Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Apa Fungsi POWER MODE Pada Perodua Myvi 2022?

Auto News

Apa Fungsi POWER MODE Pada Perodua Myvi 2022?

Seperti yang anda tahu, Perodua Myvi 2022 sarat dengan peningkatan baharu dari pelbagai segi. Antaranya ialah Power Mode. Apa itu Power Mode?


Kalau anda perasan pada stereng Myvi 2022, ia sedikit berbeza dengan Myvi sebelumnya, namun sama sahaja seperti stereng Perodua Ativa. Dalam banyak-banyak butang pada stereng Myvi 2022 ini, pasti anda akan perasan butang PWR pada bahagian kanan stereng.

Perodua Myvi 2022,facelift,myvi 2022,king,Power Mode

Butang PWR itu membawa maksud Power Mode atau mod kuasa pada Myvi 2022. Ciri ini hanya ditawarkan pada model berenjin 1.5L sahaja seperti varian X, H dan AV dan tidak ditawarkan pada enjin yang berkapasiti 1.3L. Persoalannya, sekiranya butang ini ditekan, adakah ia akan menambah nilai kuasa kuda atau nilai tork pada Myvi 2022?

Power mode,perodua Ativa,Perodua Myvi 2022,facelift

Power Mode

Untuk pengetahuan anda, Perodua Myvi bukanlah kereta pertama Perodua yang menerima Power Mode ini. SUV kompak Perodua, Ativa merupakan kereta pertama Perodua yang menawarkan mod ini. Power Mode memberikan anda akses kepada rangkaian penuh kuasa enjin. Dalam bahasa yang mudah difahami, Power Mode akan meningkatkan tindak balas output enjin berbanding ketika dalam mod pemanduan biasa.

Walau bagaimanapun, butang Power Mode ini hanya berfungsi ketika kereta berada dalam gear D atau S (Sport) sahaja. Pemandu tidak boleh menggunakan Power Mode ketika kereta dalam gear undur. Tapi apa pula perbezaan Power Mode dan gear S ini?

Gear S,Sport,Perodua Myvi 2022 facelift

Gear S (Sport)

Jika Power Mode meningkatkan tindak balas enjin kereta pada tahap maksimum, gear Sport pula berfungsi ibarat menurunkan satu gear untuk memberikan lebih pecutan kepada kereta. Gear ini sesuai untuk digunakan ketika ingin memotong kenderaan lain. Kalau tak cukup juga, anda masih boleh aktifkan Power Mode ketika berada dalam gear S untuk tindak balas yang lebih pantas dan cekap.

Setelah mengetahui perbezaan antara Power Mode dan gear S, bagaimana pula cara untuk menggunakan Power Mode?

cara penggunaan Power mode,PWR,Perodua Myvi 2022 facelift

Cara Penggunaan Power Mode

  • Tekan butang PWR pada stereng
  • Mod pemanduan akan bertukar ke Power Mode dan lampu indikator akan menyala
  • Pandu seperti biasa dan rasai perbezaan pemanduan dengan Power Mode
  • Tekan butang PWR sekali lagi untuk mematikan mod tersebut dan kembali ke mod pemanduan normal

Perodua Myvi 2022 facelift

Mudah bukan? Dengan Perodua Myvi 2022, segalanya di hujung jari. Tempah sekarang kalau tak mahu tempoh menunggu semakin meningkat sebab dengar cerita, Myvi 2022 ini dah terima lebih 4,000 tempahan sejak 9 November lalu!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now