Panduan Bagi Yang Kurang Akal: Fungsi Sebenar Lampu Kabus Kereta

Car Owners' Guides

Panduan Bagi Yang Kurang Akal: Fungsi Sebenar Lampu Kabus Kereta

Tahukah anda fungsi sebenar lampu kabus kenderaan anda dan bilakah masa sesuai untuk menggunakannya?  


Baru-baru ini, penulis ada berkongsi tentang bahaya lampu silau kenderaan yang mengakibatkan buta sebentar dan kebanyakan komen menyentuh tentang lampu kabus atau fog lamp yang turut mengundang sumpah seranah pengguna jalan raya. Kenapa? 

Terdapat segelintir pemandu yang memasang lampu kabus ketika waktu malam dan mengundang silau keterlaluan kepada pemandu lain di belakang kenderaan tersebut.  

Pelbagai alasan yang diberi, ada yang ‘bodoh sombong’ mengatakan lampu kabus memang dipasang pada waktu malam supaya kereta lain tidak menyondol keretanya. Ada juga berpendapat lampu kabus seperti lampu ekstra untuk penggunaan waktu malam, jadi buat apa ada lampu kabus kalau tak dipasang kan?

Kenapa kereta ada lampu kabus?  

Untuk pengetahuan anda, lampu kabus adalah komponen yang wajib dipasang pada kereta untuk melepasi ujian Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) yang dilakukan pasukan Bahagian Kejuruteraan Automotif di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), sebelum layak dijual di Malaysia. 

Syarat lampu kabus depan dan belakang sudah diwartakan dan dilaksanakan sejak 1 Januari 2015 di bawah peraturan R19 dan R38 dalam senarai 100 Peraturan UN (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu). Ini ditulis dalam Garis Panduan Kelulusan Jenis Kenderaan (Pindaan) 2017. 

Lampu kabus adalah salah satu spesifikasi wajib bagi kenderaan di negara-negara Eropah. Keadaan cuaca berkabus ketika musim sejuk atau melalui kawasan pergunungan di sana memerlukan pemandu memasang lampu kabus depan dan belakang bagi memastikan kenderaan mereka dapat dilihat oleh kenderaan lain. 

Justeru, kebanyakan pengeluar kenderaan di Malaysia memilih untuk tidak mengubah spesifikasi asal, selaras peraturan spesifikasi lampu seperti ditetapkan piawaian Kesatuan Eropah (EU) yang turut dilaksanakan di negara kita. 

Waktu sesuai memasang lampu kabus  

Di Malaysia, kondisi jalan tidak baik seperti hujan lebat, kabus tebal, keadaan berasap seperti debu atau jerebu dan seumpamanya, pemandu seharusnya menyalakan lampu kabus depan dan belakang.

Namun bagitu, ketika hujan lebat, anda tidak perlu membuka lampu kabus melainkan jarak penglihatan menjadi terlalu terhad sehingga kurang dari 400 meter atau tiga tiang lampu jalan raya, menurut Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS).  

Sebaliknya, apa yang kerap dilakukan pemandu Malaysia, ramai pula yang menyalakan signal kecemasan!

Signal kecemasan atau hazard light sepatutnya digunakan ketika waktu kecemasan untuk memberi isyarat bahawa kenderaan yang dipandu sedang menghadapi masalah dan pemandu perlu memperlahankan kenderaan sebelum berhenti di tepi jalan. 

Pendek kata, jika anda sedang memandu dan menempuh hujan lebat sehingga tidak nampak jalan di hadapan anda, juga kelajuan kenderaan telah berkurang sehingga 40 km/j, anda seharusnya memasang lampu kabus depan dan belakang, bukannya hazard light! 

Lampu kabus tidak boleh dipasang selain daripada situasi di atas, kerana anda mungkin berdepan saman jika menyalahguna lampu kabus kenderaan.  

Penyalahgunaan lampu kabus  

Sakit hati dengan pemandu yang menyalahguna fungsi lampu kabus kereta? Anda boleh buat aduan secara rasmi ke aduantrafik@jpj.gov.my

Penyalahgunaan lampu kabus boleh menerima hukuman melalui Seksyen 119 Akta Pengangkutan Jalan 1987, dimana anda boleh didenda sebanyak RM2,000 atau dipenjara tidak lebih enam bulan.  

Sebarkan fungsi sebenar lampu kabus kepada mereka yang ‘bodoh sombong’ di sekeliling anda supaya kita semua menjadi pengguna jalan raya yang bijak, okay!  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now