Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Tol Percuma Malaysia - Singapura Dari April 1 - April 7

Auto News

Tol Percuma Malaysia - Singapura Dari April 1 - April 7

Tol percuma di antara Malaysia dan Singapura akan berlangsung selama 7 hari dari April 1 hingga April 7 2022. 


Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan tol percuma selama seminggu bermula esok di:

  • Plaza Tol Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bangunan Sultan Iskandar (Tambak Johor) dan
  • Tanjung Kupang (Lebuh Raya Linkedua)

Tambak johor,pengecualian tol,sempadan Malaysia-Singapura

Tol Percuma Malaysia - Singapura

Tol percuma ini membabitkan perjalanan masuk dan keluar menerusi kedua-dua plaza tol yang terlibat sepanjang tempoh itu.

Pengecualian tol ini melibatkan semua jenis kenderaan darat bagi memudah pergerakan rentas sempadan dengan Singapura selain untuk rakyat Malaysia dan pengguna menambah nilai atau memperbaharui kad Touch `n Go (TnG) dan Smart Tag.

tng,touch n go,plaza tol,smart tag,malaysia,singapura

Menurut Ismail Sabri, tol percuma tersebut adalah tambahan kepada pengecualian Caj Jalan (CJ) yang dikenakan kepada kenderaan persendirian pendaftaran Singapura apabila memasuki Malaysia melalui laluan darat di kedua-dua lokasi.

Keputusan kerajaan mengecualikan bayaran tol itu dibuat selepas mengambil kira penutupan sempadan Malaysia dan Singapura sejak dua tahun lalu selain memastikan kelancaran lalu lintas di kedua-dua plaza tol dengan pembukaan sempadan laluan darat berkenaan.

laluan darat,sempadan malaysiia-singapura,pengecualian tol

“PLUS menganggarkan sekurang-kurangnya 42,000 kenderaan akan memasuki Malaysia menerusi Tambak Johor dan Linkedua setiap hari dan tol percuma ini bakal memanfaatkan lebih 300,000 perjalanan rentas sempadan Malaysia-Singapura bagi pemilik kenderaan,” tambahnya.

Beliau memaklumkan PLUS dengan kerjasama Kerajaan Johor serta kementerian dan agensi berkaitan sedang giat mengadakan persiapan terakhir di plaza tol, kawasan rehat dan semua kemudahan awam yang disediakan di Lebuhraya PLUS bagi memastikan perjalanan yang lancar.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now