Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Rakyat Malaysia Jalan Kaki 2.5 Kilometer Lintas Tambak Johor

Auto News

Rakyat Malaysia Jalan Kaki 2.5 Kilometer Lintas Tambak Johor

Pembukaan sempadan Malaysia-Singapura pada 1 April, 12.01 tengah malam telah menyaksikan ribuan rakyat Malaysia sanggup memilih untuk berjalan kaki dari Singapura ke Malaysia.


Ribuan rakyat Malaysia yang terkandas di Singapura sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula 18 Mac 2020 lalu akhirnya pulang ke Malaysia setelah Malaysia memasuki Fasa Peralihan ke Endemik.

Jalan kaki rentas negara,tambak johor,Singapura,Malaysia*Kredit foto: Harian Metro

Jalan Kaki Rentas Negara

Memandangkan pintu sempadan ditutup sebelum ini, kumpulan pertama dan terawal merentas sempadan darat itu merupakan rakyat Malaysia yang kebanyakannya bekerja di republik berkenaan dan sudah lama tidak pulang ke tanah air

Sebahagian daripada ribuan rakyat Malaysia itu berjalan kaki sejauh 2.5 kilometer melintasi Tambak Johor manakala yang lain menaiki basikal, motosikal serta kereta dari Woodlands Checkpoints ke Kompleks Kastam Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar.

Jalan kaki dari singapura ke malaysia,tambak johor,sempadan negara

Suasana sekitar Johor turut meriah dengan orang ramai yang berkumpul menunggu kepulangan ahli keluarga dari Singapura bersama percikan bunga api.

"Welcome back” dan "selamat kembali ke Malaysia”, antara kata-kata dilaungkan mereka yang berkumpul di R&F Mall berdekatan dengan Tambak Johor.

sempadan malaysia-singapura,rakyat malaysia pulang ke tanah air

Pembukaan Sempadan Malaysia-Singapura

Pergerakan orang ramai merentas sempadan bermula tepat jam 12 tengah malam itu dijangka berterusan, dengan gelombang paling ramai dijangkakan pada minggu pertama pembukaan sempadan itu.

Pernah disifatkan sebagai laluan darat tersibuk di dunia, Tambak Johor dan Lebuh Raya Linkedua yang sepi sepanjang pelaksanaan PKP kembali bernyawa setelah hampir 2 tahun.

Terdahulu, Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, terdapat kira-kira 400,000 rakyat Malaysia yang berulang alik dari Johor ke Singapura setiap hari sebelum pandemik COVID-19 bermula.

Kerajaan Johor menjangkakan hampir 400,000 orang bakal menggunakan laluan darat antara Malaysia dan Singapura melalui Tambak Johor dan Linkedua, pada minggu pertama pembukaan semula sempadan.

pengecualian tol di sempadan malaysia-singapura selama 7 hari,perdana menteri ismail sabri

Pengecualian Tol

Sebelum ini, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan tol percuma di sempadan Malaysia dan Singapura selama 7 hari dari April 1 hingga April 7 2022 di:

  • Plaza Tol Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bangunan Sultan Iskandar (Tambak Johor) 
  • Tanjung Kupang (Lebuh Raya Linkedua)

Tol percuma ini membabitkan perjalanan masuk dan keluar kedua-dua tol yang dinyatakan serta melibatkan semua jenis kenderaan.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now