ASA 3.0 Pada Myvi 2022 Mampu Kurangkan Kemalangan Melibatkan King?

Insights

ASA 3.0 Pada Myvi 2022 Mampu Kurangkan Kemalangan Melibatkan King?

Perodua Myvi 2022 tiba dengan pelbagai penambahbaikan dari segi teknologi dan keselamatan. Tetapi adakah ia mencukupi untuk mengurangkan kemalangan yang melibatkan King Myvi?


Perodua Myvi sering digelar King of Highway atau King of The Road di Malaysia. Model ini merupakan kereta yang paling laris terjual dengan lebih 1 juta unit telah terjual setelah 16 tahun berada dalam pasaran.

perodua myvi 2022,facelift,hatchback,myvi 2021,FL,king

Walau bagaimanapun, gelaran King ini tidak diberikan kepada Myvi hanya kerana jumlah jualannya yang menandingi semua kereta tempatan lain. Sebaliknya gelaran itu diberikan kepada Myvi atas sebab-sebab yang ‘tertentu’ yang mengejutkan Malaysia.

perodua myvi,kemalangan,ASA 3.0,PSDA

Memandangkan banyak kereta Myvi boleh dijumpai di atas jalan, banyak juga kemalangan yang membabitkan Perodua Myvi kerap dilihat berbanding dengan model lain. Oleh itu, Perodua tidak ketinggalan untuk menambah ciri-ciri teknologi dan keselamatan yang terkini pada model terbaik mereka, Perodua Myvi. Persoalannya, mampukah segala penambahbaikan dari segi teknologi pada Myvi 2022 ini mampu mengurangkan risiko kemalangan?

Berikut merupakan penambahan dari segi keselamatan pada Myvi 2022 ini:

advance safety assist,asa 3.0,safety,perodua myvi 2022,facelift

ASA 3.0

Perodua Myvi 2022 dilengkapi dengan ciri keselamatan dan bantuan pemanduan yang canggih seperti Advance Safety Assist (ASA 3.0) dan Perodua Smart Drive Assist (PSDA). Apa sebenarnya ASA ni? ASA berfungsi dengan menggunakan sebuah kamera stereo yang mengesan kenderaan dan pejalan kaki yang diletakkan di belakang cermin pandang belakang. Dengan adanya kamera tersebut, pemandu tidak perlu lagi risau dengan bahaya yang ada di hadapan sekiranya mereka tidak peka kerana ASA akan memberikan amaran dan bantuan brek sekiranya ia mengesan bahaya di hadapan.

ASA 3.0,advance safety assist,Perodua Smart Drive Assist (PSDA),perodua Myvi facelift 2022

Dalam ASA 3.0 ada:

Pre-Collision Warning,PCW,ASA 3.0,Perodua Myvi 2022

Pre-Collision Warning (PCW): Dengan ASA 3.0, Perodua Myvi 2022 kini mampu mengesan kenderaan, motosikal dan basikal pada kelajuan 4-120km/j bagi (kenderaan) manakala pejalan kaki pada kelajuan 0-60km/j.

Pre-Collision Braking (PCB),ASA 3.0,Perodua Myvi 2022,facelift

Pre-Collision Braking (PCB): Jika Myvi 2022 ini mengesan halangan di hadapan pada kelajuan yang ditetapkan, bantuan brek akan diberikan untuk mengelak pelanggaran daripada berlaku. Ini membantu kereta untuk mengelakkan pelanggaran atau mengurangkan kerosakan sekiranya berlanggar.

Front Departure Alert,Perodua Myvi 2022,facelift,ASA 3.0

Front Departure Alert: Jika kereta di hadapan dah bergerak sejauh 3 meter dan kereta anda masih tidak bergerak, kereta akan menghantar isyarat kepada pemandu sekiranya pemandu cuai dan leka dengan pergerakan kereta di hadapan.

Pedal misoperation control,ASA 3.0,Perodua Myvi 2021,facelift

Pedal Misoperation Control: Kadangkala, pemandu juga membuat silap seperti tertekan minyak di kawasan parkir sehingga terlanggar tembok hadapan. Dengan ciri ini, kamera ASA akan mengesan halangan yang berada 4m di hadapan kereta dan seterusnya mengurangkan kuasa enjin untuk mengelakkan pelanggaran terus dan memberi masa untuk pemandu menekan brek secara manual.

waktu malam,ASA 3.0,Myvi 2021

ASA 3.0 ini juga boleh digunakan dengan baik pada waktu malam. Tetapi pada waktu malam, ASA 3.0 ini hanya mampu digunakan untuk mengesan kereta yang menghidupkan lampu belakang sahaja.

Selain ASA 3.0, Perodua juga telah memperkenalkan PSDA yang ada pada Ativa yang meliputi:

  • Bantuan Pemanduan: Lane Departure Warning (LDW), Lane Departure Prevention (LDP), Adaptive Cruise Control, Lane Keep Control (LKC) dan Blind Sport Monitor.
  • Bantuan parkir: Sensor di bahagian hadapan, belakang, kamera undur dan Rear Cross Traffic Alert (RCTA)
  • Bantuan Lampu Utama: Auto High Beam (AHB) dan Adaptive Driving Beam (ADB)

PSDA,Perodua Smart Drive Assist,ASA 3.0,Advance Safety Assist

Pendek kata, meskipun pemandu tidak bersedia atau terleka, sekurang-kurangnya Myvi 2022 ini sudah bersedia bagi mengurangkan risiko serta impak pelanggaran. Walau bagaimanapun, ASA ini hanya boleh berfungsi untuk kelajuan di bawah 120 km/j sahaja untuk mengesan kenderaan manakala bawa 60 km/j untuk mengesan pejalan kaki. Kalau anda jenis yang berjiwa kelajuan, sistem ini tidak dapat diaktifkan ketika melebihi kelajuan yang ditetapkan.

perodua myvi,king,godzilla,Nissan GT-R,R35,kemalangan

Dengan segala penambahbaikan pada Perodua Myvi 2022 ini, adakah ia mampu untuk membantu mengurangkan kemalangan jalan raya yang melibatkan Myvi? Secara teorinya, ia boleh dicapai memandangkan ciri-ciri tersebut mampu membantu mengurangkan kelalaian manusia ketika memandu. Walau bagaimanapun, kemalangan itu bukanlah sesuatu yang boleh dirancang atau dielak dengan mudah hanya dengan penambahan ciri keselamatan ini.

myvi buat hal,kemalangan,perodua,ASA 3.0

Yang paling penting, pastikan anda sentiasa mematuhi peraturan jalan raya dan memandu dengan cermat bagi mengurangkan risiko daripada terlibat dengan kemalangan.

Apa pula kata anda dengan ciri keselamatan seperti ASA 3.0 dan PSDA pada Myvi 2022 ini?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now