Tun M: Kebolehan Tidak Bergantung Kepada Umur, Termasuk Memandu Kereta

Auto News

Tun M: Kebolehan Tidak Bergantung Kepada Umur, Termasuk Memandu Kereta

"Deria penglihatan dan pendengaran masih okay, jadi tiada masalah untuk melihat jalan raya dan memandu kereta walaupun untuk perjalanan jauh", Tun Dr. Mahathir Mohamad menjawab. 


Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad menjawab persoalan dalam satu temubual bersama MalaysiaNow tentang keupayaan beliau untuk memandu kereta walaupun sudah berusia 96 tahun. 

Kredit foto: MalaysiaNow 

Beliau menambah bahawa pemandu tua atau muda bukan persoalan, bahkan ia adalah pilihan individu untuk memandu secara berbahaya atau tidak di jalan raya. 

Tun M yang juga pengasas syarikat nasional Malaysia, Proton pada tahun 1980-an gemar memandu kereta dan berkesempatan membawa beberapa individu berprofil tinggi seperti ketua-ketua negara luar ketika lawatan di Malaysia. 

Keupayaan Tun M untuk memandu kereta dengan baik di usia emas turut diakui oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong ketika sidang Dewan Rakyat yang lalu. Justeru, kata Dr. Wee, tidak boleh ada diskriminasi memandu di atas jalan raya bagi yang berumur lebih 70 tahun. 

Kredit foto: The Star 

Ini berikutan saranan PDRM kepada kerajaan bagi mengehadkan pengeluaran lesen memandu bagi warga emas dengan menjalani pemeriksaan doktor untuk mengesahkan tahap kesihatan sebelum dibenarkan memandu di jalan raya. 

Namun persoalannya, wajarkah kita pukul rata golongan ini lebih berisiko tinggi berbanding kes mabuk dan langgar lari sehingga memerlukan tapisan tahap kesihatan untuk lesen memandu? Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now