Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Mana Lebih Jimat - Kos Penyelenggaraan EV Atau Enjin Konvensional?

Rencana

Mana Lebih Jimat - Kos Penyelenggaraan EV Atau Enjin Konvensional?

Benarkah kos penyelenggaraan kenderaan elektrik (EV) lebih murah jika dibandingkan dengan kenderaan enjin konvensional seperti petrol dan diesel?  


Pembentangan Bajet 2022 yang lalu tentang pengecualian penuh duti import, duti eksais dan cukai jualan bagi EV dilihat sebagai satu langkah progresif ke arah negara neutral karbon menjelang 2050, sekaligus dapat melonjakkan potensi kenderaan elektrik (EV) di Malaysia.   

Persoalannya, adakah rakyat Malaysia sudah bersedia untuk memiliki kereta elektrik dan jika ya, mana lebih jimat – EV atau enjin konvensional?  

Kebanyakan pemilik kereta sudah biasa dengan rutin pemeriksaan dan penyelenggaraan berkala, sama ada setiap 5,000km atau 10,000km. Setiap kali servis kereta, ada beberapa komponen wajib ditukar seperti minyak enjin, pemeriksaan sistem bahan api dan juga sistem transmisi. 

Penyelenggaraan kenderaan EV pula nampak lebih mudah dan bersifat ‘mesra poket’ disebabkan hanya beberapa komponen mekanikal perlu dijaga berbanding kenderaan enjin konvensional.  

Laporan daripada penganalisis Consumer Reports, Chris Harto mendapati pemilik EV di Amerika Syarikat mampu jimat 50 peratus kos baik pulih dan penyelenggaraan berbanding pemilik kenderaan pembakaran dalaman atau internal combustion engine (ICE).  

Kajian itu dibuat dengan pengumpulan data pada 2019 dan 2020 membabitkan beribu unit kenderaan yang digunakan sehingga jarak 200,000 batu atau 321,000km. 

Statistik Consumer Reports mendapati kos purata penyelenggaraan dan baik pulih EV dan kenderaan ICE untuk jarak setiap batu atau 1.6km adalah seperti berikut: 

  • EV: 0.03 USD (RM0.12)  
  • ICE: 0.06 USD (RM0.25) 

Kajian tersebut mendapati unit trenkuasa yang lebih ringkas dan faktor tidak perlu tukar minyak enjin secara berkala adalah penyebab utama kos penyelenggaraan EV lebih rendah berbanding enjin diesel atau petrol. 

Dalam sesebuah EV, motor elektrik digunakan mengandungi dua bahagian utama iaitu komponen bergerak (rotor) dan komponen jana kuasa statik (stator).  

Kedua-dua komponen itu mempunyai jangka hayat lebih baik dan aspek penjagaan cuma membabitkan kerja-kerja pembersihan, pemeriksaan, tambahan bahan pelincir pada bebola besi (bearing) selain pemeriksaan wayar elektrik. 

Selain unit motor, ada dua lagi komponen penting pada EV iaitu sistem kotak gear dan pek bateri yang tidak memerlukan kerja-kerja penyelenggaraan rumit. Mungkin sekadar penukaran minyak kotak gear atau cecair penyejuk untuk sistem penyejukan bateri. 

Sebagai tambahan, kebanyakan pengeluar EV menawarkan polisi waranti antara 8 hingga 10 tahun atau sejauh 160,000km untuk bateri. Ini mengurangkan rasa bimbang pemilik mengenai daya tahan bateri semasa menggunakan kenderaan EV. 

Setiap bulan, pemilik EV hanya perlu memeriksa kadar kehausan tayar dan tekanan angin dalam tayar untuk memastikan kereta mereka berada dalam tahap operasi terbaik dan ini juga patut dilakukan untuk kenderaan enjin konvensional.  

Selain kos penyelenggaraan, adakah kos penggunaan kereta EV lebih jimat berbanding kereta petrol?

Andaikan perbandingan antara kereta EV yang menggunakan bateri berkapasiti 62 kW dengan jarak gerak 400km dengan sekali cas penuh, dengan kereta tempatan yang menggunakan petrol.  

Mengambil kira tarif maksimum TNB 57.10 sen bagi setiap kW (bila anda mengecas EV di rumah, ia pastinya mencecah tarif paling tinggi), ini menjadikan kos untuk mengecas bateri 62 kW dari kosong sehingga penuh adalah RM35.40 dan boleh digunakan untuk 400 km. Hasilnya, 8.9 sen bagi setiap kilometer.  

Manakala kereta petrol dengan anggaran penggunaan bahan api 15 km/l memerlukan kos 13.9 sen bagi setiap kilometer jika menggunakan minyak RON 95 pada harga RM2.05 seliter.  

Jadi, dengan perbandingan 8.9 sen bagi EV dan 13.9 sen bagi petrol, ini bermakna kereta EV adalah lebih jimat sebanyak 36 peratus.

Namun, ini hanyalah anggaran kasar sahaja kerana kos penggunaan kenderaan adalah berbeza mengikut model dan pelbagai faktor lain.  

Tepuk dada tanya selera kerana pilihan bergantung pada diri masing-masing. Yang penting, lakukan kajian dan tentukan sendiri kereta mana lebih jimat untuk kegunaan anda.  Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang