Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

5 Sebab Kenapa Wanita Sukakan Perodua Myvi

Insights

5 Sebab Kenapa Wanita Sukakan Perodua Myvi

Bila bercakap tentang Myvi, umum mengetahui akan populariti jentera keluaran Perodua ini sehingga mendapat jolokan King Myvi. Selain daripada harga mampu milik, model kereta ini juga sentiasa melalui penambahbaikan mengikut fasa generasi dari tahun 2005 hingga kini. 


Antaranya, Perodua pernah mengeluarkan edisi terhad Myvi LE untuk wanita dengan meletakkan cermin di bahagian pemandu yang boleh dijadikan cermin solek, juga kemasan bunga-bungaan untuk ruang dalaman. Tidak hairanlah kenapa Myvi menjadi model tumpuan wanita Malaysia! 

Di sini kami senaraikan 5 sebab utama kenapa wanita menggemari kereta Myvi sebagai kereta pilihan.

1. Rekabentuk slim dan sporty    

Wanita sukakan kecantikan dan rekabentuk kereta Myvi 2020 misalnya, lebih cantik, slim dan sporty, sesuai dengan citarasa anak muda hari ini berbanding bentuk bulat dan seakan berpetak seperti model-model terdahulu

2. Keluasan ruang dalaman

Jika anda perhatikan rekabentuk luaran kereta Myvi, anda pasti tidak menjangka bahagian dalam kereta ini sebenarnya agak luas. Untuk Myvi generasi ketiga ini, Perodua telah memendekkan kepanjangan tempat duduk, jadi pengguna dapat menikmati ruang kaki yang lebih luas. Selain itu, bentuk dashboard turut memberikan lebih ruang di bahagian kaki. 

3. Praktikal dan mesra wanita 

Kereta Myvi juga antara pelopor fungsi mesra wanita dengan memperkenalkan handbag holder di bahagian tepi tempat duduk, kompartmen pelbagai fungsi untuk meletak mug dan telefon bimbit, juga kompartmen untuk tisu. Ini memudahkan wanita untuk menyusun atur ruang dalaman agar tidak terlalu bersepah dan sekaligus dapat menjimatkan ruang. 

4. Bersaiz kecil 

Berdasarkan kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) pada 2017, wanita mempunyai kekurangan dalam keupayaan spatial (ruang dan jarak) berbanding lelaki, terutamanya ketika memandu di jalan raya. Masalah anggaran jarak ini mengakibatkan pemandu wanita akan bertindak terlalu berhati-hati yang akan menyukarkan kenderaan lain dan boleh mengundang risiko kemalangan. 

Justeru, kereta segmen B seperti Myvi memudahkan pemanduan wanita dan lebih sesuai untuk dibawa ke lokasi sibuk seperti di tengah bandar berbanding kereta bersaiz besar seperti SUV atau MPV. Ini sekaligus dapat meningkatkan keyakinan pemandu wanita untuk mengawal pemanduan dalam apa jua situasi jalan raya. 

*Kredit foto: Live Life lah

5. Penjimatan minyak

Kebanyakan wanita suka merancang kewangan terutamanya bila tiba hari gaji, semua perbelanjaan siap diasingkan untuk kegunaan sebulan. Kereta dengan penjimatan minyak yang efisien bukan sahaja dapat memudahkan urusan belanja petrol, malah dapat menjimatkan perbelanjaan bulanan. 

Kereta Myvi dilengkapi sistem eco atau ciri mematikan enjin secara automatik ketika anda berhenti di lampu isyarat atau dalam keadaan idle. Situasi sebegini dapat mengurangkan pembakaran minyak dan menjimatkan minyak ketika anda memandu. 

Bagi wanita, kereta sebagai medium pengangkutan seharusnya tidak memeningkan kepala dan terlalu complicated untuk dipandu. Sebab itulah kereta hatchback kesayangan rakyat Malaysia, Myvi menjadi antara pilihan utama wanita. 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now