Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Toyota Dedah 4 Konsep Kereta Elektrik bZ (Beyond Zero) Baharu – Sedan, SUV Bersaiz Kompak, Sedarhana, Dan Besar

所有资讯

Toyota Dedah 4 Konsep Kereta Elektrik bZ (Beyond Zero) Baharu – Sedan, SUV Bersaiz Kompak, Sedarhana, Dan Besar

Toyota yang sebelum ini telah dikritik kerana tidak mengambil serius mengenai elektrifikasi dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah membuat kejutan dan memberhentikan tanggapan terbabit apabila pengeluar kereta itu mendedahkan 12 kereta elektrik baharu (BEV), yang dijangka bakal dilancarkan menjelang 2030.


toyota,BEV,bZ,beyond zero

Menurut Presiden Toyota Motor, Akio Toyoda Syarikat itu kini serius dalam menuju ke arah elektrifikasi dengan merancang untuk membahagikan strategi untuk jenama Toyota itu sendiri. Antaranya adalah SUV elektrik BZ4X yang dibangunkan dengan Subaru. Model tersebut telah memulakan sub-jenama "BZ," yang bermaksud "Beyond Zero." Sub-jenama ini akan menerima empat EV tambahan untuk mengiringi BZ4X.

toyota,BEV,bZ,beyond zero

Model pertama dalam rangkaian BZ yang bakal dikeluarkan ialah BZ4X, yang telah membuat debut sebelum ini yang akan dibina di Kilang Motomachi Toyota menjelang pelancarannya pada tahun hadapan. Model tersebut dibangunkan dengan kerjasama Subaru, disokong oleh platform e-TNGA dan menawarkan jarak sehingga 500 km.

toyota,BEV,bZ,beyond zero,e-tnga

Barisan penuh model Beyond Zero ini merangkumi crossover kompak, SUV kompak, sedan serta SUV bersaiz besar. Walau bagaimanapun pada waktu ini, kenderaan tersebut hanyalah sebuah konsep buat masa ini ekoran tingkapnya yang gelap untuk menyembunyikan bahagian dalaman sebenar.

toyota,BEV,bZ,beyond zero

Selain daripada BZ4X, Toyota turut memperkenalkan model sedan yang dibanggil sebagai bZ SDN. Model ini merupakan model sedan 4 pintu yang dikatakan mampu memenuhi jangkaan pelanggan sebagai kereta pertama yang mempunyai konsep rekaan yang menarik.

toyota,BEV,bZ,beyond zero

Selain daripada model sedan, Toyota turut memperkenalkan konsep kenderaan SUV pelbagai saiz dibawah rangkaian lencana bZ mereka. Kereta berwarna merah ini dikenali sebagai bZ Small Crossover yang dibina khas sebagai kereta bersaiz kecil yang disasarkan pada pasaran Jepun dan Eropah. Jadi sebarang penambahan pada bateri untuk menambah jarak perjalanan dilihat sebagai kurang berbaloi dan akan menjadikan ia lebih mahal.

toyota,BEV,bZ,beyond zero

Bagi konsep mid-size SUV pula, ia diberi nama sebagai bZ Compact SUV yang dikatakan bakal mencabar kredibiliti Tesla Model Y. bZ Compact SUV ini juga dikatakan hadir dengan rekaan era baharu kenderaan BEV Toyota.

toyota,BEV,bZ,beyond zero

Bagi model SUV bersaiz besar pula, ia bakal disasarkan pada golongan berkeluarga memandangkan SUV BEV itu bakal hadir dengan 3 baris tempat duduk, menjadikan ia pilihan paling sesuai bagi golongan berkeluarga besar.

toyota,BEV,bZ,beyond zero,bZ4X

Sekali pandang, terdapat sedikit persamaan pada konsep dan rupa luaran bagi model bZ SDN dan kesemua model bZ SUV dengan model bZ4X. Bukan itu sahaja, Toyoda turut mengumumkan bahawa pengeluaran kesemua model di bawah lencana bZ ini akan dihasilkan secara besar-besaran bagi memastikan ia dapat dijual dengan harga yang lebih mampu milik untuk semua.

Meskipun tiada tarikh tetap mengenai pelancaran kesemua model ini selain model bZ4X yang bakal dilancarkan pada tahun hadapan, namun kesemua model ini tetap akan muncul di pasaran dunia menjelang tahun 2030 nanti.

toyota,BEV,bZ,beyond zero

Antara kesemua jenis konsep bZ yang dipertontonkan, yang mana satu agak-agaknya akan membuat kemunculan pertama di pasaran negara ini?

*Kredit foto: Noriaki Mitsuhashi相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序