Perodua Myvi 2022 Facelift – Realiti vs Khabar Angin

Insights

Perodua Myvi 2022 Facelift – Realiti vs Khabar Angin

Sudahkah anda menempah Perodua Myvi 2022 Facelift? Jika belum, penting untuk anda tahu apa yang baru pada Myvi 2022 ini!


Bagi sesiapa yang terlepas, anda kini boleh membuat tempahan untuk membeli Perodua Myvi 2022 Facelift dengan menghadirkan diri ke pusat pameran jualan Perodua yang berhampiran atau hubungi saja mana-mana penasihat jualan Perodua yang sah untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Perodua Myvi 2022 facelift

Walaupun tempahan dah dibuka, namun perincian penuh tentang Myvi 2022 ini masih menjadi tanda tanya. Setakat ini, hanya beberapa ciri dan maklumat mengenai Myvi 2022 ini dikeluarkan secara rasmi oleh Perodua. Timbul juga pelbagai khabar angin tentang kereta ini yang masih tidak dapat dipastikan kesahihannya.

Oleh itu, kami disini akan senaraikan beberapa perkara dan ciri-ciri yang sudah sah bakal hadir pada Myvi 2022 serta beberapa perkara lain yang masih dikira sebagai khabar angin memandangkan masih belum diumumkan atau disahkan oleh Perodua buat masa ini.

Realiti

harga,varian manual,D-CVT,King,perodua Myvi 2022,facelift

4 Varian Ditawarkan, Tiada Manual

Myvi 2022 Facelift ini akan ditawarkan dalam beberapa varian seperti varian tertingginya, 1.5L AV (Advance), 1.5L H, 1.5L X dan dua varian enjin yang lebih kecil iaitu 1.3L G. Semua varian ini hadir dalam transmisi automatik memandangkan Perodua telah menggugurkan transmisi manual dalam barisan Myvi 2022 ini.

cranberry red,warna baharu,perodua myvi 2022 facelift

Warna Baharu - Cranberry Red

Perodua turut memperkenalkan pilihan warna baharu, Cranberry Red yang hanya tersedia untuk varian tertinggi Myvi, iaitu varian AV. Sementara itu pilihan warna-warna lain bagi Myvi sebelum ini seperti Ivory White, Glittering Silver, Lava Red (tidak tersedia untuk AV), Granite Grey dan Electric Blue masih dikekalkan.

Perodua Smart Drive Assist,PSDA,ASA 3.0,perodua myvi 2022 facelift

Ciri Keselamatan

3 varian teratas Myvi 2022 seperti varian V, H dan X bakal menerima sistem keselamatan Perodua Smart Drive Assist (PSDA) sebagai standard. Sistem ini jauh lebih baik jika nak dibandingkan dengan ASA 2.0 yang ada pada Myvi 2020. Nak tahu apa yang dibekalkan dalam sistem PSDA ini? Rujuk gambar di atas.

perodua myvi 2022 facelift,exterior

Rupa Baharu

Meskipun Perodua hanya menunjukkan gambar DRL pada Myvi 2022 ini, tapi gambar rupa bentuk baharu Myvi ini telah pun tersebar luas di media sosial. Yang pastinya, Myvi ini kelihatan seakan-akan menyerupai Ativa dengan penggunaan bampar depan yang lebih berbentuk X dengan penambahan DRL (tiada lagi lampu kabus untuk varian AV), gril hadapan yang lebih besar, dan reka bentuk lampu utama utama yang sedikit kecil dan nipis berbanding sebelumnya. Corong udara hiasan pada bahagian bampar belakang Myvi sebelum ini telah dikecilkan dan dikemaskan untuk menyamai bentuk lampu DRL di bahagian hadapan kereta.

penggunaan bahan api,jimat minyak,perodua myvi 2022 facelift

Jimat Minyak

Hasil daripada ujian yang dilakukan Perodua terhadap pilihan enjin 1.3L Myvi 2022, Perodua turut mengesahkan bahawa Myvi 2022 ini lebih menjimatkan minyak setelah mencatatkan 22.2km/liter berbanding 21.1km pada Myvi sebelum ini.

perodua myvi 2022,2020,facelift,king

Harga

Myvi 2022 facelift ini bakal dijual pada harga bermula dari RM45,700 hingga RM58,800 (Semenanjung Malaysia, tanpa insurans). Untuk varian tertinggi iaitu AV, harganya lebih mahal RM6,103 berbanding varian sama sebelumnya manakala varian terendah Myvi 2022 pula lebih mahal RM2,671 berbanding model sebelumnya. Harga bagi varian lain seperti H dan X masih belum didedahkan.

perodua myvi 2022,2020,facelift,king

Setakat ini, perkara yang disebut di atas merupakan perkara yang telah sah akan tiba pada Myvi 2022 nanti. Bagaimana pula dengan khabar angin tentang pembaharuan lain yang bakal diterima oleh Myvi 2022 Facelift ini?

Khabar Angin

CVT,PErodua Ativa,D-CVT

CVT

Terdapat ura-ura bahawa transmisi atau kotak gear 4-kelajuan automatik yang digunakan Myvi sekarang akan ditukar kepada CVT atau lebih tepat, transmisi D-CVT yang sama digunakan pada Perodua Ativa ketika ini. Meskipun ramai yang beranggapan bahawa perkara ini bukanlah khabar angin, namun selagi ianya tidak didedahkan oleh Perodua, ia dikira sebagai khabar angin.

enjin turbo,1.0L,Ativa,Myvi 2022,facelift,Perodua

Enjin Turbo

Terdahulu, ada khabar angin yang mengatakan enjin turbo yang digunakan pada Ativa, 1KR-VE yang menghasilkan 98 PS dan 140 Nm tork akan digunakan pada Myvi 2022. Walau bagaimanapun, khabar angin ini sama sekali tidak tepat memandangkan Perodua telah mengumumkan varian yang akan dijual hanya terdiri daripada dua pilihan enjin seperti enjin 1.5L dan 1.3L sahaja, bukanlah 1.0L turbo. Varian tertinggi Myvi 2022 dijangka akan kekal menggunakan enjin 1.5L 2NR-VE, 4 silinder, Dual VVT-I yang menghasilkan 103 PS dan 137 Nm tork.

Headlamp Assist

Memandangkan rekaan lampu hadapannya kelihatan seakan-akan lampu Perodua Ativa, besar kemungkinan Myvi 2022 ini bakal menerima fungsi lampu LED adaptif dan automatik seperti yang ada pada Ativa. Ini kerana bantuan lampu utama ini disenaraikan sebagai salah satu ciri Perodua Smart Driving Assist yang ada pada Ativa. Kalau Myvi 2022 dah sah dilengkapi dengan PSDA, kemungkinan besar Myvi 2022 turut akan menerima ciri tersebut.

voice recognition,kawalan suara,myvi 2022 facelift

Voice Recognition

Adakah Myvi 2022 akan hadir dengan sistem kawalan suara seperti Proton Iriz Active? Jika anda nak tahu, sistem infotainment yang ada pada Ativa juga boleh dikawal menggunakan arahan suara (Google Voice) sekiranya pemandu menyambungkan telefon pintarnya (Android) dengan sistem infotainment menggunakan SmartLink. Tetapi pemandu hanya boleh bercakap dengan kereta, bukanlah kereta yang bercakap dengan pemandu.

Walau bagaimanapun, bahagian interior Myvi ini masih lagi menjadi misteri. Tetapi memandangkan tempahan dah dibuka bagi model baharu King of The Road ini, nampak gayanya tarikh pelancaran kereta ini juga dah tak lama. Berminat? Tempah sekarang dan jadilah antara yang terawal untuk membawa pulang King 2022 facelift ini!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now