Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

MotoGP Diteruskan Hingga 2024 – Petronas Jadi Penaja Utama

Berita Kereta

MotoGP Diteruskan Hingga 2024 – Petronas Jadi Penaja Utama

Perlumbaan motosikal Kejuaraan Dunia Grand Prix (MotoGP) diteruskan sehingga 2024 dengan Petronas sebagai penaja utama di Litar Antarabangsa Sepang (SIC). Bagaimana pula dengan Formula 1?


Meskipun ketika ini kontrak itu hanya kekal hingga 2024, namun pemegang hak MotoGP, Dorna Sports mengatakan bahawa semua pihak yang terlibat telah mengadakan perbincangan untuk melanjutkan lagi kontrak MotoGP ini sehingga 2026.

litar antarabangsa sepang,SIC,MotoGP,Grand Prix Petronas Malaysia

Sepang International Circuit yang mempunyai dua laluan lurus yang panjang, gabungan selekoh berbeza serta tempat duduk grandstand utama yang menarik membuatkan litar ini menjadi salah satu litar kegemaran peminat serta pelumba sejak tahun 1999 lagi.

Sebelum ini, litar Sepang terbabit telah mementaskan sebanyak 20 perlumbaan MotoGP namun perlumbaan pada tahun 2020 dan 2021 telah dibatalkan ekoran pandemic COVID-19.

MotoGP,Litar Antarabangsa Sepang,SIC,Grand Prix Malaysia,

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Dorna Sports, Carmelo Ezpeleta berkata Malaysia merupakan salah satu pasaran penting bagi MotoGP kerana ia bukan sahaja memenuhi keghairahan penonton di grandstand, namun ia turut memberi keseronokan pada para pelumba.  

Tambah beliau, ujian pra musim yang dijalankan di Sepang sebelum ini telah membuatkan mereka lebih bersemangat untuk kembali berlumba di negara ini.

Petronas Grand Prix of Malaysia 2022,MotoGP,Litar Antarabangsa Sepang

Petronas Sebagai Penaja Utama

Carmelo turut berbangga kerana dapat menjalinkan kerjasama dengan Petronas, jenama yang popular dengan kecemerlangan serta kejayaan selain menjadi duta Malaysia di mata dunia.

Baginya, tiada yang lebih baik untuk menjadi penaja utama MotoGP di Malaysia selain Petronas, satu nama yang bukan asing lagi dalam sukan permotoran.

Oleh kerana Petronas menjadi penaja utama MotoGP di Malaysia, Dorna Sports memaklumkan bahawa pusingan perlumbaan di Malaysia akan dikenali sebagai Grand Prix Petronas Malaysia mulai tahun ini.

Valentino Rossi,Petronas,MotoGP,Litar Antarabangsa Sepang

Menurut Pengurus Besar Kanan Komunikasi Strategik Kumpulan Petronas, Datin Anita Azrina Abdul Aziz Petronas amat berbesar hati untuk menaja gelaran bagi GP Malaysia yang dianggap sebagai salah satu acara sukan utama di Malaysia dan Asia

Tambahnya, penajaan ini memberikan peluang kepada Petronas untuk berhubung dengan peminat sukan permotoran ini selain mempamerkan jenama serta produk milik Petronas kepada mereka.

Formula 1,f1,CEO SIC,Azhan Shafriman Hanif,Litar Antarabangsa Sepang

Formula 1 Bakal Kembali Ke Sepang?

Sementara itu, SIC tiada perancangan untuk menganjurkan semula perlumbaan F1 selepas kontrak perlumbaan itu tidak diperbaharui sejak tahun 2018 kerana kos penganjuran yang lebih tinggi berbanding MotoGP di samping pulangan yang rendah bagi negara Malaysia.

Pada tahun 1999, hanya 16 negara terlibat dalam menganjurkan perlumbaan F1, termasuk dua negara Asia. Tetapi pada 2017 lalu, jumlah berkenaan telah meningkat kepada 21 buah negara, dan ini menyumbang kepada penurunan pulangan penganjurannya.

Walaupun masih tiada rancangan, namun CEO SIC, Azhan Shafriman Hanif berkata penganjuran semula perlumbaan F1 di Litar Sepang bukanlah perkara yang mustahil untuk berlaku di masa hadapan kerana ia bergantung pada kelulusan daripada kerajaan Malaysia.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang