Lampu Silau - Buat Aduan Ke JPJ Tapi...

Insights

Lampu Silau - Buat Aduan Ke JPJ Tapi...

Anda pernah mengalami situasi silau akibat pancaran lampu kereta dari depan atau belakang ketika memandu di jalan raya?


Jika ya, anda boleh membuat aduan kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tentang pemilik atau pemandu kereta tersebut yang telah membahayakan nyawa anda semasa memandu. Itu pun, jika aduan berjaya dibuat...

Penulis sendiri pernah melalui kejadian lampu silau minggu lalu ketika sedang memandu untuk pulang ke rumah. Sebuah kereta model tempatan anggaran tahun 2008, tiba-tiba memotong dan berada di belakang kereta penulis. Serentak itu, pancaran lampu biru terang menghiasi ruang kereta dan apabila melihat ke cermin pandang belakang, terasa bagaikan ‘buta sebentar’.  

Tahukah anda sindrom buta sebentar ini boleh mengakibatkan kemalangan atau lebih tragis, kehilangan nyawa bagi pemandu yang mengalaminya?  

Menurut kajian yang dilakukan oleh Universiti of Vienna terhadap 350 pemandu di Jerman, 65 peratus responden dilaporkan mengalami buta sebentar atau temporary blindness akibat cahaya yang keterlaluan dan 15 peratus lagi melaporkan mereka hampir terlanggar sesuatu disebabkan pancaran lampu yang sama.  

Majoriti responden didapati mengambil masa hampir 5 saat untuk kembali kepada penglihatan normal. Durasi 5 saat tampak singkat, namun sekiranya anda sedang memandu pada kelajuan 100km/j, anda telah bergerak sejauh 134 meter! Dalam masa yang ‘singkat’ itu, banyak perkara boleh terjadi sekiranya anda di dalam keadaan buta sebentar. 

Persoalannya, kenapa ada pemilik kenderaan yang menggunakan lampu kereta yang begitu terang? Adakah mereka sedar risiko yang dihadapi pengguna jalan raya yang lain akibat pancaran lampu ini?  

Teknologi lampu atau pencahayaan pada kenderaan saban hari semakin maju dan terdiri daripada pelbagai jenis. Daripada sistem lampu yang menggunakan mentol halogen seperti yang terdapat pada kebanyakan kenderaan sebelum ini, kebanyakan pengeluar kenderaan telah beralih kepada penggunaan lampu dari jenis Light Emitting Diodes (LED) dan High-Intensity Discharge (HID).  

Sistem lampu HID menjadi pilihan kerana keupayaan capahan cahaya yang lebih meluas dan terang. Pencahayaan yang lebih baik dan cerah membantu pemandu untuk lebih mudah melihat keadaan jalan raya walaupun dari jarak yang jauh, berbanding lampu halogen.  

Disebabkan itulah, segelintir pemilik kenderaan tetap ‘berdegil’ untuk menukar mentol halogen kepada HID. Namun jika sekadar menukar mentol, ini akan menyebabkan masalah silau kepada pemandu di hadapan kerana kawasan suluhan lampu akan meningkat pada arah menegak hingga memasuki kawasan pemandu bertentangan.  

Pemilik atau pemandu yang ‘degil’ ini seharusnya mengubah tetapan posisi lampu low beam kereta mereka bagi mengelakkan pemandu depan daripada menjadi silau, dengan cara membetulkan pengarasan lampu secara manual atau jika ada suis pengarasan (levelling switch) pada kereta.  

Namun, harus diingat, JPJ telah mewartakan larangan terhadap kenderaan yang menggunakan lampu HID yang dipasang secara aksesori (Retrofit) ini. Retrofit bermaksud anda mengubahsuai atau menambah sesuatu lampu yang tiada semasa penghasilan kereta tersebut di kilang.  

Misalnya, lampu halogen pada Proton Saga yang ditukar kepada HID boleh dikenakan saman oleh JPJ dibawah Kaedah 94 Kaedah-kaedah Kenderaan Bermotor (Pembinaan dan Kegunaan) 1959 kerana "keadaan kenderaan bermotor yang digunakan di atas jalan raya dan semua bahagian dan aksesorinya hendaklah sentiasa tidak mengakibatkan atau mungkin mengakibatkan merbahaya pada orang di dalam kenderaan atau di atas jalan raya". 

Jika sabit kesalahan, boleh didenda sehingga RM2,000 atau penjara bagi tempoh tidak lebih 6 bulan dibawah seksyen 119(1) APJ 1987.

Namun, ia bukanlah satu kesalahan jika kereta anda sudah dilengkapi lampu HID oleh pengeluar kenderaan, selagi tidak melanggar Vehicle Type Approval (VTA) yang telah diluluskan terhadap sesebuah kenderaan.

Jadi, bagaimana hendak membuat aduan kepada JPJ tentang masalah ini?  

Terdapat beberapa cara untuk membuat aduan seperti yang tertera di laman web JPJ, namun, cubaan penulis untuk menghubungi pihak JPJ (setakat artikel ini ditulis) menemui jalan buntu... 

Talian Malaysia Government Call Centre (MGCC) seperti tidak beroperasi (call failed) setelah berkali-kali percubaan menghubungi nombor yang tertera, mesej peribadi (private message) ke laman Facebook JPJ juga tidak berjawab, maka penulis mencuba di pautan aduan JPJ untuk membuat aduan.  

JPJ Negeri Selangor pernah berkongsi talian hotline Whatsapp bagi aduan kesalahan lalu lintas, namun, nombor itu mungkin sudah tidak wujud kerana tidak dapat dikesan di dalam applikasi Whatsapp.  

Bagi penulis, pada zaman teknologi serba canggih ini, percubaan berkali-kali untuk membuat aduan adalah satu perkara yang meresahkan. Mungkin patut terus ke kaunter JPJ berdekatan, tapi disebabkan endemik, lebih baik mencuba dengan cara dalam talian, bukan? 

Adakah disebabkan tiada atau kurang aduan yang dibuat (kerana kekangan di atas) maka, pemilik kenderaan dengan lampu terlalu terang ini semakin 'berleluasa' di jalan raya? 

Semoga ada 'sinar' bagi cubaan penulis ini kerana kejadian lampu silau bukanlah satu perkara remeh apabila ia melibatkan keselamatan dan nyawa kita di jalan raya. Bagi pemilik-pemilik kenderaan dengan mod lampu terlalu terang ini, semoga diberi kesedaran untuk membetulkan kedudukan lampu depan anda sebelum berlaku kejadian yang tidak diingini. 

Ingat, jalan raya bukan kita seorang yang punya!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now