Perodua Myvi Facelift 2022 Terima Penambahbaikan – Transmisi D-CVT, ASA 3.0

Auto News

Perodua Myvi Facelift 2022 Terima Penambahbaikan – Transmisi D-CVT, ASA 3.0

Raja lebuh raya serta jalan raya secara amnya di Malaysia, King Myvi bakal menerima model facelift baharu dengan beberapa perubahan besar tidak lama lagi!


Perodua Myvi generasi ketiga mula diperkenalkan pada November 2017. Pada bulan hadapan, model paling berjaya ini bakal memasuki usia 4 tahun dalam pasaran Malaysia. Kalau mengikut kitaran hidup sesebuah model kereta, kini merupakan masa yang paling sesuai untuk Perodua memperkenalkan Myvi facelift bagi menggantikan model sedia ada.

Perodua Myvi GT,KLIMS 2018*Model Konsep Perodua Myvi GT yang dipertontonkan di KLIMS 2018

Berdasarkan laporan yang diterima, Myvi Facelift 2022 ini mungkin bakal dilancarkan seawal bulan hadapan (November). Meskipun perincian menyeluruh berkenaan Perodua Myvi Facelift 2022 ini masih lagi misteri, namun difahamkan ada beberapa perubahan besar telah dilakukan pada Myvi Facelift 2022 nanti. Persoalan berikutnya, apa yang baru?

Transmisi D-CVT

Antara perubahan terbesar pada Myvi facelift nanti adalah sistem transmisi yang berbeza daripada transmisi Myvi sebelum ini. Berdasarkan laporan yang diterima, transmisi 4-kelajuan automatik yang digunakan sebelum ini akan digantikan dengan transmisi D-CVT bagi setiap varian. Ia merupakan transmisi yang sama digunakan pada Perodua Ativa.

Selain itu, ada juga ura-ura mengatakan bahawa tiada lagi Myvi versi manual akan ditawarkan selepas ini. Memandangkan ia model facelift, tiada perubahan dari segi enjin dijangka akan berlaku pada Myvi tersebut.

a.s.a. 3.0,advance safety assist,perodua ativa,perodua myvi facelift 2022

Advance Safety Assist 3.0

Selain transmisi baharu, Myvi facelift juga bakal menerima sistem keselamatan canggih terbaru yang turut digunakan pada Perodua Ativa. Sistem Advance Safety Assist (A.S.A.) 3.0 akan menggantikan sistem A.S.A 2.0 yang digunakan pada Myvi sebelum ini. Dengan ini, ciri keselamatan pada Myvi ini dapat dipertingkat dan ciri keselamatan aktifnya boleh berfungsi pada kelajuan 120 km/j. Rujuk gambar di atas untuk mengetahui ciri keselamatan A.S.A. 3.0 yang ada pada Ativa.

Perodua Myvi GT,KLIMS 2018,Myvi facelift 2022*Model Konsep Perodua Myvi GT yang dipertontonkan di KLIMS 2018

Reka Bentuk

Benda utama yang anda boleh jangka pada model facelift ini nanti semestinya pada perbezaan reka bentuk luaran dan dalamannya yang telah dikemaskini. Mungkin akan ada sedikit kelainan pada bahagian bampar kereta, lampu kereta ataupun bahagian rim. Walau bagaimanapun, masih tiada maklumat rasmi dikeluarkan mengenai rupa bentuk Myvi facelift tersebut.

Myvi S edition,Brunei*Myvi S Edition untuk pasaran Brunei

Warna Baharu

Walaupun reka bentuknya masih menjadi misteri, namun dikhabarkan Perodua bakal memperkenalkan Myvi Facelift 2022 dengan pilihan warna baharu iaitu Cranberry Red. Tetapi warna tersebut hanya ditawarkan untuk varian tertinggi Myvi, iaitu varian AV. Warna-warna sedia ada seperti Ivory White, Glittering Silver, Granite Grey dan Electric Blue masih akan ditawarkan pada Myvi ini.

perodua myvi facelift 2022

Harga

Dengan segala penambah baikan yang diterima pada Myvi Facelift 2022, harga yang ditawarkan bagi model ini juga bakal menyaksikan sedikit peningkatan. Tambah-tambah lagi dengan perubahan besar seperti pertukaran transmisi ke D-CVT. Ketika ini, harga Myvi berada di sekitar RM41,292 hingga RM52,697. Harga sebenar model facelift ini hanya akan diketahui ketika pelancarannya kelak.

Perodua Myvi facelift 2022

Jika benar model facelift ini mungkin bakal dilancarkan seawal bulan hadapan, terdapat 4 varian yang akan ditawarkan iaitu varian enjin 1.3L (1.3 G) serta 3 varian enjin 1.5 liter iaitu X, H dan AV. Dari segi keselamatan, memang bagus kerana ada peningkatan memandangkan model Perodua Myvi ini memang terkenal dengan sifat kenakalan semulajadinya. Tetapi apa komen anda mengenai sistem transmisi D-CVT yang bakal digunakan pada Myvi tersebut?

Nampaknya industri automotif di Malaysia sudah mula sibuk ketika memasuki suku keempat tahun ini. Kerancakan ini juga dibantu dengan pengecualian cukai jualan kereta yang diberikan oleh kerajaan terhadap pembelian kereta baharu sehingga hujung tahun ini. Jika benar Myvi facelift ini bakal dilancarkan pada bulan hadapan, bersediakah anda untuk menyambut kedatangan Raja Jalanan 2022?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now