Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Mudah & Murah - Sanitasi Kereta Anda Daripada Virus!

Berita Kereta

Mudah & Murah - Sanitasi Kereta Anda Daripada Virus!

Bimbang dengan kes COVID-19 yang semakin meningkat? Jom sanitasi kereta anda dengan langkah-langkah mudah seperti berikut!


Sejak kebelakangan ini, jumlah kes positif COVID-19 semakin membimbangkan. Lebih mengejutkan, kita telah mencapai angka lebih 4000 kes positif dalam masa sehari! Walaupun dah ikut segala garis panduan yang ditetapkan kerajaan, tidak rugi sekiranya kita berjaga-jaga dengan turut melakukan proses sanitasi terhadap kenderaan kita. Tambah-tambah kepada mereka yang bekerja sebagai pemandu e-hailling!

Jom sanitasi kereta anda dengan langkah – langkah mudah dan jimat seperti berikut:

Sanitasi kereta secara DIY

1 . Persediaan

Sediakan barang barang seperti berikut:

 • Kain lap bersih
 • Pewangi kereta
 • Vakum (kalau ada)
 • Sarung tangan getah
 • Face mask
 • Cecair sanitasi (lebih 70% kandungan alcohol minimum)

Pastikan anda memakai sarung tangan getah serta penutup muka. Untuk cecair sanitasi pula, pastikan cecair yang anda gunakan mempunyai 70% kandungan alcohol atau lebih. Kalau tak, sia-sia saja buat semua ni kalau semua kotoran dan kuman tu masih hidup! Sediakan banyak kain lap juga kerana satu kain digunakan untuk satu permukaan.

sanitasi kereta secara DIY

2. Vakum kereta anda terlebih dahulu

Alang alang nak sanitasi, apa salahnya kita sedut terus segala habuk yang ada betul tak? Tak rugi kalau hidup dalam kebersihan. Nanti bila spray cecair sanitasi, baru lah tidak bercampur dengan habuk-habuk tadi! Bila vakum baru sedar yang kereta kita ni sebenarnya memang banyak habuk!

sanitasi kereta secara DIY

3. Sembur Cecair Sanitasi

Part ni memang best. Tapi jangan main sembur saja, kena tahu tempat tempat penting atau hot spot untuk dicuci juga. Berikut merupakan antara tempat tempat yang perlu diberi perhatian:

 • Stereng
 • Pemegang pintu
 • Tombol gear atau tuil penukar gear
 • Semua butang
 • Skrin sentuh
 • Wiper
 • Tuil signal atau lampu signal belok
 • Perehat tangan pemandu dan penumpang
 • Pemegang dalam kabin
 • Pelaras kerusi

Tetapi, sebelum sembur tu, pastikan anda dah semak bahawa permukaan seperti papan pemuka, skrin sentuh dan kerusi kereta anda tiada masalah terhadap alkohol. Nanti menyesal tak sudah! Cecair sanitasi ini cepat kering dan meresap ke dalam. Tak perlu spray terlalu banyak, takut boleh memudaratkan permukaan.

sanitasi kereta secara DIY

4. Lap menggunakan kain bersih

Lepas sembur, mesti la kena lap! Oleh kerana cecair sanitasi ini cepat kering, anda disarankan untuk lap sejurus sahaja anda sembur. Gunakan kain yang berbeza bagi permukaan yang berbeza. Kalau boleh, jangan campur kain kerana kita masih tak tahu sama ada kereta kita bersih dari virus COVID-19 atau tidak!

sanitasi kereta secara DIY

5. Jemur

Bila kami kata jemur, tak perlu lah anda cabut kerusi dan stering untuk dijemur di bawah matahari. Cukup sekadar meletakkan kenderaan anda di bawah cahaya matahari selama 15-20 minit. Pastikan anda membuka kesemua pintu atau tingkap anda untuk membenarkan udara segar masuk ke dalam.

sanitasi kereta secara DIY

6. Pewangi kereta

Akhir sekali, jangan biarkan kereta anda berbau cecair sanitasi. Bukan semua cecair sanitasi berbau wangi. Pastikan anda menyembur cecair pewangi kereta sesudah selesai dengan semua proses diatas. Bau alkohol yang kuat boleh memeningkan kepala. Akhiri proses sanitasi tadi dengan langkah ini supaya kereta anda bebas daripada bau alkohol!

sanitasi kereta secara DIY

Kalau nak sanitasi bahagian luar pun boleh, tetapi utamakan bahagian dalam dahulu kerana bahagian tu lagi dekat dengan kita.  Mudah bukan? Untuk hasil yang lebih baik, lakukan proses ini setiap hari selepas menggunakkan kenderaan anda. Tambahan pula bagi anda yang ada anak kecil ataupun orang-orang tua. #KitaJagaKitaBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang