Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Sistem e-Testing JPJ Jalani Pembuktian Konsep – Laporan Dibentang Pada Hujung Mac

Berita Kereta

Sistem e-Testing JPJ Jalani Pembuktian Konsep – Laporan Dibentang Pada Hujung Mac

Sistem e-Testing bagi pengambilan ujian lesen kenderaan kini sedang dalam proses pembuktian konsep (POC) bagi memastikan pelaksanaannya menepati dan mematuhi peruntukan undang-undang.


Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Henry Sum Agong berkata kementeriannya serta JPJ telah menubuhkan Jawatankuasa Teknikal Projek e-Testing dan sebanyak empat buah syarikat telah memohon serta diberikan kelulusan menjalankan POC itu.

henry sum agong*Kredit foto: Bernama

Ketika ini, Jawatankuasa Teknikal sedang menilai sistem yang dibangunkan oleh syarikat-syarikat berkenaan dan laporan penuh penilaian POC itu dijangka dapat dibentangkan ke Kementerian Pengangkutan pada hujung bulan Mac 2022.

Syarikat yang berjaya dalam fasa penilaian POC ini akan ditawarkan untuk melaksanakan projek rintis bagi tempoh tertentu sebelum sistem tersebut diperkenalkan secara berperingkat di institut memandu di seluruh negara.

e-testing JPJ

Henry menambah, sistem e-Testing ini perlu melalui POC sebelum ke peringkat ujian konsep kerana konsep baharu ini perlu diteliti dengan baik sebelum dilaksanakan kerana ia melibatkan masyarakat umum. Beliau tidak mahu ada sebarang masalah timbul apabila sistem ini diterima pakai oleh umum kelak.

Timbul persoalan sama ada adakah pelaksanaan e-Testing atau ujian memandu tanpa pegawai di sisi ini merupakan jalan terbaik, Henry berkata ia bergantung pada proses POC yang sedang djalankan. Selepas proses POC tamat, sistem ini akan dilaksanakan mengikut konsep terbaik untuk kegunaan masyarakat.

e-testing JPJ

Pada Januari lalu, media telah melaporkan bahawa JPJ akan melaksanakan sistem pengujian lesen memandu secara automasi atau 'e-Testing' di seluruh negara mulai April ini.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim berkata sistem 'e-Testing' ini bertujuan meningkatkan integriti dan kebolehpercayaan masyarakat terhadap sistem pengujian lesen memandu yang diadakan secara elektronik.

e-testing JPJ

Menerusi sistem e-Testing, pegawai penguji JPJ akan memantau dari bilik kawalan sahaja, manakala calon yang diuji berada bersendirian dalam kereta. Segala arahan atau kesalahan yang dilakukan oleh calon terbabit akan dipantau serta ditegur melalui bilik kawalan khas yang disediakan di Institut Memandu terbabit.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang