Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Pandu Uji: 2016 Subaru XV – Urban, agresif dan tangkas

Ulasan

Pandu Uji: 2016 Subaru XV – Urban, agresif dan tangkas

Untuk berlaku adil, di seluruh dunia ini tidak akan ada sebuah kenderaan yang paling sempurna dan lengkap yang mampu memenuhi setiap keperluan dan kehendak pemiliknya. Setiap model kenderaan dicipta di atas satu tujuan tertentu yang spesifik.

Apa yang boleh dilakukan oleh pengeluar kenderaan sesudah itu adalah dengan melakukan percubaan untuk menawarkan pakej sesebuah kenderaan terbabit dengan kaedah paling seimbang yang mungkin dapat dicapai; paling tidak pada tiga elemen ini – rekaan, prestasi dan praktikaliti.

Subaru XV tidak dapat dinafikan berhasil mempertemukan keseimbangan yang boleh dikatakan  sangat menjadi untuk tiga perkara yang dinyatakan ini. Ia cuba menampilkan tidak hanya rekabentuk unik crossover yang menawan, tetapi turut dilengkapi dengan ciri-ciri kejuruteraan yang meletakkannya selangkah di hadapan berbanding pesaing dalam kelompok kenderaan yang sama. Beberapa model lain yang boleh dibayangkan berada di dalam lingkungan yang hampir sama dengannya di dalam pasaran kini adalah seperti Mitsubishi ASX, Honda HR-V dan Mazda CX-3.

Ia membawa imej sebuah kenderaan yang cukup serasi dengan kemodenan, urban dan dalam masa sama sportif untuk aktiviti rekreasi. Tambahan pula, Subaru XV versi 2016 yang dipandu uji ini diberi nilai tambahan untuk meningkatkan penampilan, seperti kemasan pada lampu belakang yang transparen, ruang kabin yang lebih senyap, sistem suspensi yang diperkemas untuk memberikan keselesaan terbaik kepada penumpang serta sistem penghidup enjin tanpa kunci yang sedikit sebanyak menyuntik ciri elegan pada kenderaan ini.

Namun begitu, aspek pemanduan adalah taruhan terbesar yang ada pada Subaru XV yang menjadi kelebihan  utamanya mendahului pesaing lain. Terdapat beberapa faktor yang meletakkannya di depan; pertama enjin boxer 2.0 liter yang menjadi penjana kuasanya dan yang kedua, sistem pacuan semua roda Symmetrical All-Whell Drive yang membolehkannya dipandu dengan gaya yang lebih agresif tetapi selamat.

Memandu Subaru XV merupakan pengalaman yang tidak ingin disia-siakan. Dalam kalangan kenderaan crossover yang ada, model ini memiliki ketangkasan yang didambakan oleh sesetengah orang. Maklum balas yang diberikan, baik pada input stereng, penyaluran kuasa dari enjin ke roda, cengkaman pada tayar tidak kira pada permukaan apa pun serta pada pedal minyak dan brek semuanya berfungsi pada tahap kecekapan yang membolehkan anda untuk sentiasa berasa yakin di dalam perjalanan.

Dengan kedudukannya yang sedikit lebih tinggi berbanding kereta sedan biasa, Subaru XV mempunyai kelebihan juga pada aspek kelepasan permukaan (ground clearance). Ini memberikannya satu lagi kelebihan; untuk merentasi apa juga jenis permukaan yang menanti di sepanjang perjalanan, tentunya dalam situasi-situasi yang tidak keterlaluan atau terlampau ekstrim.

Sepanjang memandu unit pandu uji ini, masa banyak dihabiskan di laluan dalam bandar. Satu perkara yang disedar, ketika melanggar bonggol ataupun lubang-lubang yang bersepah di atas jalan raya Kuala Lumpur ini, impak daripada hentakan berkenaan tidak terlalu ketara dirasakan. Terima kasih kepada profil tayar Continental Contact MC5 yang tebal serta kemaskini pada sistem suspensi yang dilakukan, berhasil meningkatkan aspek keselesaan pada model ini.

Untuk menggambarkan karektor pemanduan mampu diberikan oleh Subaru XV, dan jika hanya satu perkataan sahaja diperlukan untuk menjelaskannya, perkataan itu ialah 'solid'. Sukar untuk menjelaskannya dengan lebih terperinci. Tetapi, jika anda ingin memahaminya, tak ada jalan pintas; pandu dan bezakan karektor dan maklum balas pemanduan pada Subaru XV ini dengan pesaing-pesaingnya sendiri. Hanya dengan cara itu anda akan dapat memahami dan menghargai setiap ciri yang ditawarkan oleh kenderaan crossover keluaran Subaru ini.

Dengan kemampuan pemanduannya, serta ketangkasan prestasi kendalian yang ditawarkan, penggunaan petrol pada model ini juga dirasakan berada pada tahap memuaskan, tentulah ia bergantung sepenuhnya kepada gaya pemanduan anda.

Ketika mencubanya tempoh hari, purata penggunaan petrol yang berjaya dicapai ialah 9.6 liter bagi setiap 100 kilometer. Dengan prestasi enjin 2.0 liter boxer miliknya, serta kendalian agresif yang kerap menjadi tumpuan dan cara memandu, angka ini boleh dikira sederhana dan berpatutan. Secara kasar jika berdasarkan jarak penggunaan petrol semasa dan bakinya, satu tangki penuh minyak mampu memberikan sekitar 400km hingga 450km jarak pemanduan, berdasarkan cara pemanduan berhemah.

Subaru XV berdiri di atas keunikan dan kelebihannya yang tersendiri. Untuk itu, tidak hairanlah ia mampu menjadi model keluaran pengeluar Jepun itu yang pertama diterima secara meluas oleh penggemarnya dan orang kebanyakan, serta menjadi model pertama pemasangan tempatan Subaru di Malaysia.

Spesifikasi Subaru XV

  • Enjin: 2.0 liter DOHC Subaru Boxer
  • Kuasa maksimum: 150PS @ 6,200rpm
  • Tork maksimum: 196Nm @ 4,200rpm
  • Transmisi: CVT Automatik
  • Ciri-ciri keselamatan: Penarafan 5 bintang Euro NCAP
  • Harga: RM134,005 (Subaru XV 2.0i)

Sempena sambutan Hari Raya ini, peraduan Book dan Menang anjuran Carlist.my akan menawarkan hadiah wang tunai sebanyak RM10,000 kepada seorang pembeli Subaru bertuah. Sila klik pautan berikut untuk maklumat lanjut.

Galeri: Pandu Uji: 2016 Subaru XVBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang