Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

FIA Batal Grand Prix Rusia, F1 Bakal Kembali Ke Litar Sepang? – Ini Jawapan SIC

Berita Kereta

FIA Batal Grand Prix Rusia, F1 Bakal Kembali Ke Litar Sepang? – Ini Jawapan SIC

Akaun Twitter milik Litar Antarabangsa Sepang (SIC) tular pada hujung minggu lalu setelah mengeluarkan beberapa petanda bahawa perlumbaan Formula 1 bakal kembali ke negara ini. Persoalannya, betul ke bohong?


Dalam 3 ciapan yang dibuat melalui akaun Twitter tersebut, SIC seolah-olah menggambarkan bahawa SIC kemungkinan bakal kembali menganjurkan perlumbaan F1 bagi menggantikan pusingan GP Rusia yang telah dibatalkan oleh FIA.

Litar antarabangsa sepang,SIC,formula one,f1

Bagi mereka yang terlepas, perlumbaan F1 GP Rusia telah dibatalkan bagi membantah tindakan negara berkenaan yang melancarkan perang terhadap Ukraine baru-baru ini. Oleh itu, Litar Antarabangsa Sepang telah disebut-sebut oleh pengguna Twitter sebagai pengganti yang paling sesuai untuk menggantikan litar Sochi di Rusia pada musim ini.

F1,SIC,Litar Antarabangsa Sepang,Malaysia,formula one

Tidak cukup dengan itu, ada juga sebuah media tempatan yang mendakwa pihak pengurusan Litar Antarabangsa Sepang telah mengadakan mesyuarat tergempar dengan beberapa pihak mengenai kemungkinan F1 kembali. Sejauh mana kebenaran ini?

Walau bagaimanapun, berdasarkan laporan terbaru daripada media tempatan, ciapan yang dibuat oleh akaun SIC di Twitter hanyalah sebagai satu usikan daripada pasukan media sosial SIC sahaja, bukanlah perancangan sebenar mereka.

Formula one,F1,SIC,Litar Antarabangsa Sepang,Malaysia

SIC tiada perancangan untuk menganjurkan semula perlumbaan F1 selepas kontrak perlumbaan itu tidak diperbaharui sejak tahun 2018 kerana kos penganjuran yang lebih tinggi berbanding MotoGP di samping pulangan yang rendah bagi negara Malaysia.

Pada tahun 1999, hanya 16 negara terlibat dalam menganjurkan perlumbaan F1, termasuk dua negara Asia. Tetapi pada 2017 lalu, jumlah berkenaan telah meningkat kepada 21 buah negara, dan ini menyumbang kepada penurunan pulangan penganjurannya.

CEO SIC,Azhan Shafriman Hanif,formulal one,f1

Walaupun masih tiada rancangan, namun CEO SIC Azhan Shafriman Hanif berkata penganjuran semula perlumbaan F1 di Litar Sepang bukanlah perkara yang mustahil untuk berlaku di masa hadapan kerana ia bergantung pada kelulusan daripada kerajaan Malaysia.

Formula one,F1,SIC,Litar Antarabangsa Sepang,Malaysia

Pada tahun lalu, Azhan berkata membawa pulang F1 ke Malaysia bukanlah kepentingan utama SIC buat masa ini, namun sekiranya peluang serta tawaran yang diterima itu menarik, beliau akan menyokong idea tersebut dalam memasarkan Malaysia sebagai tempat tumpuan pelancong.

kalendar,2022,litar antarabangsa sepang,sic,motogp

Meskipun tiada lagi perlumbaan F1 di Malaysia buat masa ini, namun perlumbaan MotoGP di Malaysia tetap akan berlangsung pada Oktober tahun ini berdasarkan kalendar SIC. Sebagai rakyat Malaysia, adakah anda rasa SIC perlu menganjurkan semula perlumbaan berprestij itu di negara ini?Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang