Inilah King Sebenar! Karlmann King SUV Termahal Dunia

Auto News

Inilah King Sebenar! Karlmann King SUV Termahal Dunia

Karlmann King dilaporkan mencecah harga 2 juta USD (RM8.4 juta) yang boleh dikatakan sebagai kenderaan utiliti sukan (SUV) paling mahal di dunia. 


Raja SUV itu dimiliki oleh sebuah syarikat dari China, International Automotive Technologies (IAT) namun King tidak dibina di sana, sebaliknya sebuah kumpulan kecil dari Itali telah ditubuhkan khas untuk pemasangannya. 

Tujuan IAT adalah membina sebuah SUV yang mempunyai identiti tersendiri dan tidak sama dengan SUV lain. Rekaan luarannya yang berbucu dan kelihatan seperti berlian pasti menarik perhatian. 

Casisnya diperbuat dari casis sama yang digunakan oleh Ford F-550. Untuk pengetahuan anda, Ford F-550 merupakan trak besar yang mempunyai rangka yang tahan lama, tahan lasak dan mampu menampung berat yang banyak.  

King menggunakan enjin V10 berkapasiti 6.8 liter dan menggunakan suspensi dan transmisi Ford F-550 dengan beratnya hampir mencecah 5 tan. Jika memilih yang mempunyai ciri kalis peluru, beratnya mencecah 6.6 tan atau 13,000 paun. 

Oleh kerana badannya yang agak berat, SUV itu mempunyai daya pecutan yang agak mengecewakan. Kelajuan maksimum King hanyalah 140km/j.  

Raja SUV ini menarik perhatian jutawan dunia bukan kerana kelajuannya, namun lebih kepada nilai estetika. Pembeli boleh custom make King mengikut keperluan (dan kedalaman poket) masing-masing. Antaranya kerusi kulit Alligator, kemasan bertatah emas dan upholsteri istimewa. 

Pengarah Pemasaran Karlmann King, Michael Nothdurft, memberitahu media bahawa seorang klien mereka di Afrika pernah menempah SUV khas dengan ciri-ciri tambahan tersebut pada harga 3.5 juta USD (RM15.3 juta). 

Nothdurft turut memberitahu setiap pembeli perlu menunggu sembilan hingga 15 bulan sebelum kereta diserahkan. 

Ciri paling menarik pada Karlmann King adalah lapisan perisai kalis peluru pada badan SUV ini yang menjadi pilihan mogul hartanah sehinggalah pedagang jam mewah di Amerika Syarikat. 

Setakat ini, dikhabarkan hanya 100 unit terjual di seluruh dunia. Ini kerana pihak IAT ingin memastikan nilai eksklusif King dikekalkan dan hanya segelintir individu yang boleh memilikinya. 

Agaknya, kerabat Raja atau jutawan Malaysia berminat tak dengan Karlmann King? Teringin juga penulis nak tengok King ‘sebenar’ di jalan raya kita! Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now