Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Pemberian Subsidi Minyak Diteruskan Kerajaan Malaysia

Berita Kereta

Pemberian Subsidi Minyak Diteruskan Kerajaan Malaysia

Kerajaan Malaysia akan terus memberikan subsidi semasa meskipun harga minyak dunia naik mendadak ekoran pergolakan antara Rusia dan Ukraine.  


Perkara ini disahkan oleh Pengarah Belanjawan Negara, Datuk Johan Mahmood Merican yang mengatakan kerajaan bakal terus melindungi rakyat daripada mengalami kesan inflasi yang mendadak selain mengambil kira keadaan ekonomi negara yang masih di peringkat awal pemulihan pasca COVID-19.

subsidi minyak

"Kerajaan mengekalkan dasar subsidi semasa untuk melindungi rakyat daripada kenaikan harga barangan dan gangguan kepada rantaian bekalan makanan, walaupun kos kepada subsidi itu meningkat secara mendadak," katanya.

Menurutnya, kesan pergolakan antara Rusia dan Ukraine mengakibatkan kenaikan harga minyak melebihi AS$100 setong, sedangkan Bajet 2022 yang disediakan kerajaan adalah atas unjuran atau andaian harga minyak sebanyak AS$67 setong.

Beliau berkata rakyat pada ketika ini masih dapat menikmati harga minyak RON95 pada kadar RM2.05 seliter, iaitu antara yang termurah jika dibandingkan dengan negara pengeluar minyak seperti Arab Saudi dan negara jiran yang perlu membayar lebih kurang dua kali ganda.

petronas,petron,subsidi minyak

Tambahnya, harga minyak tanpa subsidi kini sudah mencapai RM4.00 seliter dan kenaikan itu menyebabkan harga minyak sawit meningkat, namun kerajaan masih lagi menyediakan pek bersubsidi untuk satu kilogram pada harga RM2.50, sedangkan harga jika mengikut masa ini mencecah hampir RM10.

Selain subsidi minyak, Johan berkata kerajaan turut mengekalkan subsidi harga bagi ayam dan telur yang membabitkan kos lebih RM500 juta untuk tempoh empat bulan bagi menstabilkan harga dan mengawal kadar inflasi.

Pengarah Belanjawan Negara, Datuk Johan Mahmood Merican *Kredit foto: MOF

Pengarah Belanjawan Negara itu berpendapat bahawa Malaysia mungkin tidak akan mengalami impak lain yang ketara terhadap pergolakan yang berlaku di antara Rusia dan Ukraine kerana kedua-dua negara itu bukan rakan dagangan utama negara ini.

Terdahulu, Kementerian Kewangan Malaysia telah mengatakan bahawa mekanisme subsidi minyak akan dikaji semula agar dapat dilakukan dengan lebih bersasar selain menumpukan bantuan dan subsidi kepada golongan rentan serta mereka yang benar-benar memerlukannya.Berita Berkaitan

Higher RON Fuel Helps No Matter What

Higher RON Fuel Helps No Matter What

Rencana
Many people have reported that putting higher RON fuel than what your car is rated for makes no difference. We’d like to disagree, and here’s ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang