Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Kenderaan Singapura Isi RON95 - KPDNHEP Tingkatkan Pemantauan

所有资讯

Kenderaan Singapura Isi RON95 - KPDNHEP Tingkatkan Pemantauan

Pemilik stesen minyak di Johor bakal berdepan tindakan tegas jika didapati tidak memantau dan membenarkan kenderaan berpendaftaran asing yang menyalah guna petrol RON95 untuk diisi dalam kenderaan mereka.


Susulan pembukaan sempadan darat Malaysia-Singapura Jumaat lalu, rakyat republik itu akhirnya dapat memasuki negara ini menerusi Tambak Johor atau SecondLink di Tanjung Kupang, Iskandar Puteri.

Walau bagaimanapun, telah tular sebuah gambar yang menunjukkan kenderaan bernombor pendaftaran singapura mengisi minyak menggunakan nozel kuning (RON95). Tahukah anda bahawa kenderaan asing dilarang menggunakan petrol RON 95?

larangan menjual petrol 95 kepada warga asing,singapura

Larangan Penjualan Petrol RON95

Penjualan petroleum RON95 kepada kenderaan bernombor pendaftaran negara asing adalah melanggar Akta Kawalan Bekalan kerajaan. Petrol RON95 adalah bahan kawalan kerana diberi subsidi yang tinggi. Larangan ini sudah dilaksanakan sejak 1 Ogos 2010.

Menurut bekas Perdana Menteri, Najib Razak, Malaysia memberi subsidi RON95 sekitar RM1.70 bagi satu liter untuk rakyatnya, bukan rakyat asing. Jika warga asing isi 40 liter RON95 sahaja, kerajaan akan menanggung kerugian sebanyak RM68 wang rakyat kepada warga asing.

kenderaan singapura isi petrol ron95,petronas

“Harga petroleum RON95 Malaysia pada harga RM2.05 satu liter adalah ke-11 paling rendah dalam dunia lagi murah dari beberapa negara-negara pengeluar minyak besar dan negara teluk seperti Arab Saudi, Qatar, Bahrain, UAE, Jordan dan Oman.”

“RON97 yang dibenarkan dijual kepada warga asing pula dijual dengan harga RM3.91 satu liter di Malaysia. Namun masih jauh lebih murah berbanding harga S$3.02 (RM9.37) bagi RON95 dan S$3.51 (RM10.90) bagi RON97 di negara jiran sebab petrol dikenakan cukai yang tinggi,” tambahnya.

KPDNHEP tingkatkan pemantauan di stesen minyak,johor,singapura,ron95

KPDNHEP Tingkatkan Pemantauan

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pihaknya mengambil maklum mengenai gambar tular berkaitan kenderaan dengan nombor pendaftaran negara jiran mengisi petrol bersubsidi itu.

Tambahnya berkata, aktiviti penguatkuasaan yang lebih agresif juga akan dilaksanakan dengan pelancaran Op Pantau 2022 bagi memastikan bekalan barangan mencukupi dan dijual pada harga munasabah selain memastikan pematuhan yang tinggi oleh peniaga berikutan pembukaan sepenuhnya sektor ekonomi dan pintu sempadan negara bermula 1 April lalu.

warga singapura jack kereta untuk isi minyak,caltex,petron

KPDNHEP telah mengeluarkan arahan kepada semua syarikat minyak dan pengusaha stesen minyak yang bersempadan dengan Singapura bagi memastikan pematuhan larangan penjualan RON95 kepada semua kenderaan termasuk motosikal bernombor pendaftaran asing.

Selain itu, kementerian juga mengarahkan KPDNHEP negeri yang bersempadan dengan Singapura dan Thailand supaya mempergiatkan pemantauan serta mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang melanggar Akta Kawalan Bekalan 1961 (Akta 122) dan (Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974)," katanya.

warga singapura isi minyak ron95

Hukuman Terhadap Pemilik Stesen Minyak

Pemilik stesen minyak yang didapati gagal memantau penyalagunaan petrol RON95 boleh disiasat mengikut Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan (PPKB) 1974, Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961 yang membawa hukuman denda maksimum RM1,000,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Sementara bagi kesalahan kedua dan berikutnya denda maksimum RM3,000,000 atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya, manakala hukuman bagi syarikat, denda maksimum RM2,000,000 dan bagi kesalahan kedua serta berikutnya denda maksimum RM5,000,000.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序