Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Subaru XV – Crossover dalam erti sebenar

Rencana

Subaru XV – Crossover dalam erti sebenar

Bagi segmen kenderaan SUV kompak dan crossover, terdapat pelbagai jenis model yang ditawarkan dan bersaing untuk meraih perhatian pasaran. Sebahagiannya juga menggunakan istilah 'crossover', tetapi merujuk hanya kepada pendekatan reka bentuk kenderaan terbabit, misalnya rekaan bumbung yang lebih rendah dan saiz keseluruhan yang lebih kompak berbanding SUV.

Untuk memahami secara ringkas dari mana datangnya istilah yang disebut crossover ini, anda boleh bayangkan hal ini; ia asalnya bertujuan untuk mengisi jurang antara kenderaan sedan biasa dan SUV saiz besar. Sebuah kenderaan yang dibangun menggunakan platform sebuah kereta dan digabungkan dengan adunan reka bentuk dan ciri-ciri sebuah SUV, yang antara lain turut dilengkapi dengan ketangkasan kendalian melalui penggunaan sistem pacuan empat roda.

Namun, model kenderaan yang membawa erti crossover yang sebegini sangat sedikit. Kebanyakannya hanya merujuk kepada aspek rekabentuk dan bukannya keupayaan kendalian yang tangkas. Dan, di sinilah terletaknya kelebihan Subaru XV.

Subaru XV tidak hanya membawa istilah crossover sekadar pada namanya; ia memiliki prestasi dan ketangkasan pemanduan yang memenuhi maksud istilah yang digelarkan padanya.

Pertama, ia dilengkapi oleh enjin boxer 2.0 liter yang memiliki tataletak yang berada di dalam kesimbangan simetrik (symmetrical layout) yang hampir sempurna. Ini memberi kelebihan kepada crossover ini untuk memperoleh keseimbangan optimum secara keseluruhannya yang membantu kenderaan ini untuk mencapai penghasilan kuasa terbaik.

Dalam masa sama memberi cengkaman yang padu serta memberikan kawalan sepenuhnya kepada pemandu untuk mengendalikannya, di dalam situasi dan permukaan yang kerap berubah-rubah; faktor kedua dan menjadi tunjang utama yang membezakan prestasi kedalian Subaru XV berbanding pesaingnya yang lain ialah ia turut dilengkapi dengan sistem Symmetrical All-Wheel Drive.

Sistem ini, yang mula diperkenalkan oleh Subaru sejak 1972. Sejak itu, ia dipekemas dan diuji berterusan, antaranya di dalam penglibatan Subaru di dalam dunia perlumbaan rali diperingkat antarabangsa melalui model-model ikonik seperti Impreza.

Ia adalah sistem pacuan empat roda yang akan memberikan kelebihan kendalian; lebih stabil dan memberikan maklum balas yang sangat baik dalam pemanduan, mengekalkan sentuhan antara empat roda dengan permukaan jalan sehabis baik pada setiap masa dan berguna dalam situasi-situasi kecemasan dan membolehkan pemandu kekal mengendalikan kenderaan dengan baik.

Di dalam segmen yang setara dengannya, Subaru XV memiliki kelebihan ini yang meletakkannya di dalam liga yang tersendiri. Tidak hanya praktikaliti yang ditawarkannya, malahan yang menjadi tunggak utama crossover ini adalah aspek pemanduan yang memberikan ruang kepada pemandu untuk menikmati sisi dan maklum balas yang sangat responsif dan bertenaga.

Jarang kenderaan-kenderaan lain mempertemukan aspek-aspek ini di dalam satu pakej seperti Subaru XV. Cubalah pandu ujinya sendiri untuk mengesahkan perkara ini. 

Ingin beli Subaru XV? Carilah di Carlist.myBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang