Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

2023 Honda Civic Type R Diuji Di Litar Suzuka – Bakal Debut Tahun Depan

Berita Kereta

2023 Honda Civic Type R Diuji Di Litar Suzuka – Bakal Debut Tahun Depan

Honda telah mendedahkan beberapa imej 2023 Honda Civic Type R yang dibaluti celoreng sedang diuji di litar Suzuka sambil ditemani Civic Type R terdahulu, FK8 ketam.


2023 Honda Civic Type R

Memandangkan keseluruhan kereta itu masih dibaluti celoreng, terdapat beberapa perbezaan gaya yang boleh membezakan hot-hatch ini dengan versi standard generasi ke 11 Honda Civic. Bahagian hadapannya menerima gril yang lebih besar bagi membenarkan lebih banyak udara masuk ke bahagian enjin.

2023 Honda Civic Type R

Terdapat skirt sisi pada kedua-dua bahagian tepi kereta ini manakala bahagian belakangnya dilengkapi dengan spoiler yang tinggi bersama ekzos trio ikonik dari model Type R. Penggunaan rim baharu menambah rasa yang secukupnya pada exterior Civic Type R ini.

2023 Honda Civic Type R

Gambar yang dikeluarkan turut menampakkan bahawa terdapat perubahan pada jarak kelegaan kereta dengan tanah. Ini menandakan Honda sedang menguji sistem suspensi Civic berkenaan di litar Suzuka.

2023 Honda Civic Type R

Walau bagaimanapun, Honda masih lagi tidak mendedahkan bahagian dalaman hot-hatch ini kepada umum. Namun melalui beberapa gambar yang tersebar, bahagian dalamannya tidak banyak beza dengan Civic biasa. Yang baru hanyalah kerusi bucket untuk barisan tempat duduk hadapan, tuil gear aluminium dan jahitan berwarna merah.

2023 Honda Civic Type R

Sama seperti interior, bahagian enjin yang bakal memberi melodi kepada tiga buah ekzos Civic Type R ini masih tidak diketahui. Mungkin ia akan terus menggunakan enjin yang sama seperti Type R sedia ada yang telah dipertingkatkan. Enjin sedia ada ini merupakan enjin 2.0 liter 4 silinder VTEC turbo (K20C1) yang menghasilkan 310 PS dan 400 Nm.

2023 Honda Civic Type R

Ia juga dijangka akan terus dikekalkan sebagai kenderaan FWD sebagai standard memandangkan langsung tiada berita mengenai rancangan Honda untuk menukar pacuan rodanya ke RWD mahupun AWD dalam masa terdekat.

2023 Honda Civic Type R

Civic Type R ini bakal ditawarkan dalam transmisi manual 6 kelajuan meskipun ada beberapa dakwaan bahawa ia bakal juga ditawarkan dalam transmisi automatik.

2023 Honda Civic Type R

Honda Civic Type R 2023 ini bakal dilancarkan pada tahun hadapan dan penjualannya dijangka akan bermula pada 2023 nanti.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang