Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

2021 Isuzu D-Max Generasi Ketiga Bakal Dilancarkan Di Malaysia Pada Tahun Ini

Berita Kereta

2021 Isuzu D-Max Generasi Ketiga Bakal Dilancarkan Di Malaysia Pada Tahun Ini

Ada sesiapa yang ternanti-nanti Isuzu D-MAX 2020 (generasi ketiga) di negara ini? Jangan risau kerana ia bakal tiba di pasaran negara ini tidak lama lagi!


Walaupun D-Max generasi ketiga ni dah dilancarkan di Thailand pada tahun lepas, namun ianya masih belum terdapat di pasaran negara ini. Tambahan pula, pihak Isuzu sendiri ada bagitahu yang mereka ingin melancarkan model ini secara berperingkat mengikut negara. Ketika ini, hanya D-Max generasi kedua yang boleh didapati di negara ini.

isuzu D-Max 2020, Black

Sebenarnya agak lambat juga D-Max generasi ketiga ini nak masuk pasaran Malaysia. Mana tidaknya, model D-Max generasi kedua (2019) pun baru sahaja dilancarkan di negara ini pada September tahun lalu. Pasaran negara ini menerima model D-Max generasi kedua sedikit lambat kerana Isuzu memerlukan sedikit masa untuk mengubah suai enjin 1.9 liter Ddi turbodiesel untuk disesuaikan dengan bahan api gred-rendah di pasaran kita.

Bila dari generasi kedua naik ke generasi ketiga, mesti anda jangkakan banyak perubahan kan? Jangan risau! Isuzu D-Max 2021 menampilkan banyak perbezaan berbanding model sebelumnya. Contoh paling ketara semestinya rupa bentuk serta wajahnya yang kelihatan lebih garang dan moden dengan penggunaan gril hadapan yang lebih besar berbanding model generasi kedua.

Isuzu D-Max, lampu utama LED, DRL, Lampu Kabus

Di bahagian depan, D-Max tampil dengan lampu utama dengan teknologi bi-LED yang lebih kecil dan agresif. Lampu utama tersebut turut ditemani dengan lampu kabus, lampu signal serta DRL di wajah depannya.

Isuzu D-Max 2020, aerodinamik

Kalau tengok daripada sudut sisi model generasi ketiga ini, kawasan lekuk pada empat bahagian tayar model ini turut lebih kecil dan rata berbanding model sebelumnya. Difahamkan, profil sisi itu membantu memberikan aspek aerodinamik yang lebih baik. Tak percaya? Benda ini sudah pun diuji di terowong angin milik Institut Kajian Teknikal Keretapi Japan Railway (JR). Bagi mengurangkan kesan angin di bahagian bawah kereta, model ini kini menggunakan pelindung di bahagian bawah.

lampu belakang isuzu d-max 2020, LED

Sementara itu, rupa bentuk lampu belakang LED D-Max generasi ketiga ini turut ditukar ke bentuk yang lebih garang, moden dan agresif. Bahagian bumper belakang turut diserasikan terus bersama truck bed di samping menawarkan rim aloi 18 inci sebagai pilihan. Jika nak dibandingkan dengan model yang lama, rekaan rupa hadapan dan belakang D-Max baharu ini kelihatan mampu membuatkan orang sekeliling menoleh.

Interior Isuzu D-max 2020, Infotainment,stereng,panel instrumen

Bahagian dalaman menerima banyak pembaharuan dimana papan pemuka kini direka dengan bentuk seni bersegi dan moden sambil ditemani oleh paparan infotainment 9 inci dengan kepadanan Apple CarPlay dan Android Auto. Bagi varian tertentu, material soft touch digunakan pada bahagan atas papan pemuka. Bukan itu sahaja, jentera baharu ini bakal hadir dengan lapan buah pembesar suara.

Isuzu D-max 2020, Euro NCAP,

Ciri keselamatan D-Max ini pun bukan calang-calang. Isuzu D-Max generasi ketiga ini telah mendapat pengiktirafan 5 bintang daripada EURO NCAP! Trak ini hadir dengan sistem ADAS (Advanced Driver Assist Systems) yang banyak membantu menaikkan taraf keselamatan bagi segmen kenderaan pikap.

Kamera stereo,ciri keselamatan,EURO NCAP,Isuzu D-Max 2020

Kamera stereo hadapan serta radar belakang yang hadir pada model ini turut menambah ciri ciri keselamatan lain seperti:

 • Brek Kecemasan Autonomi
 • Amaran Perlanggaran Depan
 • Amaran Keluar Lorong
 • Pencegahan Keluar Lorong
 • Bantuan Simpan Lorong
 • Penjagaan Lorong Kecemasan
 • Brek Pelbagai Pelanggaran
 • Monitor Titik Buta
 • Makluman Lalu Lintas Belakang
 • Pengenalan Tanda Lalu Lintas
 • Pembatas Kelajuan Pintar
 • Lampu Tinggi Automatik
 • Kawalan Pelayaran Adaptif
 • Mitigasi Kesalahan Aplikasi Pedal

Dimensi D-Max 2021 (Generasi Ketiga)

Isuzu D-Max 2020, Malaysia

 • Panjang: 5,265 mm (30 mm lebih pendek berbanding generasi kedua)
 • Lebar: 1,870 mm (10 mm lebih lebar)
 • Tinggi: 1,790 mm (5 mm lebih rendah)
 • Jarak Roda: 3,125 mm (30 mm lebih panjang)

Isuzu D-Max 2020, besi high tensile, teguh

Bahagian badan model terbaru ini juga lebih teguh dengan penggunaan besi high tensile pada bahagian tertentu. Secara keseluruhan, ia telah menyumbang sekitar 20% peningkatan daya tahan jentera serta kawasan bumbung. Bahagian suspension yang telah ditambah baik menjadikan D-Max baharu ini lebih stabil dan mudah dikendalikan. Jarak meredah air pula sebanyak 800 mm.

enjin Isuzu D-Max 2020, 3.0L DDi Blue Power Gen 2, 1.9L DDi Blue Power Gen 2

Isuzu D-Max menawarkan dua jenis enjin iaitu 1.9 liter dan 3.0 liter empat-silinder turbodiesel. Enjin 1.9L atau RZ4E-TC berkenaan menghasilkan 150 PS pada 3,600 rpm dan 350 Nm tork dari 1,800 hingga 2,600 rpm dengan gandingan kotak gear yang optimum untuk mendapatkan pecutan yang lebih baik.

Sementara itu, enjin 3.0 liter 4JJ3-TCX turut banyak menerima peningkatan antaranya kebuk pembakaran yang dibentuk semula, penyuntik bertekanan tinggi, selaput ala berlian pada pin piston serta pengecas turbo pemboleh ubah geometri elektronik yang menghasilkan 190 PS dan 450 Nm – naik 13 PS dan 70 Nm berbanding unit 4JJ1-TCX pada model generasi keduanya.

Isuzu D-Max 2020

Isuzu D-Max 2021 ini memang menarik. Kalau di Thailand, jentera ini ditawarkan dalam pelbagai varian dengan harga bermula antara 510,000 baht (RM70,200) hingga 1,164,000 baht (RM160,300). Adakah anda rasa harganya akan lebih murah ketika dilancarkan di negara ini kelak?

Sebagai generasi ketiga D-Max, model baharu ini dilihat jelas jauh lebih baik daripada sebelumnya, malah mungkin model terbaik berbanding lawannya buat masa kini. Apa kata anda?Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang