Imej Perodua Myvi 2022 Facelift Terdedah – Mini Ativa?

Auto News

Imej Perodua Myvi 2022 Facelift Terdedah – Mini Ativa?

Persoalan bagaimana rupa baharu Perodua Myvi 2022 facelift AKA King sudahpun terjawab setelah beberapa keping gambarnya tersebar di media sosial. Yang pastinya, Myvi ini kelihatan lebih ber-DNA-kan Perodua dengan beberapa perubahan kosmetik.


King of The Road versi 2022 ini dilaporkan telah dikesan di jalan raya ketika sedang menjalani penggambaran iklan model tersebut. Memandangkan ia merupakan versi facelift, jadi beberapa perubahan kosmetik dapat dilihat pada model tersebut.

Perodua Myvi 2022 facelift,Myvi FL

Berdasarkan gambar, rupa hadapan Myvi generasi ketiga ini kelihatan agak berbeza berbanding sebelumnya. Kali ini, Raja Jalanan ini kelihatan seperti Myvi yang lebih banyak ‘bergaul’ dengan adik beradiknya yang lain seperti Perodua Bezza, Perodua Aruz dan Perodua Ativa. Boleh nampak iras-iras kereta Perodua lain pada rupa hadapan Myvi ini.

Gril yang digunakan kini lebih besar tanpa kelibat bingkai krom yang digunakan sebelum ini. Sebaliknya, ia digantikan dengan satu garisan krom nipis yang bersambung diantara dua lampu utama di hadapan. Bentuk lampu hadapan Myvi ini juga kelihatan sedikit kecil dan nipis berbanding sebelumnya.

perodua myvi 2022 facelift,myvi FL,myvi generasi ketiga

Rekaan bampar yang lebih bersegi turut digunakan pada Myvi ini. Rekaan berbentuk X pada bampar hadapannya kini lebih ketara dan kelihatan seperti bampar Ativa dan Aruz sambil digandingkan bersama skid plate berwarna krom di bahagian bawah bampar.

Selain itu, lampu kabusnya pada bampar hadapan terdahulu telah digantikan dengan lampu DRL yang berbentuk lurus memanjang. Dikhabarkan, Perodua telah menggugurkan lampu kabus pada varian tertingginya dan menggantikan ia dengan DRL.  

Perodua Myvi 2022 facelift,Myvi FL

Di bahagian sisi pula, nampak gayanya tiada rim baharu akan diperkenalkan. Berdasarkan gambar, Myvi ini masih menggunakan rim bersaiz 15-inci yang digunakan pada Myvi sebelum ini.              

Di bahagian belakang pula, tak banyak perubahan ketara dapat dilihat. Corong udara hiasan pada bahagian bampar belakang Myvi sebelum ini telah dikecilkan dan dikemaskan untuk menyamai bentuk lampu DRL di bahagian hadapan kereta.

Perodua Myvi 2022 facelift,Myvi FL

Model yang kelihatan ini diberikan kod warna baharu iaitu Cranberry Red. Warna merah ini adalah berbeza dengan warna merah yang digunakan Ativa (Garnet Red) dan Myvi (Lava Red) sebelum ini. Warna baharu ini dilaporkan hanya akan ditawarkan pada varian tertinggi Myvi sahaja.

Setakat ini, hanya gambar luaran kereta ini sahaja yang terdedah di media sosial. Bahagian dalaman, enjin serta transmisi kereta ini masih lagi menjadi tanda tanya meskipun banyak khabar angin yang tersebar pada ketika ini.

Antara khabar angin tentang Perodua Myvi 2022 facelift yang tersebar ketika ini:

  • Transmisi atau kotak gear 4-kelajuan automatiknya akan ditukar kepada CVT. Besar kemungkinan, ia merupakan transmisi D-CVT yang sama digunakan pada Perodua Ativa.
  • Untuk enjin, kemungkinan tiada perubahan dan varian tertinggi Perodua Myvi akan kekal menggunakan enjin 1.5L 2NR-VE, 4 silinder, Dual VVT-I yang menghasilkan 103 PS dan 137 Nm tork. Walau bagaimanapun, timbul ura-ura bahawa enjin turbo yang digunakan pada Ativa, 1KR-VE Turbo yang menghasilkan 98 PS dan 140 Nm tork akan digunakan pada Myvi.
  • Sistem keselamatan Myvi juga akan dipertingkat daripada Advance Safety Assist (ASA) 2.0 kepada ASA 3.0 yang sama digunakan pada Perodua Ativa.
  • Rekaan lampu hadapannya kelihatan seakan-akan lampu Perodua Ativa. Mungkin Myvi 2022 ini bakal menerima fungsi lampu LED adaptif seperti yang ada pada Ativa
  • Tiada lagi varian 1.3L G manual akan ditawarkan dalam barisan Myvi 2022 facelift.            

Setakat ini, wajah baharu Myvi 2022 facelift ini mendapat reaksi berbeza daripada rakyat Malaysia. Ada yang merasakan reka bentuk Myvi sebelum ini lebih mengancam sementara ada juga yang merasakan wajah depan Myvi tersebut kelihatan lebih mengancam berbanding sebelumnya.

Apa-apapun, diharapkan kereta ini bakal menerima penambahan arm rest atau perehat tangan sebagai standard. Tuhan sahaja yang tahu betapa bahagianya rasa apabila memandu kereta yang mempunyai arm rest.

Apa pendapat anda tentang Myvi 2022 facelift ini?

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now