Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Hasil Kutipan Cukai Jalan Bukan Untuk Pembaikan Jalan Raya

Berita Kereta

Hasil Kutipan Cukai Jalan Bukan Untuk Pembaikan Jalan Raya

Cukai jalan yang dikutip Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bukan untuk pembaikan jalan raya di Malaysia.  


Ramai yang ingat cukai jalan, sesuai dengan namanya, disalurkan secara langsung kepada tabung kos pembaikan dan penyelenggaraan jalan raya tidak bertol. Tapi, hakikatnya, perkara ini tidak benar sama sekali.  

Walaupun namanya cukai jalan, ia hanyalah satu bentuk cukai bagi menambah hasil kerajaan secara am dan bukanlah digunakan secara eksklusif bagi penyelenggaraan jalan raya. 

Jadi, kita bayar cukai jalan untuk apa sebenarnya? 

Mantan Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Professor Dr. Ahmad Farhan berkata, cukai jalan tidak disalurkan secara spesifik kepada penyelenggaraan jalan raya, sebaliknya dimasukkan ke dalam dana awam kerajaan.  

“Cukai jalan yang dikutip oleh JPJ disalurkan kepada Dana Gabungan (Consolidated Fund) dan tiada Dana Gabungan yang dikhaskan secara spesifik bagi pengangkutan. Ia disalurkan untuk pelbagai kegunaan lain termasuklah projek-projek pengangkutan awam seperti MRT, LRT, dan Bas Rapid milik Prasarana, dan bukan secara spesifik untuk penyelenggaraan jalan raya,” katanya.  

Terma cukai jalan  

Sebenarnya, terma cukai jalan atau road tax adalah tidak tepat dengan maksud sebenarnya. Di bawah Akta Pengangkutan Jalan Malaysia, istilah sebenar adalah Lesen Kenderaan Bermotor.  

Terma cukai jalan ini dibawa dari zaman kolonial British dahulu, sekali dengan kebiasaan melekat plat cukai jalan pada cermin hadapan kenderaan bermotor (kini diganti dengan pelekat cukai jalan). 

Sejak tahun 2015, United Kingdom sudah menghapuskan cukai jalan dan ia diganti dengan Duti Eksais Kenderaan (Vehicle Excise Duty) yang juga serupa dengan duti eksais kenderaan kita. Tapi, disebabkan oleh kebiasaan dan rujukan mudah, warga Britain masih lagi memanggil VED sebagai cukai jalan. 

Perbezaan antara VED di UK dengan cukai jalan kita ialah VED dibayar secara tahunan berdasarkan kadar pelepasan gas rumah hijau kenderaan berkenaan. Bagi kita di Malaysia, duti eksais kenderaan kita dibayar pada awalnya lagi, ketika kenderaan berkenaan dibeli berdasarkan kapasiti enjin kereta tersebut.  

Namun, model yang dipasang tempatan (CKD) diberi diskaun berdasarkan nilai kandungan bahan tempatan yang ada di dalam kenderaan tersebut. 

Selain dari itu, ia ditambah lagi dengan bayaran cukai jalan tahunan yang berdasarkan kapasiti enjin kenderaan atau janaan kuasa bagi kenderaan elektrik

Berbeza dengan rakyat Britain, rakyat Malaysia membayar kedua-dua jenis cukai yang agak tinggi nilainya – cukai eksais dan juga cukai jalan.  

Kategori cukai yang manakah digunakan untuk penyelenggaraan jalan raya?  

Tiada satu pun tabung dana yang digunakan secara khas untuk tujuan ini.  

Sehingga kini, hasil daripada cukai jalan kenderaan dimasukkan ke dalam kumpulan wang disatukan di bawah Kementerian Kewangan untuk tujuan pembangunan, termasuk penyelenggaraan Jalan Persekutuan yang disediakan melalui Perbelanjaan Mengurus (Operating Expenditure).  

Namun, rundingan sedang dibuat bagi memasukkan sebahagian daripada hasil cukai jalan kenderaan dimasukkan ke dalam satu peruntukan khas untuk membaiki kerosakan Jalan Persekutuan di seluruh negara, kata Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof.  

Menurut beliau, ia adalah antara cadangan yang diketengahkan melalui rundingan bersama Kementerian Pengangkutan, bagi menyelesaikan masalah jalan rosak dan berlubang yang disebabkan kenderaan lebih muatan. 

Penulis kira segala bentuk perbincangan bukanlah penyelesaian kepada masalah jalan berlubang di negara kita. Isu ini sudah makan tahun, masih di takuk yang lama.  

Bukankah lebih baik bertindak daripada berterusan 'berbincang' akan hal ini? Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang