Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Kerana Percayakan Waze, Toyota Corona Tersangkut Dalam Lumpur – Ubah Tetapan Waze Untuk Elak Sesat

Berita Kereta

Kerana Percayakan Waze, Toyota Corona Tersangkut Dalam Lumpur – Ubah Tetapan Waze Untuk Elak Sesat

Kerana Waze, Toyota Corona sangkut! Pihak Bomba dan Penyelamat Kampung Gajah telah menyelamatkan dua beranak setelah kereta dinaiki mereka tersangkut dalam lumpur di Jalan Kampung Gajah-Changkat Lada, di Pasir Salak gara-gara mempercayai aplikasi navigasi Waze.


Seorang wanita berusia 37 tahun dan anak perempuannya yang berusia 10 tahun dilaporkan sedang dalam perjalanan dari Chenderong Balai menuju ke arah Changkat Lada. Dengan kemudahan teknologi GPS yang memberikan navigasi secara terus ke telefon pintar anda, siapa sangka yang aplikasi navigasi ini mampu mendatangkan musibah pada dua beranak ini.

Ketika kejadian, kedua-dua mangsa tersebut bergerak menggunakan navigasi yang diberikan oleh Waze. Walau bagaimanapun, mangsa dipercayai sesat setelah memasuki ladang kelapa sawit yang terletak sejauh 3 km dari jalan utama. Keadaan gelap di sekitar kawasan ladang terbabit menyukarkan lagi penglihatan mereka ketika meredah kawasan tersebut.

*Kredit foto: Utusan Malaysia

Keadaan di sana bukan sahaja gelap, malah keadaan jalan di ladang itu juga teruk dan berlumpur. Malang tidak berbau, kereta jenis Toyota Corona yang dipandu mangsa bersama anak perempuannya telah tersangkut di dalam lumpur di kawasan ladang berkenaan dan tidak mampu untuk keluar daripada lumpur tebabit. Ekoran daripada itu, mangsa bertindak untuk tidak lagi mempercayai bantuan navigasi yang diberikan oleh Waze dengan menghubungi bantuan kecemasan 999.

balai bomba dan penyelamat kampung gajah,perak

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kampung Gajah, Nor Mazlan Mohd Salleh, pihaknya menerima panggilan kecemasan daripada mangsa berhubung perkara tersebut pada jam 12.20 tengah malam. Anggota bomba bergegas ke lokasi kejadian untuk membantu mengeluarkan mangsa dan keretanya.

Setibanya di sana, pihak bomba menggunakan teknik webbing untuk menarik keluar kereta terbabit daripada lumpur di kawasan itu. Kedua-dua mangsa yang terlibat bagaimanapun berada dalam keadaan selamat dan stabil. Operasi menyelamat ini tamat sepenuhnya pada jam 1.30 pagi.

Sekiranya anda sesat ketika menggunakan aplikasi navigasi Waze di telefon pintar anda, berkemungkinan besar ada tetapan yang perlu anda ubah pada aplikasi tersebut.

waze,navigasi,tetapan,elak sesat

Antara kesilapan utama yang dilakukan oleh pengguna adalah dengan tidak mematikan fungsi avoid toll roads pada aplikasi berkenaan. Sekali pandang memang fungsi ini berguna kerana ia akan membawa anda ke jalan yang tidak mempunyai tol. Walau bagaimanapun, ia akan menimbulkan masalah besar sekiranya jalan dalam yang dibawa oleh Waze tidak mempunyai isyarat telefon atau internet yang kuat sekaligus memutuskan bantuan Waze di tengah-tengah kawasan pedalaman yang dikelilingi hutan.

avoid toll roads,elak jalan tol,waze,navigasi,tetapan

Anda juga perlu mengelakkan daripada menggunakan jalan yang tidak berturap seperti kawasan hutan ataupun ladang. Untuk cara ini, pastikan anda memilih Don’t Allow pada pilihan Dirt roads pada tetapan navigasi di aplikasi terbabit.

Jalan tidak berturap,lumpur,waze,tetapan,navigasi

Selain itu, anda juga boleh menghidupkan tetapan Avoid difficult intersections bagi mengelakkan Waze daripada memberi laluan yang agak serabut dengan pelbagai simpang. Bukan pemandu sahaja yang boleh pening, malah Waze juga boleh pening sekiranya jalan yang diambil itu terlalu banyak simpang alternatif yang berpotensi untuk menyebabkan anda menerima arahan yang bertukar-tukar dalam tempoh yang singkat. Perkara ini berpotensi untuk mendatangkan masalah lebih-lebih lagi sekiranya terdapat gangguan pada sambungan internet anda.

avoid difficult intersections,simpang jalan,Waze,tetapan

Tetapan seperti ini di aplikasi Waze mungkin kelihatan remeh dan tidak penting, namun jika diambil mudah, anda berpotensi untuk menjadi mangsa sesat seterusnya apabila menggunakan aplikasi navigasi ini.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang