Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

JPJ Lancar Ops Sedar - Kesan Kenderaan Tiada Insuran

Berita Kereta

JPJ Lancar Ops Sedar - Kesan Kenderaan Tiada Insuran

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sudah memulakan Ops Sedar di seluruh negara bagi memantau pemilik kenderaan yang masih gagal memiliki perlindungan insuran kenderaan.  


Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim, berkata tindakan pemantauan dan penguatkuasaan melalui sekatan jalan raya akan dibuat di beberapa lokasi terpilih, lapor Berita Harian.  

Katanya, ia berikutan masih ramai yang gagal memiliki perlindungan insuran kenderaan. 

“Pada amnya, pengguna jalan raya yang tidak memiliki pelindungan insuran akan menimbulkan kesulitan kepada pemilik kenderaan itu sendiri sekiranya berlaku sebarang bentuk kemalangan semasa menggunakan kenderaan masing-masing di jalan raya”.  

Menurutnya lagi, pihak jabatan juga ingin menyarankan supaya semua pengguna jalan raya mengambil inisiatif untuk tidak menunggu saat akhir bagi memperbaharui Cukai Jalan (LKM) dan Lesen Memandu (LMM) mereka. 

September lalu, Kementerian Pengangkutan telah melanjutkan tempoh untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu yang tamat tempoh sah hingga 31 Disember ini.  

Pelanjutan ini berikutan negara dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada awal tahun ini, yang turut menutup sebahagian besar organisasi kerajaan termasuk JPJ.  

Menterinya, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong, berkata mana-mana pemilik cukai jalan dan lesen memandu yang sudah tamat tempoh sah, tidak akan dikenakan tindakan penguatkuasaan serta pematuhan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM)

Namun bagi melindungi pemandu dan pengguna jalan raya yang lain, katanya, pemilik cukai jalan tamat tempoh sah masih perlu memastikan kenderaan berkenaan dilindungi insurans yang sah. 

Sehubungan itu, JPJ juga akan menyediakan kemudahan Mobile JPJ, untuk tujuan pembaharuan LKM dan LMM secara terus ketika Ops Sedar dijalankan.  

Dah boleh check yer road tax, insuran kereta dan lesen memandu masing-masing, jangan sampai duit melayang kena bayar saman JPJ! 

*Kredit semua foto: Harian Metro Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang