Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Lebih RM3 Bilion Saman di Johor Belum Dibayar Sejak Tahun 2000 Hingga 2021

Berita Kereta

Lebih RM3 Bilion Saman di Johor Belum Dibayar Sejak Tahun 2000 Hingga 2021

PDRM Johor menganggarkan sebanyak RM3.021 bilion nilai saman tertunggak di negeri itu melibatkan pelbagai kesalahan jalan raya di negeri ini yang masih belum dijelaskan sehingga hari ini.


Timbalan Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Johor, Deputi Superintendan Khairul Azhar Ismail berkata, jumlah itu melibatkan tunggakan sebanyak 10.073 juta saman yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa di bawah kesalahan Pol. 170A dan Pol. 257 sejak tahun 2000 hingga 30 November 2021.

Pol. 170A ialah notis yang dikeluarkan di atas kesalahan yang dilakukan oleh kenderaan tanpa kehadiran pemandu atau kesalahan yang dilakukan oleh pesalah trafik tanpa ditahan oleh polis. Manakala Pol. 257 pula merujuk kepada notis yang akan diberikan kepada pemandu ketika kesalahan tersebut dilakukan.

pol 170A,Pol 257,saman,trafik,polis

Sebab utama saman di bawah Pol. 170A ialah pandu laju, halangan lalu lintas dan mengabaikan isyarat lalu lintas. Manakala bagi kesalahan di bawah Pol. 257 pula membabitkan kesalahan tiada lesen memandu, lesen memandu tamat tempoh, ubah suai kenderaan dan guna telefon semasa memandu.

Khairul Azhar berkata, dalam tempoh sama, terdapat sebanyak 193,583 saman berkaitan kesalahan jalan raya membabitkan warga Singapura yang masih belum dijelaskan sehingga kini. Jumlah keseluruhan saman tertunggak yang belum dibayar melibatkan warga Singapura sahaja bernilai RM58.074 juta.

Bersempena dengan pemberian diskaun 80 peratus pengurangan saman trafik yang diberikan oleh kerajaan sehingga hujung tahun ini, Khairul berkata sebanyak 35,027 saman telah dijelaskan dengan nilai keseluruhan sebanyak RM1.6 juta berjaya di kutip oleh Polis Johor.

Daripada jumlah keseluruhan kutipan tersebut, daerah Johor Bahru Selatan (JBS) merekodkan kutipan saman paling tinggi iaitu sebanyak RM730,960, diikuti daerah Batu Pahat (RM539,380) dan daerah Muar (RM469,500).

Saman,trafik,polis,pdrm

Beliau turut memberitahu bahawa saman terbabit boleh dibayar di 14 cawangan trafik di setiap ibu pejabat polis daerah Johor. Kaunter bayaran saman dibuka dari jam 8.30 pagi hingga 5 petang dan orang ramai diharapkan dapat mengambil peluang ini untuk membayar saman pada harga yang lebih murah berbanding harga asal. Khairul turut berharap bahawa orang ramai dapat memberi kerjasama untuk merebut peluang ini.

Sementara itu, polis Pulau Pinang pula telah mengutip bayaran saman bernilai hampir RM5 juta sejak pelaksanaan tawaran diskaun 80 peratus saman trafik ditawarkan pada umum. Kutipan itu hasil bayaran saman yang diterima daripada orang ramai yang telah mengunjungi kaunter pembayaran saman di cawangan trafik di semua Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) negeri.

diskaun saman,31 disember 2021,ketua polis negara,pdrm

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, tempoh tawaran diskaun pembayaran saman telah dilanjutkan sehingga 31 Disember ini bagi memberi masa lebih panjang untuk orang ramai menjelaskan saman.

Bagi mengelakkan kesesakan di kaunter trafik di IPD sehingga terpaksa beratur panjang, orang ramai boleh menjelaskan bayaran saman melalui portal dan aplikasi mudah alih seperti MyBayar Saman, ATM Maybank dan Pejabat Pos Malaysia.

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang