Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

MINI Electric 2021 Dilancarkan – Berharga RM 217k

所有资讯

MINI Electric 2021 Dilancarkan – Berharga RM 217k

MINI Electric telahpun diperkenalkan di Malaysia pada pertengahan bulan Ogos tahun lalu. Pada tahun lalu sahaja, sebanyak 30 kenderaan elektrik MINI berjaya dijual. Ini menunjukkan para pengguna semakin cenderung ke arah mobiliti elektro di dalam negara. Kini, MINI Malaysia telah memperkenalkan MINI Electric 2021 generasi terkini untuk pasaran negara ini.


MINI Electric 2021 ini hadir dengan reka bentuk yang lebih segar bagi melambangkan peralihan MINI ke generasi yang seterusnya sambil mengekalkan DNA MINI yang ikonik. Model baharu ini turut hadir dengan beberapa kelengkapan baharu sebagai standard.

MINI Electric,MINI Malaysia,2021,EV

Model ini menampilkan bampar hadapan baharu yang telah menggantikan lampu kabus dengan tirai udara untuk menaik taraf ciri aerodinamik. Jata ‘S’ baharu yang berwarna kuning dilihat menggantikan Jata E yang pernah digunakan sebelum ini. Komponen gril radiator yang berbentuk heksagon serta palang keselamatan terletak di bampar hadapan dengan rona yang sama seperti tubuh jentera ini menyerlahkan lagi sisi garang kereta ini.

Lampu hadapan LED Adaptif (Adaptive LED) dengan Fungsi Matriks (Matrix Functionality) kini ditawarkan dengan perumah dalaman yang berwarna hitam berglos tinggi. MINI Electric 2021 baharu juga menampilkan ketutup sisi moden yang turut merangkumi indikator LED serta sisipan khas ‘Electric’.

MINI Electric,MINI Malaysia,2021,EV

Di bahagian belakang, pintu but yang sebelum ini berwarna Vigorous Grey telah digantikan dengan warna hitam, manakala bampar belakang masih mengekalkan reka bentuk asal. MINI Elektrik 2021 baharu masih didatangkan dengan set roda 17 inci dalam dwitona MINI Electric Power Spoke serta tayar ‘run flat’.

MINI Electric,MINI Malaysia,2021,EV

MINI Electric dikuasakan oleh versi motor elektrik segerak berkuasa tinggi yang dibangunkan oleh BMW Group. Enjin elektrik gandar hadapan ini mampu menjana 184 HP, termasuk unit bateri 12 modul berbentuk T dengan kapasiti bersih berjumlah 28.9 kWj. MINI Electric baharu turut membawakan puncak tork bernilai 270 Nm yang sama seperti model terdahulu, dan ia mempunyai emisi karbon sifar, selain mengguna pakai 17.6 – 15.2 kWj bagi setiap jarak perjalanan berjumlah 100 km. Model ini mampu mencapai kelajuan tertinggi mencecah 150 km/j dan mempunyai jarak operasi sejauh 232 km (WLTP). MINI Electric baharu juga mampu membuat pecutan 0-100 km/j dalam masa 7.3 saat.

Jentera ini menawarkan pelbagai alternatif pengecasan, sama ada di rumah mahupun fasiliti pengecasan awam. Ketika mengecas di stesen pengecasan DC, MINI Electric baharu hanya memerlukan kira-kira 36 minit untuk dicas dari kapasiti bateri sifar sehingga 80%. MINI Wallbox Plus menawarkan pengecasan sehingga 80% dalam tempoh dua jam setengah, sama seperti di stesen pengecasan AC awam. Progres pengecasan MINI Electric boleh dilihat dari bahagian dalam komponen penutup titik pengecasan, di Kluster Instrumen Digital (Digital Instrument Cluster) atau melalui MINI App.

MINI Electric,MINI Malaysia,2021,EV

Di bahagian dalam, kereta ini menerima rekaan panel hitam yang baharu untuk panel instrumen sentral yang turut dicerminkan pada MINI Navigation System 8.8 inci yang mengandungi fungsi-fungsi seperti Servis Rencam (Concierge Services), di samping Telekhidmat (Teleservices), Servis Jarak Jauh (Remote Services), Panggilan Kecemasan Pintar (Intelligent Emergency Call), MINI Dalam Talian (MINI Online) dan Apple CarPlay. Kenderaan ini juga membawakan Papar Pandu MINI (MINI Head Up Display) dan Sistem Bunyi 360 watt dengan 12 pembesar suara oleh Harman Kardon.

Seperti generasi yang terdahulu, MINI Electric 2021 baharu juga dilengkapi dengan sistem Bantuan Memandu (Driving Assistant) sebagai standard. Pakej sistem bantuan memandu berasaskan kamera ini merangkumi info Had Kelajuan, berserta dengan fungsi bantuan lampu puncak digital. Sistem tersebut juga membawakan fungsi amaran pejalan kaki dan amaran kawalan penghampiran objek (approach control warning), lengkap dengan ciri pembrekan ringan (light city braking). MINI Electric baharu turut hadir dengan Bantuan Parkir (Park Assistant), Kawalan Jarak Parkir (Park Distance Control) hadapan dan belakang, serta Kawalan Luncur (Cruise Control) dengan fungsi pembrekan.

MINI Electric,MINI Malaysia,2021,EV

Sebuah fungsi baharu kini didatangkan sebagai standard bagi semua model-model MINI baharu, iaitu Amaran Pengeluaran Laluan (Lane Departure Warning) yang membantu pemandu mengekalkan haluan secara selamat pada kelajuan antara 70 dan 210 km/j. Untuk mencegah pemandu keluar dari laluan secara tidak sengaja, sistem tersebut akan meletakkan tanda pada pinggiran haluan dan menggera pemandu jika wujud risiko berlakunya penyimpangan dengan menggetarkan stereng.

Tawaran warna eksklusif untuk MINI Electric meliputi White Silver dengan Bumbung Hitam dan Aksen berwarna Energetic Yellow; British Racing Green dengan Bumbung Hitam dan Pelitup Cermin Sisi Hitam; serta Midnight Black dengan Bumbung Putih dan Aksen berwarna Energetic Yellow.

MINI Electric,MINI Malaysia,2021,EV

MINI Electric baharu berharga RM 217,470.73 ini hadir dengan Waranti Tanpa Had Perbatuan selama 4 Tahun oleh MINI, Waranti Bateri Voltan Tinggi 8 Tahun/ 100,000 KM dengan Servis Berjadual Percuma.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序