Model tersebut bakal dilancarkan oleh Perodua dalam masa terdekat.


Gambar tersebut menampakkan keseluruhan rupa luaran Alza 2022 ini tanpa sebarang pelekat penyamaran memandangkan ia diambil di kilang Perodua. Sekali pandang, rupa luarannya tidak jauh beza dengan kembarnya, Toyota Avanza/Veloz dan Daihatsu Xenia di pasaran luar.

Perodua Alza 2022,Avanza,Veloz,Xenia

Exterior Perodua Alza 2022

Walaupun ia menggunakan asas yang sama seperti Avanza/Xenia, namun rupa hadapannya telah diberikan sentuhan Perodua dengan mengenakan rekaan gril hadapan seakan-akan Perodua Myvi 2022.

Lampu hadapannya kelihatan sama sahaja seperti kembarnya sementara rim 16-incinya kelihatan mirip rim yang digunakan pada Daihatsu Xenia berbanding rim Avanza.

Bahagian belakangnya pula lebih bercirikan Toyota Veloz di pasaran Indonesia dengan menampilkan rekaan garisan lampu brek belakang yang bersambung.

Berikut merupakan antara perkara penting tentang Perodua Alza 2022 yang perlu anda tahu:

Pelancaran Ditunda Ke Julai?

Berdasarkan khabar angin sebelum ini, pelancarannya dikhabarkan pada bulan Jun ini atau lebih tepat 26 Jun 2022. Walau bagaimananapun, ada info baharu yang mengatakan Perodua mungkin bakal menunda pelancarannya ke bulan hadapan kerana ada vendor yang kekurangan tenaga kerja.

Sepatutnya, ia dilancarkan pada bulan ini bagi menggantikan model lama Alza yang telah ditamatkan produksinya bagi memberi laluan terhadap model baharu ini. Walau bagaimanapun, info ini tidak dapat dipastikan kesahihannya.

Pengecualian SST juga bakal berakhir pada 30 Jun ini jadi sekiranya Perodua ingin memperkenalkan Alza baharu ini pada Julai, pelanggan tidak akan menikmati pengecualian cukai tersebut.

varian perodua alza 2022

3 Varian Ditawarkan

Perodua Alza 2022 bakal ditawarkan dalam 3 pilihan varian iaitu

 • X
 • H
 • AV

Tiada Enjin Turbo

Alza 2022 ini tidak akan ditawarkan dalam pilihan transmisi manual dan MPV generasi baharu ini hadir dengan enjin 1.5L NA yang dipadankan bersama CVT, bukanlah enjin 1.0 turbo seperti yang terdapat di Perodua Ativa.

Di Indonesia, kembar Alza 2022, iaitu Avanza dan Xenia menerima enjin 2NR-VE 1.5 liter seperti Perodua Myvi facelift 2022, namun kembar Alza menghasilkan output 106 PS/ 138 Nm berbanding Myvi yang menghasilkan 102 PS/ 138 Nm.

warna baharu perodua alza 2022

Warna Baharu

Perodua Alza 2022 ini bakal ditawarkan dalam 5 pilihan warna berbeza yang terdiri daripada warna solid dan metallic seperti:

 • Ivory White (solid)
 • Glittering Silver (metallic)
 • Garnet Red (metallic) – Varian X terkecuali
 • Vintage Brown (metallic) – Varian X terkecuali
 • Elegant Black (metallic)

apple carplay,perodua alza

Apple Carplay, Android Auto

Alza 2022 merupakan model pertama Perodua yang bakal dilengkapi dengan sistem sambungan pintar Apple Carplay dan Android Auto. Ciri ini hanya ditawarkan pada varian H dan AV sahaja.

sistem keselamatan,perodua smart drive assist

Keselamatan

Perodua Alza 2022 bakal dilengkapi dengan sistem keselamatan aktif Perodua Smart Drive Assist (PSDA) yang terdiri daripada:

 • A.S.A. 3.0
 • Driving Assist
 • Parking Assist
 • Headlamp Assist

perodua alza,daihatsu xenia

Lebih Besar - Platform DNGA

Oleh kerana Alza 2022 menggunakan platform sama seperti Perodua Ativa serta Daihatsu Xenia, iaitu platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA), Alza 2022 ini lebih besar berbanding model lamanya meskipun jarak antara rodanya kekal sama.

perodua alza 2022

Harga

Khabar angin mengatakan bahawa Alza 2022 ini bakal diperkenalkan dengan harga yang sama dengan Perodua Aruz, iaitu sekitar RM69,000. Harga tersebut lebih mahal daripada Alza sebelumnya yang dijual dari harga RM49,944 dan RM60,525 sahaja setelah diberikan pengecualian SST.

Walau bagaimanapun, tiada gambar interior Alza yang tersebar buat masa ini. Kalau nampak dah berderet Alza baharu di kilang Perodua, memang dah dekat sangatlah tarikh pelancaran model ini. Mungkin bulan hadapan, mungkin hujung bulan ini. Nantikan!

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now