Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Sistem Ekzos Kereta Anda Mungkin Bocor? Kenali 5 Tanda Ini

Car Owners' Guides

Sistem Ekzos Kereta Anda Mungkin Bocor? Kenali 5 Tanda Ini

Jika anda tidak mengambil berat tentang penjagaan ekzos kereta (seperti penulis), kemungkinan sistem ekzos kereta boleh bocor, rosak atau bermasalah. 


Sistem ekzos kereta direka untuk memastikan pelepasan bahan kimia berbahaya yang dihasilkan oleh kereta berada pada tahap yang selamat. Ini bertujuan memastikan jumlah pengeluaran gas mengikut standard ditetapkan sesebuah negara yang mana ia seharusnya kurang membahayakan manusia dan alam sekitar.  

Kebocoran sistem ekzos boleh menjejaskan kesihatan dan membahayakan nyawa pemandu dan penumpang sekiranya dihidu secara berterusan sepanjang pemanduan.  

Di sini kami senaraikan 5 tanda sistem ekzos kereta anda mungkin mengalami masalah kebocoran.  

1. Bunyi ekzos semakin kuat  

Kereta yang mengalami kebocoran ekzos biasanya akan menghasilkan bunyi yang kuat terutamanya semasa memecut. Lazimnya, bunyi yang terhasil berbeza mengikut saiz kebocoran - biasanya kebocoran kecil menghasilkan bunyi seperti siulan atau angin, manakala kebocoran besar menghasilkan bunyi yang lebih kuat seperti bunyi enjin motobot. 

Biasanya, bunyi ini terhasil lebih kuat semasa enjin dalam keadaan sejuk atau semasa anda memecut kenderaan. Berdasarkan bunyi biasa kereta anda, sekiranya anda terdengar bunyi yang berbeza, segeralah bawa kereta anda untuk diperiksa di bengkel. Tidak semua bunyi menandakan sistem ekzos mengalami masalah jadi lebih baik terus diperiksa sebelum menjadi lebih parah nanti. 

2. Terhidu bau asap  

Jika sistem ekzos mengalami kebocoran, ia akan menghasilkan bau yang menyengat hidung macam bau diesel atau petrol terbakar. Bau ini adalah gas karbon dioksida (CO2) yang akan memasuki ruangan kabin kereta dan boleh mendatangkan bahaya jika dihidu secara berterusan.  

Namun, yang paling bahaya ialah jika ekzos mengalami kebocoran gas karbon monoksida (CO) kerana gas ini tidak berwarna dan tidak berbau, tapi ia beracun!  

Disebabkan itulah anda tidak dibenarkan untuk tidur dalam kereta dengan menghidupkan enjin, kerana pengumpulan CO dalam ruang kabin boleh menurunkan paras oksigen dalam kenderaan, sekaligus boleh mengakibatkan sudden death atau mati lemas.  

3. Gegaran pada pedal minyak  

Gegaran pedal minyak boleh berlaku walaupun ada kebocoran kecil. Gegaran itu pula berkadar langsung dengan saiz kebocoran paip ekzos. Semakin besar saiz bocor, maka semakin teruk pedal minyak bergegar. 

Penulis sendiri mengalami simptom ini dan apabila dibiarkan, gegaran itu dirasai sampai ke bahagian stereng dan lantai kereta. Gegaran dan bunyi yang terhasil seakan kereta nak roboh! Semuanya berpunca akibat paip ekzos bocor.  

4. Kuasa pecutan berkurangan  

Jika berlaku kebocoran dalam sistem ekzos, ia secara tidak langsung akan menyebabkan prestasi enjin merosot. Apabila enjin mula kehilangan kuasa, ini akan mengurangkan kuasa pecutan kereta anda. Bila nak memecut, rasa seperti tidak ‘lepas’ walau sudah tekan pedal minyak sehingga ke lantai!

5. Penggunaan bahan api meningkat  

Apabila kita menekan pedal minyak dengan lebih kuat akibat kuasa pecutan yang semakin lemah, ia sekaligus telah meningkatkan penggunaan bahan api untuk memberikan tenaga yang diperlukan kenderaan.  

Hasilnya, penggunaan petrol kereta anda akan semakin banyak terbakar melebihi kadar biasa sebelum berlakunya kebocoran pada ekzos. Jangan salahkan kereta anda kuat makan minyak yer, sebaiknya hantar ke bengkel untuk pemeriksaan lanjut.  

Beri perhatian dan ambil peduli sekiranya terdapat sebarang perbezaan ketika memandu kereta anda. Yang penting, jangan abaikan tanda-tanda di atas kerana masalah kebocoran yang kecil boleh menjadi lebih parah apabila dibiarkan. 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now