Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Polis Tahan Ambulans, Beri Laluan Kepada Konvoi VVIP Untuk Elak Kemalangan

Berita Kereta

Polis Tahan Ambulans, Beri Laluan Kepada Konvoi VVIP Untuk Elak Kemalangan

Sabtu lalu, tular sebuah video di media sosial yang dipercayai diambil daripada dashcam sebuah ambulans yang memaparkan ambulans itu ditahan polis bagi memberi laluan kepada konvoi VVIP. Apa kes?


Berdasarkan video yang berdurasi 47 saat itu, ambulans tersebut telah ditahan oleh dua anggota polis trafik yang bertugas mengawal lalu lintas sempena program Jelajah Aspirasi Keluarga Malaysia di Angsana Johor Bahru Mall.

Meskipun menimbulkan persoalan dan kemarahan orang ramai di media sosial, Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara ACP Rupiah Abd Wahid menjelaskan tindakan anggota tersebut menahan ambulans itu bertujuan untuk mengelakkan risiko kemalangan besar antara ambulans dan konvoi VVIP tersebut.

*Kredit video: Sukar Star TV

Jelasnya, jika anggota tersebut memberi laluan kepada ambulans, dikhuatiri akan berlaku pertembungan antara ambulans dan kenderaan konvoi yang sudah melepasi laluan tersebut lebih awal dari ambulans. Tambahan pula, jalan utama laluan konvoi adalah menurun bukit dan laluan ambulans adalah dari jalan susur Danga Bay.

Beliau menegaskan bahawa ambulans tersebut tetap diberikan keutamaan laluan, malah anggota yang bertugas di situ juga memberi ruang laluan kepada ambulans untuk maju ke hadapan sebelum ditahan anggota yang telah membuat penilaian dari setiap sudut keselamatan.

polis tahan ambulans,danga bay,johor bahru,konvoi VVIP

Setelah kenderaan konvoi yang bergerak laju menuruni bukit itu selesai melalui jalan tersebut, barulah ambulans tersebut diberikan kebenaran untuk meneruskan perjalanan.

“Durasi video menunjukkan penahanan ambulans oleh anggota itu sangat minimum iaitu sekitar 30 saat sahaja,” jelas Rupiah.

Beliau berkata Polis Daerah Johor Bahru Utara telah terkesan dengan video berdurasi 46 saat yang memaparkan kejadian berkenaan, melibatkan dua anggota sedang bertugas membuat cut off atau point duty seperti yang tular di media sosial.

polis tahan ambulans,danga bay,johor bahru,konvoi VVIP

Susulan itu, Rupiah berkata satu laporan polis telah dibuat dan kes disiasat di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan.

Polis telah menasihatkan orang ramai agar tidak mengeluarkan komen dan maklumat tidak benar, serta tidak bertanggungjawab melalui kaedah tular di media sosial bagi mengelakkan kegusaran dalam kalangan masyarakat.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang