Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Toyota Dedah 16 Kenderaan BEV – Bakal Lancar 30 Model menjelang 2030

Berita Kereta

Toyota Dedah 16 Kenderaan BEV – Bakal Lancar 30 Model menjelang 2030

Toyota Motor Corporation (TMC) telah mendedahkan 16 konsep kenderaan elektrik (BEV) kepada umum di Tokyo baru-baru ini.


Seiring dengan pendedahan tersebut, Toyota turut mengumumkan pelaburan berjumlah 8.0 trilion yen (RM298 bilion) dalam menghasilkan kenderaan kurang-karbon serta kenderaan berteknologi karbon-neutral bermula tahun hadapan sehingga 2030.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

Separuh daripada dana pelaburan yang diberikan pada projek ini akan digunakan bagi tujuan penyelidikan dan pembangunan serta pembelanjaan modal bagi kenderaan BEV manakala separuh lagi dana tersebut akan didedikasikan kepada kenderaan hibrid seperti HEV, PHEV dan FCEV.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

16 kenderaan BEV baharu yang ditunjukkan pada umum merupakan antara 30 kenderaan BEV baharu yang dirancang TMC untuk dilancarkan bermula tahun hadapan sehingga 2030.  Ia meliputi barisan kereta yang komprehensif seperti kereta penumpang elektrik, SUV dan kenderaan komersial.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

Kesemua 16 kenderaan BEV yang dipamerkan di Tokyo merangkumi 5 kenderaan Toyota bZ (Beyond Zero), 7 kenderaan lifestyle termasuk kenderaan komersial serta 4 model Lexus.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

5 model kenderaan Toyota bZ merangkumi bZ4X yang bakal dilancarkan pada tahun hadapan, SUV bersaiz sederhana dengan rekaan era baharu BEV Toyota, SUV kompak untuk pasaran Eropah dan Jepun, mid-size sedan dan SUV bersaiz besar (3 baris tempat duduk).

toyota,lexus,BEV,EV,2030

Presiden TMC, Akio Toyoda mendedahkan bahawa Toyota mensasarkan sebanyak 3.5 juta kenderan BEV dalam setahun menjelang 2030. Ini menyaksikan peningkatan sebanyak 1.5 juta berbanding sasaran 2 juta unit jualan kenderaan BEV yang diumumkan pada Mei lalu.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

Daripada jumlah keseluruhan sasaran 3.5 juta unit kenderaan terjual itu, division mewah Toyota, Lexus disasarkan perlu menyumbang jualan sebanyak 1 juta unit melalui barisan model BEV di Amerika Utara, Eropah dan China.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

Toyoda berkata penawaran rangkaian barisan kereta elektrik yang lengkap bertujuan untuk memberikan pilihan yang lebih luas kepada pelanggan untuk membuat pilihan selain dapat mengurangkan emisi karbon. Lexus turut meletakkan sasaran untuk memiliki rangkaian model kereta BEV sepenuhnya menjelang 2035.

toyota,lexus,BEV,EV,2030

*Kredit foto: Noriaki MitsuhashiBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang