Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Kenapa Taliban Pilih Ford Ranger, Bukan Toyota Hilux?

Rencana

Kenapa Taliban Pilih Ford Ranger, Bukan Toyota Hilux?

Jika anda perasan, tentera Taliban kini lebih memilih Ford Ranger sebagai kenderaan tempur berbanding Toyota Hilux. Mengapa?


Toyota Hilux memang terkenal di timur tengah sebagai kenderaan pilihan militan untuk digunakan bagi tujuan perang. Sampaikan pernah ada perang yang dinamakan perang Toyota pada tahun 1986 hingga 1987 di Republik Chad. Walau bagaimanapun, kebanyakan gambar tentera Taliban yang muncul di media sosial kini menunjukkan bahawa cinta mereka pada Toyota semakin pudar selepas sering kelihatan menggunakan Ford Ranger.

ford ranger,taliban,afghanistan

Sebelum ini, pihak Taliban atau militan di timur tengah sering dikaitkan dengan penggunaan Toyota Hilux dan Toyota Land Cruiser sehinggakan topik ini menjadi sensitif pada pengeluar Jepun tersebut. Toyota juga telah bekerjasama dengan tentera Amerika Syarikat untuk mengenal pasti dari mana datangnya sumber kereta Toyota yang digunakan Taliban ini dan melarang penjualan kepada puak pengganas.

taliban,afghanistan,ford ranger

Jadi mengapa kali ini mereka menggunakan Ford Ranger generasi kedua pula? Apa yang membuatkan Taliban memilih Ford Ranger berbanding Toyota Hilux? Adakah kerana prestasi serta ketahanan Ford Ranger lebih baik berbanding Toyota Hilux? Jom kita kaji dengan lebih mendalam tentang isu ini.

ford ranger,polis,tentera,afghanistan,kabul,taliban

Kebanyakan Ford Ranger yang digunakan Taliban berwarna kuning padang pasir serta hijau gelap menandakan kenderaan itu telah dicuri atau dirampas daripada pasukan keselamatan Afghanistan yang kini lumpuh. Melalui laporan yang dikeluarkan oleh Forbes, sekurang-kurangnya 270 unit Ford Ranger yang dimiliki oleh tentera Afghanistan dan Amerika di sana telah dirampas oleh Taliban.

taliban,ford ranger,afghanistan

Perkara ini boleh dijangka memandangkan tindakan pengunduran pasukan tentera Amerika Syarikat dari Afghanistan. Ia telah memberi peluang dan ruang yang secukupnya kepada Taliban untuk melebarkan kuasa mereka dengan merampas kenderaan tersebut ibarat orang mengantuk disorongkan bantal.

ford ranger,taliban,afghanistan

Jadi sebab itulah puak Taliban ini sering dilihat bersama Ford Ranger berbanding Toyota Hilux. Malah bukan sahaja Ford Ranger yang menjadi rampasan puak ini, namun mereka turut merampas harta rampasan perang dari tentera Amerika seperti senjata api dan pelancar roket.

Ford Ranger,light tactical vehicle,taliban,polis

Kelebihan Ford Ranger

Ford Ranger yang dirampas dari tentera Afghanistan ini mempunyai banyak ciri istimewa yang telah ditambah baik berbanding Ford Ranger biasa. Meskipun ianya bukanlah varian tertinggi Raptor ataupun generasi terbaharu Ford Ranger, namun ia lengkap dengan pelbagai ciri-ciri istimewa dan aksesori tambahan.

ford ranger,taliban,afghanistan,perang

Ia menggunakan enjin turbo diesel 2.2L TDCI yang menjana output maksimum 160 PS dan 375 Nm tork serta menerima padanan transmisi 6-kelajuan manual yang memberi kuasa kepada keempat-empat rodanya. Ford Ranger ini turut menerima aksesori tambahan seperti:

  • Bampar keluli yang besar di bahagian hadapan dan belakang
  • Lampu polis LED
  • Sistem suspensi dan pengendalian yang ditambah baik
  • Sistem penapisan bahan api yang dipertingkatkan
  • Kotak aksesori di bahagian belakang
  • Siren polis

ciri standard,ford ranger,taliban

Kereta ini dilihat sebagai pilihan paling sesuai bagi puak Taliban bagi mengawal Afghanistan yang kini berada di bawah tawanan mereka. Tetapi memandangkan negara itu sedang dalam huru-hara dan pihak Amerika yang sudah menarik diri, bagaimana puak Taliban nak pastikan kenderaan tempur ini dijaga dengan sebaiknya? Susah juga nak dapatkan alat ganti trap pikap keluaran Amerika ini nanti.

Mampukah Ford Ranger ini bertahan seperti Toyota Hilux dan Land Cruiser yang telah terbukti menjadi pilihan utama puak militan di timur tengah atau adakah kesemua Ford Ranger ini bakal terbengkalai? Hanya masa yang boleh boleh menjawab persoalan ini. 

proton saga,bomb,syria,bom

Dalam perkembangan berlainan, tahukah anda Proton Saga pernah digunakan sebagai kereta bom di Syria pada tahun 2013 lalu? Ya betul. Kereta Saga yang sarat dengan bom itu dikawal tanpa menggunakan khidmat pemandu sebelum diletupkan menggunakan alat kawalan jarak jauh.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang