Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Isuzu D-Max Buat Kejutan - Trak Pikap Pertama Raih 5 Bintang Euro NCAP

Berita Kereta

Isuzu D-Max Buat Kejutan - Trak Pikap Pertama Raih 5 Bintang Euro NCAP

Meskipun berdepan dengan ujian penilaian keselamatan Euro NCAP yang ketat, Isuzu D-Max telah berjaya meraih skor maksimum sebanyak 5 bintang, sekaligus menjadi trak pikap pertama di dunia yang mendapat skor maksimum untuk ciri keselamatan daripada Euro NCAP!


Kesemua varian model D-Max keluaran terbaru Isuzu ini hadir dengan ciri keselamatan yang tinggi, di samping pemanduan ‘off-road’ yang telah di naik taraf berbanding sebelumnya. Dalam bahasa mudah, trak pikap ini bukan sahaja padu dari segi kekuatan dan ketahanan, malah tahap keselesaan gergasi ini juga dititikberatkan!

 Isuzu D-Max raih 5 bintang Euro NCAP

Sebagai trak pikap pertama yang meraih 5 bintang daripada Euro NCAP, ciri-ciri keselematan yang diletakkan pada Isuzu D-Max ini mestilah kena gempak. Antaranya, trak ini dilengkapi dengan pakej sistem ADAS (Advanced Driver Assist Systems). Sistem ini yang banyak membantu menaikkan taraf keselamatan bagi segmen kenderaan pikap.

Bukan itu sahaja, kamera stereo hadapan serta radar belakang yang hadir pada model ini turut menambah ciri ciri keselamatan lain seperti: 

 • Brek Kecemasan Autonomi
 • Amaran Perlanggaran Depan
 • Amaran Keluar Lorong
 • Pencegahan Keluar Lorong
 • Bantuan Simpan Lorong
 • Penjagaan Lorong Kecemasan
 • Brek Pelbagai Pelanggaran
 • Monitor Titik Buta
 • Makluman Lalu Lintas Belakang
 • Pengenalan Tanda Lalu Lintas
 • Pembatas Kelajuan Pintar
 • Lampu Tinggi Automatik
 • Kawalan Pelayaran Adaptif
 • Mitigasi Kesalahan Aplikasi Pedal

D-Max menampilkan sistem bantuan pemandu pintar

Selain itu, Isuzu D-Max juga datang dengan 8 beg udara, termasuk 2 beg udara baru iaitu di bahagian lutut pemandu serta pada bahagian tengah kereta bagi menambah ciri keselamatan kepada pemandu dan penumpang hadapan sekiranya berlaku kemalangan dari tepi.

Isuzu D-Max hadir dengan 8 beg udara keselamatan

Dengan adanya sistem E-call yang terbaru pada D-max, anda boleh menghubungi talian kecemasan dengan hanya menekan butang E-Call yang disediakan sekiranya anda terlibat dengan kemalangan tidak serius. Mudah bukan? Tetapi, sekiranya anda terlibat dalam kemalangan di mana beg udara telah diaktifkan, ia akan menghantar panggilan kecemasan secara automatik. Untuk mendapat 5 bintang pengiktirafan daripada Euro NCAP, ciri ini merupakan ciri wajib ada pada sesebuah kenderaan.

Ladder chassis pada D-Max kini lebih kuat dan tahan lasak.

‘Ladder chassis’ juga telah ditambah baik sebanyak lebih 34 peratus kelebaran serta 14 peratus ketinggian bagi meningkatkan kekuatan dan ketahanan kepada penumpang sekiranya berlaku pelanggaraan dari arah sisi. Kestabilan model ini dibantu dengan kehadiran brek yang lebih besar pada tayar depan dan belakang bagi mengurangkan jarak berhenti. Pendek kata, memang tahan lama la! Untuk pengetahuan anda, tak jauh beza pun berat di antara trak pikap ini dengan kenderaan penumpang yang lain. Berat kesemua varian D-Max ini tidak melebihi 2,040kg pun. Kalau nak dibandingkan dengan kereta sedan mewah Audi A8, D-Max ini adalah 200kg lebih ringan!

Bagi ujian keselamatan Euro NCAP yang dijalani Isuzu D-max, mereka telah menggunakan patung kanak kanak berusia 6 serta 10 tahun. Kalau ‘ladder chassis’ dah mantap ditambah dengan 8 beg udara serta Isofix bagi tempat duduk kanak-kanak, model ini terbukti memberikan perlindungan maksimum kepada kanak kanak berusia bawah 10 tahun. Anda juga boleh mematikan suis beg udara pada penumpang bagi membolehkan pemasangan kerusi kanak kanak menghadap ke belakang.

Enjin D-Max memberikan kuasa maksimum sehingga 165PS dan 360Nm Tork.

Isuzu D-Max ini dikuasakan dengan enjin diesel yang mampu menghasilkan sehingga 164PS dan 360Nm Tork yang mematuhi piawaian pemancaran Euro 6D. Lebih menarik, model terbaru D-Max hadir dengan kebolehan untuk menunda berat maksimum sebanyak 3.5 tan serta mampu membawa beban sehingga 1 tan!

Berminat? Ada pelbagai varian yang anda boleh pilih! Antaranya ialah 4x2, 4x4, transmisi automatik atau manual, tiga jenis ‘cab’ (single, extended, double). Walau bagaimanapun, model ini masih lagi belum boleh didapati di negara ini pada waktu ini. Model Isuzu D-Max ini dijangkakan tiba dalam suku ke 2 atau 3 tahun ini. Sama sama kita nantikan!

Isuzu D-Max bakal tiba di Malaysia pada tahun ini.

 

 

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang