Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kereta Paling Berjaya Dalam Sejarah Malaysia - Perodua Myvi Ikut Peredaran Zaman Untuk Kekal Relevan

Insights

Kereta Paling Berjaya Dalam Sejarah Malaysia - Perodua Myvi Ikut Peredaran Zaman Untuk Kekal Relevan

Mengikut statistik, Perodua Myvi memegang takhta kereta paling laris di Malaysia selama 8 tahun berturut-turut sejak 2006. Apa yang membuatkan model ini diterima begitu baik oleh rakyat negara ini? Model ini berubah mengikut peredaran zaman untuk kekal relevan selama 16 tahun dalam pasaran sekaligus diangkat sebagai kereta paling legend di negara ini.


Pernah tak anda terfikir, kenapa banyak sangat berita tentang Perodua Myvi di media sosial sejak beberapa tahun lepas? Ianya kerana model ini merupakan kereta paling popular di Malaysia. Di Malaysia, jumlah keseluruhan kenderaan di jalan raya berada dalam lingkungan 11,000,000 unit kenderaan. Dalam jumlah tersebut, lebih 1 juta unit merupakan Perodua Myvi. Maksudnya, dalam setiap 10 bilangan kereta di atas jalan, ada satu Perodua Myvi.

perodua kelisa,perodua lama

Sebelum kemunculan Myvi, Perodua lebih fokus untuk menjual ‘binatang’ seperti Kancil, Rusa, Kelisa dan Kenari. Namun segala-galanya berubah setelah King of The Road melakukan debut pada tahun 2005. Setahun selepas pelancaran generasi pertamanya, Myvi mendominasi carta kereta yang paling banyak dijual di negara ini selama 8 tahun berturut-turut. Lihat sahaja di jalan raya, pasti akan nampak Perodua Myvi, tak kira lah generasi pertama ataupun generasi seterusnya.

perodua myvi 2020,electric blue,ASA 2.0

Apa yang membuatkan rakyat Malaysia begitu mencintai model ini?

Myvi dijual pada harga mampu milik (sekitar RM41,000 hingga RM51,000). Selain itu, orang ramai memilih model ini kerana nilai praktikaliti yang ditawarkan – kompak di luar namun agak luas didalam, jimat minyak dan amat dipercayai (Daihatsu & Toyota). Jom kita lihat sejarah bagaimana kereta ini boleh jadi sangat popular dalam negara ini.

Myvi Generasi Pertama (2005)

sejarah myvi,hatchback,segmen B,2005

Myvi generasi pertama yang berasaskan Daihatsu Boon/ Sirion ini dilancarkan pada bulan Mei 2005. Generasi pertama Myvi hadir dengan dua pilihan enjin iaitu enjin EJ-VE 1.0 liter dengan tiga silinder sebaris (manual) serta enjin K3-VE 1.3 liter dengan empat silinder sebaris (manual dan auto). Perodua turut melancarkan Myvi Special Edition (Myvi SE) yang menerima penambahan body kit berbanding model biasa.

Proton Savvy,rival myvi,2005

Pada tahun pertama Myvi ini dilancarkan, pesaingnya, Proton turut melancarkan Proton Savvy. Savvy merupakan sebuah kereta yang seakan-akan sama dari segi bentuk dan saiz. Pendek kata, dua-dua model ni memang rival lah. Namun tiada siapa menyangka bahawa pengenalan Perodua Myvi merupakan permulaan kepada kejayaan yang lebih besar buat Perodua. Selepas 3 bulan dilancarkan, Perodua Myvi ternyata membunuh Savvy setelah mencatatkan sebanyak 52,000 tempahan. Padahal Perodua hanya letak sasaran untuk menjual 4,000 unit Myvi dalam setahun.

Myvi dengan tenang mengetepikan saingan Proton Savvy untuk diangkat sebagai "Car of the Year 2005/2006" oleh majalah tempatan Autocar ASEAN. Bukan itu sahaja, The Edge Daily turut melaporkan bahawa jualan Myvi jauh melampaui jangkaan awalnya dan menerima sambutan yang amat hangat semenjak diperkenalkan pada bulan April. Selepas pengenalan Myvi, jumlah jualan Perodua naik mendadak!

Myvi Generasi Pertama Facelift (2008)

myvi,generasi pertama,perodua,facelift,2008

Oleh kerana model ini begitu diterima masyarakat, Perodua memutuskan untuk memperkenalkan versi facelift bagi generasi pertama Myvi setelah tiga tahun dilancarkan bagi memastikan ianya kekal segar dalam pasaran. Meskipun enjinnya masih lagi dikekalkan pada kapasiti 1.3 liter, Rekaan bumper dan gril hadapan yang diperbaharu pada versi ini membuatkan Myvi yang pada awalnya comel menjadi lebih agresif.

myvi,generasi pertama,perodua,facelift,2008,Myvi SE,evolusi,sejarah

Untuk versi 2008 ini, Perodua menawarkan varian Myvi Special Edition (Myvi SE) serta ditemani dua varian baharu yang digelar Exclusive Edition serta Limited Edition. Pada waktu ini, harga yang ditawarkan bagi model ini berada dalam lingkungan RM50,000. Myvi SE muncul sebagai model yang paling mencuri tumpuan dengan lampu hadapan yang gelap dan kit badan penuh berserta spoiler di bahagian belakang.

Myvi Generasi Kedua (2011)

 

Perodua,Myvi,generasi kedua,2011,hatchback,sejarah Myvi,evolusi

Pada tahun 2011, Perodua melancarkan Myvi generasi kedua pula dengan nama Myvi Lagi Best. Kalau anda perasan, Perodua akan mengemaskini model Myvi setiap 3 tahun bagi membuatkan ia kekal relevan dalam pasaran. Meskipun memegang takhta sebagai kereta nombor 1 Malaysia, namun Perodua tidak duduk diam dan sentiasa menawarkan model Myvi baharu bagi terus menarik minat ramai rakyat Malaysia untuk membeli. Bentuk Myvi generasi kedua ini agak sedikit bersegi berbanding model sebelumnya yang lebih bulat dan comel.

myvi SE 2011,myvi kuning,hatchback,sejarah myvi,evolusi myvi

Untuk varian Myvi SE generasi kedua, bahagian gril hadapannya dilengkapi kemasan plastik yang membuatkan Myvi tampak lebih sporty. Selain ruang dalaman yang lebih cantik, Perodua turut memperkenalkan kapasiti enjin yang lebih besar iaitu 1.5L DDVT. Kalau anda nak tahu, ini merupakan enjin yang sama digunakan pada Perodua Alza. Bezanya, Perodua Alza bersaiz besar dan lebih berat berbanding Myvi. Kiranya, enjin 3SZ-VE 1.5 liter yang mampu menjana 109 PS dan 141 Nm ini lebih daripada memadai bagi Perodua Myvi.

Meskipun kereta ini laju, namun Myvi pada ketika ini hanya menerima 3 bintang taraf keselamatan daripada ASEAN NCAP. Jika nak dibandingkan dengan kelajuan yang mampu dihasilkan oleh jentera ini pada waktu ini, ciri keselamatannya belum cukup kuat. Jadi sekiranya anda memiliki Myvi generasi awal seperti ini, berhati-hatilah ketika memandu laju di jalan raya.

Myvi Generasi Kedua Facelift (2015)

myvi generasi kedua,facelift,2015,sejarah myvi,evolusi myvi

Setelah berusia 10 tahun dalam pasaran negara, Perodua memperkenalkan versi facelift bagi generasi kedua Myvi pada tahun 2015. Ia masih menawarkan enjin berkapasiti 1.3L serta 1.5L dan masih lagi menggunakan throttle mekanikal bagi kedua-dua jenis enjin tersebut.

myvi generasi kedua,facelift,2015,sejarah myvi,evolusi myvi,myvi elegance

Untuk versi facelift ini, semuanya nampak lebih agresif dan sporty. Tapi untuk Myvi SE, gril hadapannya lebih mengancam dan segar berbanding Myvi sebelumnya. Bahkan rim kilang yang dibekalkan bersama Myvi ini pun dah cukup cantik. Namun yang paling penting, Myvi ini menerima 4 bintang penarafan keselamatan daripada ASEAN NCAP. Ada peningkatan daripada model sebelum facelift ini yang hanya mencatatkan 3 bintang. Selain menjadi Myvi yang paling selamat ketika itu, tempat letak kerusi bayi (Isofix) juga dijadikan sebagai peralatan standard pada Myvi ini.

sejarah myvi,evolusi myvi,isofix,kerusi bayi

Selain itu, harga bagi versi facelift ini juga lebih murah berbanding harga Myvi Generasi Kedua (2011) yang terdahulu. Kalau nak ikutkan, harga bagi varian tertinggi Myvi 2011 itu boleh mencapai sehingga RM61,000. Kali ini, harga yang ditawarkan tidak sampai RM60,000. Benda ini mudah sahaja, kalau versi baharu yang ditawarkan lebih baik dan lebih murah, pastilah ianya akan disambut baik oleh semua.

Myvi Generasi Ketiga (2017)

myvi latest,generasi ketiga,ASA,All new Myvi,sejarah myvi,evolusi myvi

Myvi generasi ketiga yang dikenali sebagai All New Myvi atau Myvi D20N merupakan Myvi yang paling istimewa yang pernah dihasilkan oleh Perodua. Reka bentuknya langsung tidak sama dengan mana-mana model Myvi yang terdahulu namun ia masih dipasarkan dalam segmen yang sama. Menariknya, reka bentuk baharu Myvi ini dihasilkan sepenuhnya oleh jurutera dan pereka Perodua sendiri. Daihatsu dan Toyota hanya berfungsi sebagai penasihat sahaja, namun enjin Myvi ini masih datang daripada mereka.

myvi latest,generasi ketiga,ASA,All new Myvi,sejarah myvi,evolusi myvi

Kalau nak diikutkan, Perodua boleh sahaja tukar nama Myvi dan perkenalkan kereta baharu dengan reka bentuk baharu ini. Namun ekoran nama Myvi yang semakin besar dan diterima orang ramai membuatkan Perodua untuk terus menggunakan nama Myvi oleh kerana nilai yang ada pada tanda nama tersebut. Enjin yang ditawarkan masih lagi sama iaitu 1.5L serta 1.3L di mana pilihan manual hanya boleh didapati pada varian 1.3 liter. Enjin 2NR-VE 1.5 liter digunakan untuk mengganti enjin 3SZ-VE yang terdahulu.

myvi latest,generasi ketiga,ASA,All new Myvi,sejarah myvi,evolusi myvi,interior

Namun kereta ini jauh lebih moden berbanding model sebelumnya dengan penambahan butang Push to Start, skrin sentuh LED, Auto Start/Stop dan macam-macam lagi. Perodua turut memperkenalkan sistem keselamatan yang dipanggil Advance Safety Assist (ASA) pada varian tertinggi Myvi yang membuatkan model ini menerima 5 bintang penarafan keselamatan daripada ASEAN NCAP. Kalau nak diikutkan, Myvi merupakan kereta pertama di bawah harga RM100,000 yang menawarkan sistem keselamatan aktif seperti ini.

Perodua Myvi 2020

perodua myvi,2020,electri blue,asa 2.0,sejarah myvi,evolusi myvi

Selepas tiga tahun pelancaran generasi ketiga Myvi, Perodua sekali lagi mengemaskini Myvi bagi tahun 2020 dengan ciri keselamatan yang dipertingkat pada varian terpilih serta menawarkan satu lagi warna badan baharu, iaitu Electric Blue.

myvi latest,generasi ketiga,ASA 2.0,All new Myvi,sejarah myvi,evolusi myvi

Myvi 2020 ini menerima sistem ASA yang lebih padu yang dipanggil ASA 2.0, sama seperti pada Perodua Aruz, Axia facelift dan juga Bezza facelift. ASA 2.0 ini bukan sahaja ditawarkan pada varian tertinggi 1.5 AV, namun ia turut datang sebagai standard pada varian 1.5 H. Untuk varian 1.3 X, anda dibeli pilihan untuk menambah bayaran bagi mendapatkan sistem ini.

myvi latest,generasi ketiga,ASA,All new Myvi,sejarah myvi,evolusi myvi

ASA 2.0 menerima penambahanbaikan dalam sistem Pengesan Pejalan Kaki yang kini berfungsi sehingga 50 km/j. Selain itu, kelajuan operasi Pre-collision Warning (PCW) dan Pre-collision Braking (PCB) telah ditingkatkan masing-masing kepada 100 km/j dan 80 km/j. Selain lebih moden, Myvi ini juga merupakan Myvi yang paling selamat untuk dipandu. Jadi tak hairanlah orang ramai berpusu-pusu menempah kereta ini.

sejarah myvi,evolusi myvi,Perodua

Berikut merupakan sejarah pengeluaran model Myvi semenjak tahun 2005 sehinggalah tahun 2020. Setelah 16 tahun berada dalam pasaran Malaysia, kereta ini memang layak digelar sebagai King of The Road. Persoalannya, adakah jumlah jualan kereta ini akan terganggu dengan pelancaran model SUV baharu Perodua Ativa? Buat masa ini, Myvi masih menjadi kereta kegemaran rakyat Malaysia. Jika Ativa mampu untuk bertahan selama 16 tahun dalam pasaran, barulah layak digelar King juga!


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now