Apakah Fungsi Daytime Running Light (DRL) Kereta Anda?

Car Owners' Guides

Apakah Fungsi Daytime Running Light (DRL) Kereta Anda?

Apabila memandu di jalan raya, pasti anda perasan sesetengah kereta yang lampunya menyala walaupun pada siang hari. Ini dipanggil Daytime Running Lights atau DRL.


Jika dahulu, kebanyakan kenderaan mewah dan model segmen D sahaja diberikan ciri DRL, hari ini kita menyaksikan model segmen B turut diberikan DRL seperti Honda City, Toyota Vios dan terbaharu, Perodua Myvi 2022.  

Apakah fungsi DRL? 

DRL adalah ciri keselamatan yang bertujuan meningkatkan penglihatan pengguna jalan raya yang lain terhadap kereta anda dan akan menyala secara automatik apabila enjin dihidupkan. 

Berbeza dengan lampu hadapan, cahaya DRL adalah sedikit malap dan tidak menerangi jalan seperti pancaran lampu hadapan. Warna DRL juga berbeza-beza, ada yang berwarna kuning, kuning-jingga, putih dan biru-putih. Sebab itu ada yang beranggapan DRL ini adalah aksesori kereta yang mencantikkan kereta anda.  

Harus diingat, DRL tidak menggantikan lampu utama kereta anda yang wajib dihidupkan (secara manual) pada waktu malam, atau lampu kabus untuk cuaca buruk seperti hujan lebat.  

Di Malaysia, walaupun kita ada cahaya matahari yang cukup, terdapat keadaan misalnya, memandu di awal pagi untuk ke tempat kerja dan juga pada waktu senja mulai jam 6 petang, yang tidaklah secerah pada waktu tengah hari. Penggunaan DRL ini sedikit sebanyak membuatkan pengguna jalan raya yang lain lebih alert dengan kereta anda pada waktu-waktu sebegini.  

Jika memandu kereta tanpa DRL, penulis akan menyalakan lampu malap (dim light) ketika memandu pada awal pagi bagi memudahkan pemandu lain melihat kehadiran kereta penulis di jalan raya. Jadi, penting sebenarnya ciri DRL ini bagi meningkatkan penglihatan pengguna jalan raya terhadap kereta anda.  

Asal usul DRL 

  • DRL mula diperkenalkan pada 1970-an di negara-negara beriklim sejuk seperti Norway, Iceland dan Sweeden yang mempunyai cahaya kurang pada waktu siang 
  • Sejak 2012, kereta yang dipasarkan di Eropah wajib dilengkapi DRL mengikut undang-undang Kesatuan Eropah bagi tujuan keselamatan jalan raya 
  • DRL menggunakan lampu LED yang mematuhi peraturan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dengan kekuatan cahaya antara 400 candela hingga 1200 candela sahaja 
  • Kebanyakan pengeluar kenderaan menghasilkan rekaan DRL yang lebih menarik kerana LED lebih kecil, mudah digayakan dan senang untuk dihasilkan dalam aneka warna  

Pendek kata, DRL sebenarnya berfungsi untuk membolehkan kenderaan anda dilihat dan bukannya untuk menerangi pemanduan anda di waktu malam. DRL tidak menggantikan fungsi lampu utama kereta anda, jadi jangan memandu pada waktu malam tanpa menyalakan lampu hadapan dan belakang dan mengharapkan DRL semata-mata yer!  

Sebuah portal kereta di Amerika Syarikat, Carbuzz pernah melakukan eksperimen DRL pada waktu malam dan mendapati biasan cahaya DRL dari BMW X2 begitu terang seakan menyalakan lampu utama! Ini antara penyumbang ramai pemandu yang menganggap telah memasang lampu utama ketika memandu, walhal DRL yang sedang menyala.

Kalau semua faham fungsi sebenar mungkin tiada masalah, tapi isu lampu kabus belakang pun masih ramai tak faham-faham kan. Jadi, jangan 'kedekut' untuk pasang lampu utama walaupun DRL kereta anda sudah memberikan cahaya yang optimum ketika memandu pada waktu malam. 

Pada yang suka pasang semua lampu di kereta ketika memandu sampai habis silau orang lain di jalan raya, penulis sarankan rujuk balik buku manual kenderaan anda. Setiap fungsi lampu itu kan berbeza, jadi gunakan ia mengikut aturan sepatutnya, boleh? Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now