Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Jalan Berlubang: Betul Ke Tindakan Dalam Masa 24 Jam?

Auto News

Jalan Berlubang: Betul Ke Tindakan Dalam Masa 24 Jam?

Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Shahidan Kassim berjanji laporan jalan rosak yang diterima akan diambil tindakan dalam masa 24 jam, pada sidang Dewan Rakyat yang lalu.


Persoalannya, adakah pihak Kementerian Wilayah Persekutuan dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan mengotakan janji tersebut? 

Selepas dibanjiri ribuan panggilan telefon mengenai jalan berlubang setelah memberikan nombor telefonnya, Dr. Shahidan Kassim kini meminta orang ramai menghantarnya SMS. 

“Saya tidak dapat menjawab semuanya, jadi jangan call. Saya minta orang ramai menghantar SMS kepada saya dan saya boleh mengambil tindakan,” katanya kepada Utusan Malaysia. 

Beliau berkata masalah lain yang banyak diterima adalah seperti permohonan mendapatkan rumah projek perumahan rakyat (PPR) dan bantuan kewangan sehinggakan telefon bimbitnya tidak dapat berfungsi akibat panggilan yang tak henti.  

Satu tinjauan telah dilakukan oleh Sinar Harian di dua lokasi iaitu di hadapan Masjid Al-Hidayah, Sentul Pasar dan di Jalan Pahang berhampiran Hospital Kuala Lumpur pada minggu lalu.  

Aduan sekitar jam 9 pagi itu dihantar menerusi WhatsApp kepada Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Shahidan Kassim dan Timbalannya, Datuk Seri Jalaluddin Alias serta Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mahadi Che Ngah.

Bagaimanapun, mesej yang dihantar itu tidak mendapat respon menyebabkan wartawan tersebut turun semula ke lokasi pada hari seterusnya untuk melihat perkembangan aduan terbabit.

Hasil tinjauan mendapati jalan berlubang di hadapan Masjid Al-Hidayah Sentul Pasar telah pun dibaiki dengan turapan, namun tiada tindakan pembaikan dilaksanakan di Jalan Pahang berhampiran Hospital Kuala Lumpur.  

Jadi, adakah janji Menteri Wilayah Persekutuan untuk mengambil tindakan tentang laporan jalan rosak dalam masa 24 jam ditepati? Atau 'janji' ini harus diperhalusi lagi? 

Fasa peralihan monsun dengan hujan dan ribut petir yang bermula pada Oktober 2021 akan memburukkan lagi keadaan jalan berlubang kerana apabila dipenuhi air, amat sukar untuk mengetahui kedalamannya.  

Hujan yang berpanjangan juga menyebabkan air akan meresap lebih dalam ke jalan raya dan menyebabkan retakan menjadi lebih besar dan akhirnya membentuk lubang.  

Justeru, apakah penyelesaian jangka panjang oleh pihak DBKL terhadap isu jalan rosak ini? Jalan raya yang rosak, bertampal dan tidak rata pasti akan bertakung ketika hujan dan boleh mengakibatkan nahas jalan raya jika terlanggar lopak dan lubang yang wujud di tengah-tengah jalan. Adakah pihak DBKL boleh mengambil tindakan dalam masa 24 jam ketika musim hujan ini? 

Kepada pengguna jalan raya, sehingga wujud satu solusi tepat akan masalah jalan berlubang ini, anda harus sentiasa berhati-hati ketika memandu di jalan raya dan elakkan melalui kawasan berlopak atau berlubang. Salah langkah memang buruk padahnya.  

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now